Home Featured Με μια φαντασμαγορική τελετή έναρξης, το Μπέρμιγχαμ υποδέχεται τους 22ους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες

Με μια φαντασμαγορική τελετή έναρξης, το Μπέρμιγχαμ υποδέχεται τους 22ους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες

0
Με μια φαντασμαγορική τελετή έναρξης, το Μπέρμιγχαμ υποδέχεται τους 22ους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες

Με μια φαντασμαγορική τελετή έναρξης, το Μπέρμιγχαμ υποδέχεται και φιλοξενεί από σήμερα μέχρι και τις 8 Αυγούστου τους 22ους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες, τους δεύτερους πιο σημαντικούς Αγώνες του πλανήτη μετά τους Ολυμπιακούς, και ευελπιστεί να ανεβάσει κατά πολύ τον πήχη των διοργανώσεων.

Με πολλά στοιχεία της ιστορίας και του πολιτισμού της πόλης του Μπέρμιγχαμ και των Δυτικών Μίντλαντς, πολλαπλά μηνύματα μέσω παραστάσεων για τον αθλητισμό και την δύναμη της θέλησης και κατά του αποκλεισμού, μεγάλο εύρος μουσικών ταξιδιών από κλασσική, ποπ και ραπ, πυροτεχνήματα και φυσικά την παρέλαση των πρωταγωνιστών των Αγώνων, δηλαδή των αθλητών, οι διοργανωτές προσέφεραν μια εξαιρετική τελετή έναρξης και μια μοναδική βραδιά για τις 30 χιλιάδες κόσμου που βρέθηκαν στο Alexander Stadium αλλά και τα εκατομμύρια που την παρακολούθησαν τηλεοπτικά και διαδικτυακά.

Στη γιορτή αυτή του αθλητισμού παρούσα ήταν και η Κύπρος, με τη σημαία της χώρας να εισέρχεται στο Στάδιο στα χέρια της αθλήτριας του Μπιτς Βόλεϊ Ζωής Κωνσταντοπούλου και του αθλητή της Ενόργανης Γυμναστικής Μάριου Γεωργίου. Ντυμένοι στα μπλε και ανεμίζοντας τις μικρές κυπριακές σημαίες που είχαν στα χέρια τους, οι Κύπριοι αθλητές με τους προπονητές και τους συνοδούς που βρίσκονται μέχρι σήμερα στο Μπέρμιγχαμ, παρέλασαν στο Στάδιο και απόλαυσαν την κάθε στιγμή αυτής της μοναδικής εμπειρίας.

Η παρέλαση των αθλητών έκλεψε την παράσταση στην τελετή. Με τους ήχους σύγχρονων Pop, Rock, R’n’B, Hip Hop και Ethnic τραγουδιών, οι αθλητές μαζί με τους χορευτές που βρίσκονταν εντός σταδίου αλλά και τους θεατές μετέτρεψαν το γεγονός σε ένα μεγάλο πάρτι στο Alexander Stadium.

Παρόντες στο στάδιο ήταν ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο Ανδρέας Κακουρής, ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο Αντιπρόεδρος του ΚΟΑ Κωστάκης Κουκκουλλής και ο ΓΓ της ΚΟΕ Ανδρέας Γεωργίου.

Κατά την έναρξη της Τελετής, στην παρουσία του Πρίγκιπα της Ουαλίας Καρόλου και της Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλλα, η απόφοιτος του Ωδείου του Μπέρμιγχαμ και σοπράνο Samantha Oxborough ανέλαβε τον ρόλο της εκτέλεσης του Εθνικού Ύμνου του Ηνωμένου Βασιλείου, υπό τους ήχους της Συμφωνικής Ορχήστρας της πόλης του Μπέρμιγχαμ και τη διεύθυνση του καταξιωμένου μαέστρου Alpesh Chauhan, πλαισιωμένη από μουσικούς των Royal Marines.

Στη συνέχεια, στο τελετουργικό μέρος, η αφήγηση της τελετής έναρξης αποτέλεσε μια εξερεύνηση της πλούσιας και ποικιλόμορφης ιστορίας, του πολιτισμού και της ταυτότητα του Μπέρμιγχαμ και των Δυτικών Μίντλαντς.

Από την πρώιμη βιομηχανική περίοδο, μέχρι την περίοδο της καινοτομίας και της πολιτιστικής επανάστασης, οι διοργανωτές πέρασαν το μήνυμα πως η πόλη του Μπέρμιγχαμ έχει αγωνιστεί για αλλαγή και ισότητα ξανά και ξανά, ώστε ο κάθε άνθρωπος να βρει τη θέση του στην κοινωνία.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της τελετής, Iqbal Khan, μέσω των παραστάσεων και των μουσικών ταξιδιών, επιχείρησε να εξερευνήσει την ταυτότητα, τον πολιτισμό και την κληρονομιά της πόλης με έναν τρόπο μοναδικό και αντισυμβατικό, ως προς τις εκφράσεις της αφήγησης, αλλά και του τρόπου που το ίδιο το Μπέρμιγχαμ αυτοκαθορίζεται.

Μέσα από την τελετή, ο Khan θέλησε να αφηγηθεί το παρελθόν της πόλης και να στείλει ένα μήνυμα για το πώς το Μπέρμιγχαμ συνεχίζει να προχωρά, ανταποκρινόμενο στις νέες πολιτιστικές επιρροές αλλά και στις επιρροές της νέας γενιάς.

Στην Τελετή Έναρξης, οι πρωταγωνιστές αφηγήθηκαν την ιστορία της Στέλλας και των Ονειροπόλων (The Dreamers) μιας ομάδας νεαρών αθλητών από όλη την Κοινοπολιτεία που εξερευνούν την ιστορία του Μπέρμιγχαμ και αντιπροσωπεύουν ένα καλύτερο, και πιο φωτεινό μέλλον για όλους.

Η Στέλλα, στην ιστορία που έστησε o Khan, συνάντησε μερικούς από τους πρωτοπόρους της πόλης, ανακάλυψε τους ιδιόρρυθμους χαρακτήρες της από προηγούμενες εποχές και έγινε μάρτυρας των αγώνων και των επιτυχιών του Μπέρμιγχαμ. Μέσα από αυτή την εμπειρία, η Στέλλα έμαθε ότι μπορεί και αυτή να ξεπεράσει τους δικούς της φόβους για το νέο, το άγνωστο και το απροσδόκητο.

Από την τεράστια σκηνή του Σταδίου πέρασαν κατά την τελετή παρκουρίστες, ακροβάτες σε ποδήλατα, γιγαντιαίες μαριονέτες που αντιπροσώπευαν διάσημους λογοτέχνες, μουσικούς και επιστήμονες.

Επίσης, παράσταση έδωσαν στην Τελετή χορευτές από το Birmingham Royal Ballet, το Elmhurst Ballet School, καθώς και από τους Critical Mass, μια ξεχωριστή χορευτική ομάδα που απαρτίζεται κατά 45% από άτομα με προβλήματα ακοής, αναπηρίες, νευρολογικά προβλήματα και γενικότερα από άτομα που ζουν με μια μακροχρόνια πάθηση υγείας.

Στη σκηνή εμφανίστηκε επίσης, ο Βρετανός καλλιτέχνης Ginny Lemon για την αναπαράσταση της εποχής της βιομηχανικής επανάστασης στο Μπέρμιγχαμ, όταν η πόλη έγινε σημείο αναφοράς αλλά και πόλος έλξης πολλών Βρετανών που βρήκαν δουλειά εκεί. Στο ίδιο μέρος της Τελετής, ανέλαβε δράση το συγκρότημα The Destroyers, ενώ στη συνέχεια την εμφάνιση τους έκαναν γιγάντια καρναβαλικά άρματα, καθένα από τα οποία αναπαριστούσε αντικείμενα που γεννήθηκαν στο Μπέρμιγχαμ, αλλά τώρα χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο.

Η Τελετή δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει και τη μάχη που έδωσαν οι γυναίκες κατά της μεγάλης εκμετάλλευσής τους και στη μαζική συμμετοχή στην απεργία στην πόλη για καθορισμό κατώτατου μισθού το 1910. Συμβολισμοί από έναν γιγαντιαίο μαινόμενο ταύρο που σύρεται στην αρένα όμως δραπετεύει αλλά και από 50 γυναίκες που σπάνε τα δεσμά και τις αλυσίδες τους, παρουσιάστηκαν στη σκηνή. Το μήνυμα των διοργανωτών είναι πως οι γυναίκες και ο ταύρος μπορούν να αφήσουν πίσω τους τα δεσμά του παρελθόντος και να αναγνωρίσουν ο ένας τον άλλον σε μια χειρονομία αμοιβαίας συμπόνιας και σεβασμού.

Της παρέλασης των αθλητών, ακολούθησε η είσοδος στο γήπεδο της σημαίας των Αγώνων και κατόπιν η σκυτάλη των Κοινοπολιτειακών Αγώνων στο Στίβο. Στη συνέχεια στην εξέδρα βρέθηκε ο Πρίγκιπας Κάρολος, ο οποίος παραλαμβάνοντας την σκυτάλη, ανέγνωσε το μήνυμα της Βασίλισσας Ελισάβετ για ενότητα μεταξύ των μελών της Κοινοπολιτείας, κηρύσσοντας παράλληλα την επίσημη έναρξη των Κοινοπολιτειακών Αγώνων του Μπέρμιγχαμ 2022.

Ακολούθως, οι εξέδρες έγιναν μπλε και κόκκινες από τα φωτεινά βραχιόλια των θεατών και η τελετή έκλεισε με τους ήχους του Save a prayer και άλλων μεγάλων επιτυχιών των Duran Duran, του διάσημου ποπ συγκροτήματος που δημιουργήθηκε στο Μπέρμιγχαμ και μεγαλούργησε τη δεκαετία του ΄80 και ΄90.

Η φαντασμαγορική τελετή έλαβε τέλος στο Alexander Stadium με τον ουρανό του Μπέρμιγχαμ να φωτίζεται από τα πολλά και άκρως εντυπωσιακά βεγγαλικά.

https://www.youtube.com/watch?v=C2-7TF5QyoM

Πηγή:ΚΥΠΕ