Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Με ρυθμό 1,9% αναπτύχθηκε το β΄ τρίμηνο η ιαπωνική οικονομία, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις

Με ρυθμό 1,9% αναπτύχθηκε το β΄ τρίμηνο η ιαπωνική οικονομία, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις

0
Με ρυθμό 1,9% αναπτύχθηκε το β΄ τρίμηνο η ιαπωνική οικονομία, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις

Με μεγαλύτερο ρυθμό από την αρχική εκτίμηση αναπτύχθηκε η οικονομία της Ιαπωνίας το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου, στηριζόμενη από τις σταθερές κεφαλαιουχικές δαπάνες, παρά το γεγονός ότι η αναζωπύρωση της COVID-19 έπληξε την κατανάλωση στον τομέα των υπηρεσιών, δημιουργώντας αμφιβολίες για τις προοπτικές του τομέα.

Αναθεωρημένα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) που ανακοινώθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη κατέδειξαν ότι η ιαπωνική οικονομία αναπτύχθηκε, σε ετήσια βάση κατά 1,9% τον Απρίλιο – Ιούνιο, ξεπερνώντας την μέση εκτίμηση των οικονομολόγων για ανάπτυξη 1,6% αλλά και την αρχική εκτίμηση της Κυβέρνησης για ανάπτυξη 1,3%.

Σε τριμηνιαία βάση η ιαπωνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,5%.

Η ανοδική αναθεώρηση των στοιχείων προκλήθηκε από τις καλύτερες από τις αναμενόμενες δαπάνες των επιχειρήσεων, καθώς η ταχεία παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη αυξάνει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες και την παραγωγή των βιομηχανιών, αντισταθμίζοντας την αδύναμη δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών.

Ωστόσο, η οικονομική ανάκαμψη της Ιαπωνίας παραμένει εύθραυστη λόγω των αργών εμβολιασμών κατά της COVID-19 και των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία που δυσχεραίνουν την δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα.

Τα θετικά στοιχεία για την οικονομία ακολουθούν την ανακοίνωση του Ιάπωνα Πρωθυπουργού Yoshihide Suga την περασμένη Παρασκευή για αποχώρηση του από την ηγεσία του κόμματος, ανοίγοντας το δρόμο για διεκδίκηση της προεδρίας του κυβερνώντος κόμματος στις 29 Σεπτεμβρίου, με τους υποψήφιους να παρουσιάζουν τα σχέδιά τους για την αναβίωση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

«Η ανάκαμψη της Ιαπωνίας υστερεί σε σχέση με άλλες προηγμένες οικονομίες. Ως εκ τούτου, για την πλήρη ανάκαμψη της οικονομίας θα χρειαστεί να περιμένουμε τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους», δήλωσε ο Takeshi Minami, επικεφαλής οικονομολόγος στο ερευνητικό ινστιτούτο Norinchukin.

Πηγή:ΚΥΠΕ