X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜε ρυθμό 2,9%, μεγαλύτερο από τον αναμενόμενο, αναπτύχθηκε το δ΄ τρίμηνο του...

Με ρυθμό 2,9%, μεγαλύτερο από τον αναμενόμενο, αναπτύχθηκε το δ΄ τρίμηνο του 2022 η οικονομία των ΗΠΑ

Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο το τέταρτο τρίμηνο του 2022, αγγίζοντας το 2,9%, καθώς οι καταναλωτές διατήρησαν σταθερό τον ρυθμό των δαπανών τους, ο οποίος, ωστόσο, επιβραδύνθηκε στο τέλος του έτους, με τα υψηλότερα επιτόκια να πλήττουν τη ζήτηση.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΠΕ) αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,9% το περασμένο τρίμηνο, ανακοίνωσε η αμερικανική Κυβέρνηση σε εκτίμησή της την Πέμπτη. Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,2% το τρίτο τρίμηνο του 2022. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι το ΑΕΠ θα αυξανόταν με ρυθμό 2,6%.

Η ισχυρή ανάπτυξη που καταγράφηκε το β΄ εξάμηνο του 2022 διέγραψε τη συρρίκνωση 1,1% τους πρώτους έξι μήνες του περσινού έτους.

Για ολόκληρο το 2022, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,1%, από ανάπτυξη 5,9% που είχε καταγραφεί το 2021. Η Fed αύξησε πέρσι το επιτόκιο της κατά 425 μονάδες βάσης από σχεδόν μηδέν, αυξάνοντας το στο εύρος 4,25%-4,50%, στο υψηλότερο από τα τέλη του 2007.

Θα μπορούσε να είναι το τελευταίο τρίμηνο σταθερής ανάπτυξης πριν γίνουν πλήρως αισθητές οι αργοπορημένες επιπτώσεις από τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας από τη δεκαετία του 1980.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ύφεση μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αν και πιο ήπια, σε σύγκριση με προηγούμενες υφέσεις, λόγω της εξαιρετικής ισχύος της αγοράς εργασίας.

Οι λιανικές πωλήσεις αποδυναμώθηκαν ιδιαίτερα απότομα τους τελευταίους δύο μήνες και η μεταποίηση φαίνεται να έχει εισέλθει μαζί με την αγορά κατοικίας σε ύφεση. Ενώ η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, το επιχειρηματικό κλίμα συνεχίζει να επιδεινώνεται, γεγονός που θα μπορούσε τελικά να βλάψει τις προσλήψεις εργαζομένων.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, που αντιπροσωπεύουν πάνω από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, στήριξαν την ανάπτυξη, αντανακλώντας κυρίως την ανάκαμψη των δαπανών για αγαθά στην αρχή του δ΄ τριμήνου, κυρίως για αγορά οχημάτων.

Οι καταναλωτές δαπανούν επίσης για υπηρεσίες, όπως υγειονομική περίθαλψη, στέγαση, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και προσωπική φροντίδα.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share