Home Featured Με στόχο την στήριξη νεαρών αθλητών με προοπτική, ο ΚΟΑ εγκαινιάζει τον Εθνικό σχεδιασμό προοπτικής

Με στόχο την στήριξη νεαρών αθλητών με προοπτική, ο ΚΟΑ εγκαινιάζει τον Εθνικό σχεδιασμό προοπτικής

0
Με στόχο την στήριξη νεαρών αθλητών με προοπτική, ο ΚΟΑ εγκαινιάζει τον Εθνικό σχεδιασμό προοπτικής

Με στόχο την προαγωγή και την πολύπλευρη στήριξη του εξωσχολικού αθλητισμού ούτως ώστε νεαροί αθλητές και νεαρές αθλήτριες με προοπτική να αποκτήσουν περισσότερα κίνητρα για να προχωρήσουν, ξεκίνησε την Πέμπτη το νεοσύστατο πρόγραμμα του ΚΟΑ με την ονομασία Εθνικός σχεδιασμός προοπτικής.

Ο Εθνικός σχεδιασμός, ο οποίος έρχεται να καλύψει ένα κενό που διαπιστώθηκε από τον ΚΟΑ ανάμεσα στον Εθνικό Σχέδιο Υποστήριξης Αναπτυξιακού Αθλητισμού (ΕΣΥΑΑ) και του σχεδιασμού ταλέντων, παρουσιάστηκε σήμερα σε δημσοιογραφική διάσκεψη στα γραφεία του ΚΟΑ. Ο σχεδιασμός έχει προϋπολογισμό φέτος 50 χιλιάδες ευρώ με προοπτική να ανέλθει στις 150 χιλιάδες και για πρώτη χρονιά περιλαμβάνει 50 αθλητές.

Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, στον χαιρετισμό του στην παρουσίαση του προγράμματος, είπε πως είναι μια καταπληκτική ημέρα για τον ΚΟΑ η σημερινή γιατί υλοποιείται αυτός ο σχεδιασμός, τον οποίο, όπως σημείωσε, «ονειρευτήκαμε, οραματιστήκαμε από την πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε στον Οργανισμό αλλά δυστυχώς η πανδημία μας καθυστέρησε».

Ο κ. Μιχαηλίδης ευχαρίστησε τα μέλη του ΔΣ Έλενα Παπακώστα και Κάλλη Χατζηιωσήφ που ανέλαβαν την Επιτροπή αυτού του σχεδιασμού μαζί με τον Χριστόδουλο Χριστοδούλου. «Είναι μια περήφανη μέρα για μένα σήμερα γιατί κλείνουμε αυτό το κενό που υπήρχε και συνδέουμε τον κρίκο μεταξύ ΕΣΥΑΑ και του σχεδιασμού ταλέντων», είπε.

Πρόσθεσε πως ως Οργανισμός έχουν πράξει το καθήκον τους καθώς εντόπισαν τον κενό που υπήρχε και το κάλυψαν με τον εθνικό σχεδιασμό προοπτικής.

Η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ Δρ. Μαίρη Παπαμιλτιάδη, στον χαιρετισμό της στην Συνέντευξη Τύπου, είπε πως ο ΚΟΑ είναι περήφανος για τον Εθνικό σχεδιασμό προοπτικής γιατί θεωρεί πως με τους υφιστάμενους σχεδιασμούς υπάρχει μια πολύ σημαντική στήριξη τόσο στα νεαρά ταλέντα όσο και στους αθλητές υψηλής επίδοσης. Ωστόσο, είπε, ο ΚΟΑ διαπίστωσε ένα κενό που υπήρχε και αυτό αφορούσε τη στήριξη των νεαρότερων αθλητών, οι οποίοι με βάση τις επιδόσεις τους έχουν προοπτική.

Συνεπώς, ο ΚΟΑ αποφάσισε τη δημιουργία αυτού του νέου σχεδιασμού, με σκοπό να στηριχθούν οι υποσχόμενοι αθλητές προτού αυτοί έχουν τις επιδόσεις αυτές που θα τους εντάξουν στους υφιστάμενους σχεδιασμούς του ΚΟΑ.

Η πρωταθλήτρια ιστιοπλοΐας Μαριλένα Μακρή, μιλώντας στη διάσκεψη είπε πως το 2017 αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα σε ηλικία 14 ετών και εντάχθηκε στον σχεδιασμό του ΚΟΑ. Αυτό, όπως σημείωσε, της έδωσε κίνητρο να συνεχίσει και αν δεν ήταν αυτός ο σχεδιασμός δεν θα είχε την πορεία που είχε μέχρι σήμερα με τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο αθλητής της ενόργανης Ηλίας Γεωργίου αφού συνεχάρη τον ΚΟΑ που στηρίζει τους νεαρούς αθλητές, τόνισε πως είναι μεγάλη η βοήθεια που δίνεται. Σημείωσε πως σε προσωπικό επίπεδο, η στήριξη που είχε ως έφηβος αλλά και στη συνέχεια, ήταν μια μεγάλη βοήθεια και πως ο ίδιος κατάφερνε να πληρώνει τα έξοδα του εξοπλισμού του χωρίς τη βοήθεια των γονιών του, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό.

Το μέλος του ΔΣ του ΚΟΑ και μέλος της Επιτροπής του σχεδιασμού προοπτικής Κάλλη Χατζηιωσήφ είπε πως μέσα στο πλαίσιο της οποιασδήποτε εθνικής στρατηγικής για τον αθλητισμό δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν προγράμματα που ενισχύουν τον αναπτυξιακό αθλητισμό.

Το νεοσύστατο πρόγραμμα προοπτικής, μαζί με το σχέδιο ταλέντων και μαζί με τον εθνικό σχεδιασμό υποστήριξης αναπτυξιακού αθλητισμού του ΕΣΥΑΑ, αποτελούν την πεμπτουσία ανάπτυξης για τον ΚΟΑ, είπε η κ. Χατζηιωσήφ και τόνισε πως η διεύρυνση της βάσης της αθλητικής πυραμίδας είναι η αδιαμφισβήτητη οδός για την κορυφή. Όσο μεγαλύτερη, συνέχισε, η βάση της πυραμίδας σε αριθμό ταλέντων, τόσο μεγαλύτερη σε ποιότητα θα είναι η κορυφή της.

Η εφαρμογή του προγράμματος προοπτικής, εξήγησε, θα καλύψει τον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ του ΕΣΥΑ, του σχεδιασμού ταλέντων και της υψηλής επίδοσης, με την ευχή, όπως είπε, τα νεαρά ταλέντα να παραμείνουν στην προπονητική και αγωνιστική τους δραστηριότητα μέχρι να φτάσουν στην προσωπική τους κορύφωση και γιατί όχι στην εθνική αριστεία.

Το μέλος του ΔΣ του Οργανισμού Έλενα Παπακώστα, αφού συνεχάρη τον Πρόεδρο του ΚΟΑ γιατί ήταν δική του έμπνευση και όραμα ο σχεδιασμός αυτός  που συνδέει το πρόγραμμα του ΕΣΥΑΑ με αυτό του σχεδιασμού των ταλέντων, εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας του.

Αναφέρθηκε στα προγράμματα του ΚΟΑ που είναι στην κορυφή της πυραμίδας σο σχεδιασμός υψηλής επίδοσης, τη συνέχεια το σχέδιο στήριξης ταλέντων για πιο νεαρούς αθλητές και στη βάση της πυραμίδας ο ΕΣΥΑΑ.

«Εδώ υπήρχε ένα κενό, από τον ΕΣΥΑΑ  μέχρι τα ταλέντα, και αυτό το κενό έρχεται να καλύψει ο Εθνικός σχεδιασμός προοπτικής», είπε και εξήγησε πως μετά τον ΕΣΥΑΑ οι αθλητές που επιστημονικά και τεκμηριωμένα με συγκεκριμένα κριτήρια, έχουν προοπτική, μπορούν να στηριχθούν από τον νέο σχεδιασμό.

Για αρχή, όπως είπε, σε ατομικά ολυμπιακά αθλήματα θα παρέχεται οικονομική στήριξη σε αθλητές που έχουν προοπτική ώστε αυτοί στη συνέχεια να ενταχθούν αν προχωρήσουν και αξίζουν στον σχεδιασμό για τα ταλέντα.

Η έναρξη του σχεδιασμού θα γίνει φέτος με 50 χιλιάδες ευρώ και θα διευρυνθεί στο μέλλον μέχρι τις 150 χιλιάδες. Επίσης, είπε η κ. Παπακώστα, φέτος έχουν ενταχθεί στον σχεδιασμό 100 αθλητές περίπου ωστόσο, πρόσθεσε, με βάση τις αγωνιστικές παρουσίες σε αγώνες, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί.

Ο προϋπολογισμός του σχεδιασμού των ταλέντων ανέρχεται στις 300 χιλιάδες και του σχεδιασμού υψηλής επίδοσης στο 1 εκ. ευρώ.

(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΑΑΡ)