Από την πρώτη ημέρα του πολέμου η ρωσική υπηρεσία του BBC σε συνεργασία με τον ιστότοπο ερευνητικής δημοσιογραφίας Mediazona (στη Ρωσία θεωρείται ΜΜΕ-‘ξένος πράκτορας’) και μια ομάδα εθελοντών καταγράφουν τις απώλειες των Ρώσων στην Ουκρανία.

“Στις 23 Ιανουαρίου καταφέραμε να ταυτοποιήσουμε πληροφορίες για τον θάνατο 12.225 Ρώσων στρατιωτών και αξιωματικών”, γράφουν οι δημοσιογράφοι, επισημαίνοντας ότι οι περισσότεροι νεκροί τους τελευταίους τρεις μήνες είναι επίστρατοι, εθελοντές και κρατούμενοι φυλακών.

Οι αριθμοί αυτοί βασίζονται σε επιβεβαιωμένες αναφορές για τους θανάτους και ως εκ τούτου τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει δεν ανταποκρίνονται στο πραγματικό επίπεδο των απωλειών, γράφουν και προσθέτουν: “υποθέτουμε ότι ο κατάλογός μας μπορεί να περιλαμβάνει τουλάχιστον 40-60% λιγότερα ονόματα στρατιωτών που σκοτώθηκαν απ’ ότι στην πραγματικότητα έχουν ταφεί στη Ρωσία. Σ’ αυτό το συμπέρασμα καταλήξαμε μελετώντας τις ταφές στα νεκροταφεία σε περισσότερες από 60 κατοικημένες περιοχές”.

Συνεπώς, με βάση τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Ουκρανία, η Ρωσία θα μπορούσε να έχει περισσότερους από 24.000 νεκρούς, αναφέρουν, ενώ οι συνολικές ανεπανόρθωτες απώλειες της Ρωσίας (δηλαδή ο αριθμός εκείνων που τέθηκαν εκτός μάχης λόγω τραυματισμού, θανάτου ή γιατί αγνοούνται) μπορεί να φτάνει τουλάχιστον τα 110.000 άτομα.

Ο αριθμός αυτός έχει διαμορφωθεί με βάση τις παρατηρήσεις του Κέντρου στρατιωτικών και θαλάσσιων αναλύσεων των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις οποίες σε κάθε Ρώσο νεκρό στρατιώτη κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία αναλογούν τρεισήμισι τραυματίες. Στον αριθμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι πολεμούν στο πλευρό της Ρωσίας και ανήκουν στις «λαϊκές αστυνομίες» των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αναλυτική αναφορά του BBC, στην οποία παρουσιάζονται οι απώλειες των Ρώσων στρατιωτικών ανά σώμα που υπηρετούσαν όπως και στις επίλεκτες μονάδες, αναφέρεται ότι μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί 117 πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας.

Από τους 12.225 Ρώσους στρατιωτικούς που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, οι 1.627, δηλαδή σχεδόν το 15% είναι αξιωματικοί. Μεταξύ των νεκρών είναι 4 στρατηγοί και  52 συνταγματάρχες. Οι κρατούμενοι φυλακών που επιστρατεύθηκαν και σκοτώθηκαν στην Ουκρανία φθάνουν τους 452 και οι νεκροί νέοι επίστρατοι είναι 800.

Πηγή:ΚΥΠΕ