Home Featured Mεγάλες αυξήσεις στην καρμπονάρα καταγράφει η Ιταλία

Mεγάλες αυξήσεις στην καρμπονάρα καταγράφει η Ιταλία

0
Mεγάλες αυξήσεις στην καρμπονάρα καταγράφει η Ιταλία

Τα γαστρονομικά σπαγέτι της Ιταλίας ή ριγκατόνι alla carbonara έχουν πληγεί από απότομες αυξήσεις τιμών, καταγγέλλει ο αγροτικός όμιλος Coldiretti ενώ μόλις την περασμένη βδομάδα εορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Carbonara.

Η τιμή των μακαρονιών και των άλλων ζυμαρικών που χρησιμοποιούνται στο εμβληματικό πιάτο έχει αυξηθεί κατά 20% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ τα αυγά αυξήθηκαν κατά 22%, το τυρί πεκορίνο και το χοιρινό κατά 9%, και το μαύρο πιπέρι κατά 8%.

Ο Coldiretti ανακοίνωσε πως τα προβλήματα που προκαλούνται από τις αυξήσεις των τιμών επιδεινώνονται από τις ξένες «παραποιημένες» εκδοχές που υπονομεύουν την αληθινή συνταγή ενός από τα πλέον συμβολικά πιάτα της ιταλικής κουζίνας που προστατεύεται από την UNESCO.

Ο όμιλος κατήγγειλε πως τα διάφορα ζυμαρικά alla Carbonara που σερβίρονται σε εστιατόρια άλλων χωρών παραποιούνται σχεδόν σε τρεις περιπτώσεις στις τέσσερις και δεν αντανακλούν την παραδοσιαή συνταγή της Ιταλίας.

Πάντως παρά τις αυξήσεις στις τιμές, αύξηση παρουσίασαν και οι εξαγωγές ζυμαρικών.

Οι ψεύτικες εκδοχές της Carbonara, όπως καταγγέλλει ο όμιλος  Coldiretti είναι το γαστρονομικό έγκλημα, όπως το χαρακτηρίζει, της προσθήκης κρέμας που προέρχεται από το Βέλγιο ή η έκδοση καπνιστού μπέικον που δημοσιεύτηκε πρόσφατα και στους New York Times.

Εκτός από τη διάπραξη «του αδικήματος» της χρήσης μπέικον αντί για guanciale (μάγουλο χοίρου ή χοιρινή γλώσσα), σύμφωνα με την αρχική συνταγή, η αμερικανική έκδοση χρησιμοποιεί επίσης παρμεζάνα, τον ψεύτικο κλώνο του Parmigiano Reggiano, αντί του προτεινόμενου Pecorino Romano, ανακοίνωσε ο Coldiretti.

Η Ένωση Αγροτών αναφέρει επίσης ότι ο αυτός ο πολλαπλασιασμός των κατώτερων απομιμήσεων των κλασικών ιταλικών προϊόντων διατροφής κατέστη δυνατός λόγω της έλλειψη σαφών, προστατευόμενων από την κυβέρνηση συνταγών.

Οι Ιταλοί παραδοσιακοί μάγειροι και σεφ επιμένουν ότι υπάρχουν μόνο πέντε συστατικά για καρμπονάρα: χοιρινή γλώσσα, πεκορίνο, αυγά, αλάτι και πιπέρι.

Στη Γαλλία και τη Γερμανία, για παράδειγμα, πωλούνται συστατικά σε σκόνη για την προετοιμασία μιας καρμπονάρας. Στη Βρετανία το αυγό αντικαθίσταται συχνά από σάλτσα μπεσαμέλ και στην Ιαπωνία οι σεφ προσθέτουν τακτικά κρέμα και αφαιρούν το πεκορίνο.

Δεδομένου ότι το όνομα προέρχεται από το carbonaro (η ιταλική λέξη για το κάρβουνο), ορισμένοι πιστεύουν ότι το πιάτο πρωτοφτιάχτηκε ως πλούσιο γεύμα για Ιταλούς εργάτες ξυλάνθρακα.

Σε μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών η ετυμολογία έδωσε αφορμή για τον όρο «μακαρόνια του ανθρακωρύχου».

Φαίνεται πιο πιθανό ότι πρόκειται για ένα αστικό πιάτο από τη Ρώμη, που πιθανότατα περιγράφηκε για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην ιταλική πρωτεύουσα, όταν πολλοί Ιταλοί έτρωγαν αυγά και μπέικον που προμήθευαν στρατεύματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το #CarbonaraDay καθιερώθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Ζυμαρικών (IPO) και την Ένωση Ζυμαρικών και Παρασκευαστών Ζυμαρικών (AIDEPI) για να τιμήσει αυτή τη γαστρονομική συνταγή.

Πηγή:ΚΥΠΕ