X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΜεγάλη ενίσχυση της προστασίας από Covid με τις ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων

Μεγάλη ενίσχυση της προστασίας από Covid με τις ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων

Το πρόγραμμα χορήγησης τρίτης ενισχυτικής δόσης των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να λάβει το πράσινο φως για να ξεκινήσει στις αρχές της άλλης εβδομάδας.

Κατά την εφημερίδα η απόφαση θεωρείται δεδομένη, καθώς κλινικά στοιχεία δείχνουν «πολλαπλή αύξηση» της ποσότητας των αντισωμάτων κατά του ιού μετά από τη χορήγηση της τρίτης δόσης.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν την Τετάρτη στην Ενιαία Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης (JCVI), που συστήνει στη βρετανική κυβέρνηση πώς πρέπει να προχωρά με το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Τα στοιχεία αυτά πιστεύεται ότι δείχνουν πως μια ενισχυτική δόση του εμβολίου της Pfizer μήνες μετά από τη δεύτερη δόση ενισχύει σημαντικά την άμυνα του οργανισμού.

Η τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer ενισχύει σημαντικά τα αντισώματα ακόμα και σε όσους είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca με τις δύο πρώτες δόσεις.

Η JCVI καλείται πλέον να συστήσει τις ηλικιακές ομάδες που θα λάβουν την τρίτη δόση μαζί με τους πιο ευπαθείς, τα εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν, αλλά και το χρόνο χορήγησης των ενισχυτικών δόσεων.

Όπως αναφέρουν οι Times, μέλη της JCVI θεωρούν ότι η τρίτη δόση θα πρέπει να δίνεται έξι μήνες μετά από τη δεύτερη, ώστε να παρατείνεται όσο το δυνατόν περισσότερο η προστασία από τον κορωνοϊό. Αυτό σημαίνει ότι οι πρώτοι πολίτες που εμβολιάστηκαν στις αρχές του χρόνου με 12 εβδομάδες κενό μεταξύ των δύο πρώτων δόσεων θα άρχιζαν να λαμβάνουν την ενισχυτική δόση τον Οκτώβριο.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή της, η ερευνήτρια της Οξφόρδης που ήταν επικεφαλής της ομάδας που ανέπτυξε το εμβόλιο της AstraZeneca σημειώνει ότι η ενισχυτική δόση δε χρειάζεται να δοθεί σε όλο τον πληθυσμό.

Η ντέιμ Σάρα Γκίλμπερτ τονίζει ότι η ανοσία από τις δύο πρώτες δόσεις των εμβολίων «διαρκεί καλά για την πλειοψηφία των πολιτών» και επομένως η τρίτη δόση θα πρέπει να δοθεί μόνο στους πιο ηλικιωμένους και στους πολίτες με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα.

Κάλεσε δε τη βρετανική κυβέρνηση να στηρίξει περισσότερο χώρες που έχουν μόνο λίγες δόσεις των εμβολίων διαθέσιμες, καθώς «η πρώτη δόση έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share