Home Featured Μειωμένες κατά 6,3 εκατομμύρια τόνους είναι μέχρι στιγμής οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας σε ετήσια βάση

Μειωμένες κατά 6,3 εκατομμύρια τόνους είναι μέχρι στιγμής οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας σε ετήσια βάση

0
Μειωμένες κατά 6,3 εκατομμύρια τόνους είναι μέχρι στιγμής οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας σε ετήσια βάση

Μειωμένες κατά 6,3 εκατομμύρια τόνους, σε ετήσια βάση, είναι μέχρι στιγμής οι φετινές εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τετάρτη το ουκρανικό Υπουργείου Γεωργίας.

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές σιτηρών έχουν μέχρι στιγμής μειωθεί κατά την σεζόν 2022/23 σε σχεδόν 13,4 εκατομμύρια τόνους, από 19,7 εκατομμύρια τόνους την προηγούμενη σεζόν.

Οι εξαγωγές σιτηρών της χώρας έχουν μειωθεί από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, με το κλείσιμο των λιμανιών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα να οδηγεί σε αύξηση τις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως και να προκαλεί ανησυχίες για ελλείψεις στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή.

Τρία λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας ξεμπλοκαρίστηκαν στα τέλη Ιουλίου, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας. Οι αποστολές συνεχίζονται παρά την απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία.

Τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας της Ουκρανίας κατέδειξαν ότι οι εξαγωγές μέχρι στιγμής την περίοδο Ιουλίου 2022 μέχρι Ιουνίου 2023 περιλάμβαναν 5,1 εκατομμύρια τόνους σίτου, 7,1 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού και 1,1 εκατομμύρια τόνους κριθάρι.

Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να είχε μαζέψει μεταξύ 50 και 52 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών φέτος, από το ρεκόρ συγκομιδής του 2021 των 86 εκ. τόνων, αλλά λόγω της απώλειας γης από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις και των χαμηλότερων αποδόσεων αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Πηγή:ΚΥΠΕ