X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΜείωση 10% στους λογαριασμούς της ΑΗΚ και κίνητρα ανακοίνωσε η Υπουργός Ενέργειας

Μείωση 10% στους λογαριασμούς της ΑΗΚ και κίνητρα ανακοίνωσε η Υπουργός Ενέργειας

Η μείωση 10% στα τιμολόγια ρεύματος των καταναλωτών, για τις διμηνίες Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021 και Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022, καθώς και η παραχώρηση κινήτρων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος από οικιακούς καταναλωτές, για χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και για αντικατάσταση ενεργοβόρων οικιακών συσκευών από νοικοκυριά, είναι ανάμεσα στα αντισταθμιστικά μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανατιμήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, η κ. Πηλείδου είπε πως η σειρά των αντισταθμιστικών μέτρων αποφασίστηκε μετά από μια σειρά διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Ενέργειας και Οικονομικών, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) και της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) και κατόπιν συνάντησηw με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές για την ετοιμασία των μέτρων.

Η κ. Πηλείδου ανέλυσε τα επτά μέτρα που αποφασίστηκαν ξεκινώντας με την απορρόφηση από την ΑΗΚ μέρους της βασικής διατίμησης τελών δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και την μείωση της τάξης του 10% στα τιμολόγια των καταναλωτών, για τις διμηνίες Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021 και Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022.

Δεύτερο μέτρο, όπως είπε, είναι η διαφοροποίηση του Σχεδίου Χορηγιών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος από οικιακούς καταναλωτές, με συμπερίληψη κατηγορίας εικονικού net-metering (Virtual net-metering), για καταναλωτές οι οποίοι δεν μπορούν, λόγω τεχνικών περιορισμών ή/και περιορισμένου χώρου, να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα στις οροφές των κτηρίων τους. Με τον τρόπο αυτό, όπως είπε, θα δίνεται η δυνατότητα σε οικιακούς καταναλωτές να εγκαθιστούν σε άλλες οροφές κτηρίων ή στο έδαφος, φωτοβολταϊκά συστήματα, των οποίων η παραγωγή ηλεκτρισμού θα συμψηφίζεται με την κατανάλωση συγκεκριμένης κατοικίας.

Το τρίτο μέτρο αφορά το υφιστάμενο Σχέδιο για Ενθάρρυνση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Ενέργειας στις κατοικίες (για θερμομόνωση οροφών, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή συνδυασμό των δύο), το οποίο λήγει στις 20 Δεκεμβρίου 2021 και θα επαναπροκηρυχθεί άμεσα με την έγκριση του προϋπολογισμού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞ.Ε. και θα έχει αναδρομική ισχύ από τη λήξη της φετινής προκήρυξης.

Τέταρτο μέτρο είναι η ετοιμασία Σχεδίου Χορηγιών για άμεση εξαγγελία, με το οποίο θα παρέχεται χορηγία σε ευάλωτους καταναλωτές για αντικατάσταση ενεργοβόρων οικιακών συσκευών και, συγκεκριμένα, κλιματιστικών και ψυγείων, με νέα αποδοτικά προϊόντα υψηλής ενεργειακής κλάσης. Επιπλέον, όπως ανέφερε η Υπουργός, θα επιχορηγηθεί η αντικατάσταση παλαιού τύπου λαμπτήρων με λαμπτήρες LED, στους ευάλωτους οικιακούς καταναλωτές.

Το πέμπτο αφορά την προκήρυξη ειδικού Σχεδίου στήριξης, σε συνεργασία των Υπουργείων Ενέργειας και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, για τη χρήση ΑΠΕ στο γεωργικό τομέα. Κύριος στόχος του Σχεδίου, σημείωσε η κ. Πηλείδου, είναι η μείωση του κόστους άντλησης νερού άρδευσης. Το Σχέδιο θα εξαγγελθεί τους αμέσως επόμενους μήνες.

Έκτο αντισταθμιστικό μέτρο είναι η προκήρυξη Σχεδίου Χορηγιών και μειοδοτικού διαγωνισμού για νέα εμπορικά συστήματα ΑΠΕ και για αποθήκευση ενέργειας, που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της τιμής ηλεκτρισμού λόγω του μικρότερου λειτουργικού κόστους παραγωγής ηλεκτρισμού από ό,τι η αντίστοιχη παραγωγή με συμβατικά καύσιμα. Το Σχέδιο προγραμματίζεται να λειτουργήσει εντός του 2022, κατόπιν έγκρισης από την ΕΕ.

Ως έβδομο μέτρο ανακοινώθηκε η διενέργεια ενημερωτικής εκστρατείας για προώθηση κουλτούρας εξοικονόμησης ενέργειας.

Η κ. Πηλείδου είπε πως επίσης πως με στόχο την εφαρμογή περαιτέρω μακροπρόθεσμων μέτρων, έχει συμφωνηθεί με την ΑΗΚ όπως προχωρήσει σε μελέτη του ενδεχομένου αγοράς δικαιωμάτων ρύπων στις αρχές του έτους, που είναι πιο φθηνοί και σε περίπτωση περίσσειας να τους πουλά στο τέλος του έτους που οι τιμές είναι ψηλότερες. Παρόμοιες βέλτιστες πρακτικές, συνέχισε, θα μελετηθούν και για την προμήθεια υγρών καυσίμων, ενώ αναμένεται η υποβολή και πρόσθετων εισηγήσεων για μέτρα από την ΑΗΚ.

Η Υπουργός, τόνισε στη διάσκεψη πως τα προτεινόμενα μέτρα είναι αποτέλεσμα της διαβούλευσης και προέκυψαν στη βάση μελετών που έγιναν ώστε, αφενός, να προκύψει άμεσο και μακροχρόνιο όφελος για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και, αφετέρου, να μην επηρεαστεί αρνητικά η φερεγγυότητα και η βιωσιμότητα της ΑΗΚ εν μέσω της προσπάθειας έναρξης λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού.

Επίσης, εξήγησε ότι το φαινόμενο της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος οφείλεται στην αύξηση της διεθνούς τιμής πετρελαίου και φυσικού αερίου και άλλων επιβαρύνσεων. Όπως είπε η ζήτηση καυσίμων, καθώς επίσης η αύξηση της τιμής των εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων, έχουν διαμορφώσει τις τιμές σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να καταγράφονται τιμές ρεκόρ σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος, μαζί με Πολωνία και Βουλγαρία, είχαν τις μικρότερες αυξήσεις, ενώ επεσήμανε πως παρά τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου και του κόστους των εκπομπών, αλλά και της κατάργησης της έκπτωσης του 10% στους λογαριασμούς ρεύματος που είχε εφαρμοστεί λόγω πανδημίας, η τιμή του ηλεκτρισμού στην Κύπρο κυμαίνεται σήμερα στα ίδια επίπεδα με το 2018 και 2019, σύμφωνα με στοιχεία της ΡΑΕΚ.

Στο μεταξύ, η ΑΗΚ σε ανακοίνωση της για τη μείωση του 10%, σημειώνει πως σύντομα θα υποβληθούν εισηγήσεις στο Υπουργείο Ενέργειας, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας εξεύρεσης μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων λύσεων για μείωση του συνολικού κόστους παραγωγής και μεταφορά του οφέλους στον καταναλωτή.

Επίσης, η Αρχή σημειώνει ότι οι εύλογες απαιτήσεις της κοινωνίας για όσο το δυνατό φθηνότερο ρεύμα, πρέπει να συγκεραστούν με τα όρια των οικονομικών δυνατοτήτων της ΑΗΚ, που δεν είναι ανεξάντλητα, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση του αναγκαίου επενδυτικού προγράμματος του Οργανισμού και η αξιοπιστία του συστήματος Παραγωγής, Μεταφοράς, Διανομής και Προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share