Home Featured Μείωση καθαρών κερδών 19,25%, ανακοίνωσε η Saudi Aramco

Μείωση καθαρών κερδών 19,25%, ανακοίνωσε η Saudi Aramco

0
Μείωση καθαρών κερδών 19,25%, ανακοίνωσε η Saudi Aramco

Μείωση καθαρών κερδών κατά 19,25%, στα 31,9 δισεκατομμύρια δολάρια, για το πρώτο τρίμηνο, σε σχέση με πέρσι, ανακοίνωσε την Τρίτη ο πετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco, μετά την πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου.

Τα αποτελέσματα του πετρελαϊκού κολοσσού της Σαουδικής Αραβίας είναι χαμηλότερα από τα 39,5 δισεκατομμύρια δολάρια που ανακοινώθηκαν την ίδια περίοδο το 2022, όταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου.

Ωστόσο, αυτά είναι πέραν των τριών τετάρτων των συνολικών κερδών, ύψους 40,5 δισ. δολαρίων, που ανακοίνωσαν για το πρώτο τρίμηνο, συνολικά οι πέντε μεγάλες εταιρείες πετρελαίου: BP και Shell στη Βρετανία, ExxonMobil και Chevron στις Ηνωμένες Πολιτείες και TotalEnergies στη Γαλλία.

«Τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν τη συνεχιζόμενη υψηλή αξιοπιστία της Aramco, την εστίαση στο κόστος και την ικανότητά μας να αντιδρούμε στις συνθήκες της αγοράς καθώς δημιουργούμε ισχυρές ταμειακές ροές και ενισχύουμε περαιτέρω τον ισολογισμό», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Amin H. Nasser.

«Προχωράμε με την επέκταση της παραγωγικής μας ικανότητας και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές μας παραμένουν αμετάβλητες», πρόσθεσε.

Η Aramco είναι το στολίδι της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας και η κύρια πηγή εσόδων για το φιλόδοξο πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής μεταρρύθμισης του διαδόχου του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, γνωστό ως «Vision 2030».

Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ συνολικού ύψους 161,1 δισ. δολαρίων το 2022, επιτρέποντας στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας να καταγράψει το πρώτο ετήσιο πλεόνασμα οτυ προϋπολογισμού σε σχεδόν μια δεκαετία.

“Τα καθαρά έσοδα θα ήταν ακόμα υψηλότερο, αλλά η Aramco ενισχύει τις επενδύσεις σε αντίθεση με τις (διεθνείς εταιρείες πετρελαίου) οι οποίες εξακολουθούν να διατηρούν περισσότερη πειθαρχία για τα κεφάλαια τους», δήλωσε ο Jamie Ingram, αρχισυντάκτης της MEES.

Στα μέσα Απριλίου, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι μεταβιβάζει ένα ποσοστό, ύψους 4%, των μετοχών της Aramco, αξίας σχεδόν 80 δισ. δολαρίων, στη Sanabil Investments, μια εταιρεία που ελέγχεται από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων του βασιλείου (PIF), το οποίο αφορά ένα από τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά ταμεία στον κόσμο, με περιουσιακά στοιχεία πέραν των 620 δισ. δολαρίων.

Ο εθνικός προϋπολογισμός που εγκρίθηκε για το 2023 προβλέπει πλεόνασμα 16 δισ. ριάλ Σαουδικής Αραβίας (4 δισ. δολάρια) και αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,1%, όπως ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο το Υπουργείο Οικονομικών.

Την Κυριακή, ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε δημοσιονομικό έλλειμμα 2,9 δισ. Ριάλ Σαουδικής Αραβίας (περίπου 773 εκατομμύρια δολάρια) για το πρώτο τρίμηνο του 2023, αντικατοπτρίζοντας μείωση κατά 3% στα έσοδα από πετρέλαιο και αύξηση 29% στις δαπάνες, σύμφωνα με τον επίσημο σαουδαραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πηγ:ΚΥΠΕ