Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΕΘΝΗ Μείωση στα €6,3 δισεκατομμύρια των παγωμένων κονδυλίων για Ουγγαρία με αντάλλαγμα άρση βέτο για βοήθεια σε Ουκρανία, εταιρικό φόρο

Μείωση στα €6,3 δισεκατομμύρια των παγωμένων κονδυλίων για Ουγγαρία με αντάλλαγμα άρση βέτο για βοήθεια σε Ουκρανία, εταιρικό φόρο

0
Μείωση στα €6,3 δισεκατομμύρια των παγωμένων κονδυλίων για Ουγγαρία με αντάλλαγμα άρση βέτο για βοήθεια σε Ουκρανία, εταιρικό φόρο

Την αναστολή πληρωμής 6,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουγγαρία στη βάση του μηχανισμού αιρεσιμότητας κράτους δικαίου αναμένεται να εγκρίνει μέσω της γραπτής διαδικασίας το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Ταυτόχρονα τα κράτη μέλη συμφώνησαν και στην εφαρμογή του μίνιμουμ εταιρικού φόρου το οποίο είχε μπλοκάρει η Ουγγαρία, ενώ η Ουγγαρία ήρε και το βέτο της για το πακέτο βοήθειας 18 δισ. ευρώ για την Ουκρανία.

Στην πράξη, το Συμβούλιο επικαλέστηκε ύπαρξη προόδου σε ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος δικαίου, αναφέροντας πως ο κίνδυνος για τον προϋπολογισμό της ΕΕ είναι σχετικά μειωμένος, και ως εκ τούτου παγώνει 6,3 δισεκατομμύρια από τα 7,5 συνολικά δισεκατομμύρια ευρώ που επρόκειτο να παγώσουν αρχικά.

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών μελών συμφώνησαν αργά το βράδυ της Δευτέρας πως συστήνουν στο Συμβούλιο να προχωρήσει με την ενεργοποίηση του μηχανισμού αιρεσιμότητας κράτους δικαίου, καθώς υπήρξε η απαιτούμενη ειδική πλειοψηφία που θεώρησε πως τα διορθωτικά μέτρα σε σχέση με το κράτος δικαίου που υιοθέτησε μέχρι στιγμής η Ουγγαρία έχουν σημαντικές αδυναμίες.

Λίγο νωρίτερα πάντως, στο πλαίσιο ξεχωριστής διαδικασίας, τα κράτη μέλη ενέκριναν το εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ουγγαρίας (που αφορά χρηματοδοτήσεις μέχρι και 5,8 δισεκατομμυρίων), σε συνέχεια της θετικής αξιολόγησης του σχεδίου και των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο η αποδέσμευση αυτών των κονδυλίων συνδέεται με 27 συγκεκριμένα ορόσημα που έχει ορίσει η Κομισιόν και αφορούν μεταξύ άλλων μεταρρυθμίσεις σε σχέση με το κράτος δικαίου.

Οι αποφάσεις αυτές έρχονται μετά το βέτο που άσκησε η Ουγγαρία στην έγκριση πακέτου βοήθειας 18 δισ. ευρώ για την Ουκρανία, καθώς και για τη συμφωνία για μίνιμουμ παγκόσμιο εταιρικό φόρο.

Ειδικότερα σε σχέση με τον μηχανισμό αιρεσιμότητας κράτους δικαίου (βάσει του οποίου αναστέλλεται η πληρωμή €6.3 δισ. από τα τακτικά κονδύλια), ενεργοποιείται σε αυτή την περίπτωση με σκοπό την προστασία του προϋπολογισμού της ένωσης από τις επιπτώσεις των παραβιάσεων των αρχών του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία, όσον αφορά τις δημόσιες συμβάσεις, την αποτελεσματικότητα των δραστηριοτήτων της εισαγγελίας και την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ουγγαρία.

Όπως σημειώνεται, η απόφαση αυτή μεταφράζεται σε όρους προϋπολογισμού σε αναστολή αναλήψεων υποχρεώσεων ύψους περίπου 6,3 δισ. ευρώ.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως δεδομένων των αδυναμιών που διαπιστώνονται στα διορθωτικά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί μέχρι στιγμής, το Συμβούλιο θεωρεί πως ο κίνδυνος για τον προϋπολογισμό που έχει εντοπίσει η Κομισιόν με την σχετική έκθεσή της παραμένει υψηλός.

Ωστόσο, δεδομένου του αριθμού και της σημασίας των μέτρων εκείνων που έχουν εφαρμοστεί ικανοποιητικά, και δεδομένου του βαθμού συνεργασίας, υπολογίζεται πως το ρίσκο που απομένει για τον προϋπολογισμό αφορά το 55% των δεσμεύσεων των προγραμμάτων χρηματοδότησης που καλύπτονται από τον μηχανισμό.

Πηγή:ΚΥΠΕ