X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΜειώθηκαν συνολικός αριθμός αδειών οικοδομής, αξία και εμβαδόν στο 8μηνο 2022

Μειώθηκαν συνολικός αριθμός αδειών οικοδομής, αξία και εμβαδόν στο 8μηνο 2022

Μείωση κατά 4,0% σημείωσε στο πρώτο οκτάμηνο του 2022 ο αριθμός των αδειών οικοδομής, παγκύπρια, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ μείωση κατέγραψαν τόσο η αξία των αδειών οικοδομής όσο και το συνολικό εμβαδό των οικιστικών μονάδων, σε ετήσια βάση.

Κατά επαρχία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα η Στατιστική Υπηρεσία, αύξηση στον αριθμό των αδειών οικοδομής σημειώθηκε μόνο στην επαρχία Αμμοχώστου, ενώ μείωση στην αξία και στο εμβαδόν των οικιστικών μονάδων καταγράφηκε σε όλες τις επαρχίες, με εξαίρεση την Λευκωσία όπου σημείωσαν σημαντική αύξηση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, μόνο τον Αύγουστο του 2022, ο αριθμός των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν από τις δημοτικές αρχές και τις επαρχιακές διοικήσεις κατά τον Αύγουστο 2022 ανήλθε στις 510.

Η συνολική αξία των αδειών αυτών έφθασε τα €166,4 εκατομμύρια και το συνολικό εμβαδόν τις 146,0 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Με τις άδειες αυτές προβλέπεται να ανεγερθούν 687 οικιστικές μονάδες.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου του 2022, εκδόθηκαν 5.031 άδειες οικοδομής, σε σύγκριση με 5.240 την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας μείωση 4,0%.

Η συνολική αξία των αδειών αυτών μειώθηκε κατά 2,3% και το συνολικό εμβαδόν κατά 7,7%. Ο αριθμός των οικιστικών μονάδων παρουσίασε μείωση της τάξης του 3,4%.

Κατά επαρχία

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Λευκωσία, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου του 2022 ο αριθμός των αδειών οικοδομής σημείωσαν μείωση κατά 2,7%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ σημαντική αύξηση 12,31% σημείωσε η αξία των αδειών αυτών και αύξηση κατά 5,7% κατέγραψε το συνολικό εμβαδόν των αδειών. Ο αριθμός των οικιστικών μονάδων που προβλέπεται να ανεγερθούν παρουσίασε αύξηση 10,4%.

Στην Αμμόχωστο, ο αριθμός των αδειών οικοδομής σημείωσε σημαντική αύξηση κατά 19,5%, ενώ μείωση κατά 15,5% κατέγραψε η αξία των αδειών και κατά 28,7% το εμβαδόν. Ο αριθμός των οικιστικών μονάδων που προβλέπεται να ανεγερθούν παρουσίασε αύξηση 3,2%.

Στην Λάρνακα, μείωση κατά 9,51% σημείωσε ο αριθμός των αδειών, κατά 14,1% μειώθηκε η αξία και κατά 21,2% το εμβαδόν. Ο αριθμός των οικιστικών μονάδων που προβλέπεται να ανεγερθούν παρουσίασε μείωση 19,8%.

Στη Λεμεσό, μείωση κατά 2,5% σημείωσε ο αριθμός των αδειών, κατά 1,6% μειώθηκε η αξία των αδειών και κατά 5,6% το εμβαδόν. Ο αριθμός των οικιστικών μονάδων που προβλέπεται να ανεγερθούν παρουσίασε μείωση 5%.

Τέλος, στην Πάφο, μείωση κατά 10,6% σημείωσε ο αριθμός των αδειών οικοδομής, κατά 13,8% μειώθηκε η αξία των αδειών και κατά 15,8% το συνολικό εμβαδόν. Ο αριθμός των οικιστικών μονάδων που προβλέπεται να ανεγερθούν παρουσίασε μείωση 11,4%.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, οι άδειες οικοδομής συνιστούν σημαντική ένδειξη για τη μελλοντική δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share