Home Featured Μέτρα περί παράνομης μετανάστευσης και ασύλου ανακοίνωσε ο Σούνακ, με έμφαση στους Αλβανούς αιτούντες

Μέτρα περί παράνομης μετανάστευσης και ασύλου ανακοίνωσε ο Σούνακ, με έμφαση στους Αλβανούς αιτούντες

0
Μέτρα περί παράνομης μετανάστευσης και ασύλου ανακοίνωσε ο Σούνακ, με έμφαση στους Αλβανούς αιτούντες

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ, λέγοντας πως όποιος εισέρχεται στη χώρα παρανόμως δεν θα επιτρέπεται να μείνει.

Από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων το μεσημέρι ο κ. Σούνακ είπε ότι στην αρχή του νέου έτους θα κατατεθεί νομοσχέδιο που θα προβλέπει τη σύντομη κράτηση και τη γρήγορη απέλαση ανθρώπων που δεν χρησιμοποιούν επίσημα κανάλια για την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Θα επιστρέφετε είτε στην πατρίδα σας είτε σε κάποια ασφαλή χώρα όπου θα εξετάζεται η αίτησή σας για άσυλο», είπε ο κ. Σούνακ, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την πρόθεση συνέχισης αποστολής αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα για διεκπεραίωση και διαμονή εκεί.

Το νομοσχέδιο δεν θα επιτρέπει επίσης την καθυστέρηση της διαδικασίας απέλασης με καθυστερημένες εφέσεις ή ισχυρισμούς. Όποιος εισέρχεται στη Βρετανία παρανόμως και απελαύνεται δεν θα έχει στο μέλλον δικαίωμα εγκατάστασης ή απόκτησης της βρετανικής υπηκοότητας.

Ο κ. Σούνακ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον αυξημένο αριθμό αιτήσεων ασύλου από Αλβανούς υπηκόους. Όπως είπε, το 1/3 των αιτούντων άσυλο που έφτασαν στο βρετανικό έδαφος με λέμβους από τη Μάγχη το πρώτο εννιάμηνο του έτους, δηλαδή λίγο πάνω από 10.000 άνθρωποι, είναι Αλβανοί. Το αντίστοιχο ποσοστό για όλο το 2021 ήταν μόλις 3%.

Σημειώνοντας πως η Αλβανία είναι χώρα ασφαλής, υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε πως επήλθε συμφωνία με την κυβέρνηση των Τιράνων για επαναπατρισμό όλων των Αλβανών που έρχονται με αυτόν τον τρόπο στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Δεν πάει άλλο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σούνακ.

Εξήγγειλε παράλληλα πέντε άμεσα μέτρα που αφορούν το μεταναστευτικό: μία ενοποιημένη μονάδα ελέγχου των αφίξεων μέσω Μάγχης, πρόσθετα κονδύλια για επιχειρήσεις εντοπισμού παράτυπων μεταναστών, χρήση πρόσθετων εγκαταστάσεων (παλιοί φοιτητικοί ξενώνες, παλιές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, εγκαταλελειμμένα τουριστικά καταλύματα) για τη στέγαση αιτούντων άσυλο με στόχο τη μείωση των δαπανών για ξενοδοχεία, αύξηση του προσωπικού διεκπεραίωσης των αιτήσεων ασύλου με στόχο να μην υπάρχουν εκκρεμείς υποθέσεις ως το τέλος του προσεχούς έτους και δημιουργία ειδικής μονάδας για τον έλεγχο αιτήσεων ασύλου από Αλβανούς.

Οι ανακοινώσεις του Βρετανού Πρωθυπουργού ακολουθούν πιέσεις από το κόμμα του μετά από μία χρόνια με αφίξεις ρεκόρ μεταναστών και προσφύγων μέσω Μάγχης, συγκεκριμένα τουλάχιστον 43.000.

Τον Σεπτέμβριο εκκρεμούσαν 143.377 αιτήσεις ασύλου.

Πηγή:ΚΥΠΕ