Home Featured Μεξικό: Σεισμός 7,4 βαθμών Ρίχτερ – Προειδοποίηση για “τσουνάμι μικρής έντασης” στη Νέα Καληδονία

Μεξικό: Σεισμός 7,4 βαθμών Ρίχτερ – Προειδοποίηση για “τσουνάμι μικρής έντασης” στη Νέα Καληδονία

0
Μεξικό: Σεισμός 7,4 βαθμών Ρίχτερ – Προειδοποίηση για “τσουνάμι μικρής έντασης” στη Νέα Καληδονία

Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,4 βαθμών, συγκλόνισε λίγα λεπτά μετά τις 21:00 (ώρα Κύπρου) την πολιτεία Μιτσοακάν στο κεντρικό Μεξικό, σύμφωνα με το σεισμολογικό ινστιτούτο της χώρας.

Χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή σοβαρές υλικές ζημιές. «Ελπίζουμε ειλικρινά ότι δεν έχει συμβεί τίποτα σοβαρό», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος του Μεξικού Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS), ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,6 βαθμών, το επίκεντρό του εντοπίζεται 37 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Ακουίγια και το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε περίπου 15 χιλιόμετρα.

Λόγω της ισχύος του σεισμού, το αμερικανικό κέντρο προειδοποίησης τσουνάμι εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι ύψους 1-3 μέτρων στις μεξικανικές ακτές και για μικρότερο (έως και 0,3 μ.) στις ακτές Κολομβίας, Κόστα Ρίκας, Εκουαδόρ, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλας, Ονδούρας, Νικαράγουας, Παναμά και Περού.

Προειδοποίηση για τσουνάμι  «μικρής έντασης από τις αρχές , καθώς ασυνήθιστα κύματα, ύψους 20 ως 30 εκατοστών, αναμένονται στη Νέα Καληδονία σήμερα Τρίτη 20/9,  στις 18:00 τοπική ώρα, μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε χθες Δευτέρα το Μεξικό.

Πάντως δεν θεωρείται πως υπάρχει «κίνδυνος καταστροφικού τσουνάμι», καθησύχασε η καληδονική κυβέρνηση σε δελτίο Τύπου, καλώντας μολαταύτα τους πολίτες να απομακρυνθούν από την ακτογραμμή μετά τις 18:00 δηλαδή περίπου στις 10:00, ώρα Ελλάδας.

Λαμβανομένων υπόψη της έντασης, της τοποθεσίας του επικέντρου και του εστιακού βάθους του σεισμού, τα κύματα εκτιμάται πως θα είναι «της τάξης των 20 ως 30 εκατοστών», ύψους το οποίο αντιστοιχεί σε «τσουνάμι μικρής έντασης», σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, που δεν κήρυξε κατάσταση συναγερμού.

Στο μέτρο που δεν υφίσταται «κίνδυνος» να πλημμυρίσει μεγάλο μέρος της ακτογραμμής, ο πληθυσμός «δεν χρειάζεται να μεταβεί σε τοποθεσίες με μεγαλύτερο υψόμετρο ή σε καταφύγια», εξήγησαν οι αρχές.

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στο δυτικό τμήμα της επικράτειας, ανακοίνωσε ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ. Άλλος ένας άνθρωπος τραυματίστηκε στην πολιτεία Μιτσοακάν (δυτικά), όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο, κοντά στις ακτές στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Πάντως δεν καταγράφηκαν σοβαρές ζημιές στην πρωτεύουσα των 9 εκατομμυρίων  κατοίκων, που φθάνουν τα 25 εκατομμυρίων αν προστεθούν σ’ αυτούς όσοι ζουν σε προάστια της μητρόπολης.

https://twitter.com/DarthBigo/status/1571963746947563521

https://twitter.com/search?q=%23Mexico%20earthquake

Πηγή: http://www.ertnews.gr