X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΜέχρι απόψε αναμένεται να ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών στο Δήμο Δρομολαξιάς...

Μέχρι απόψε αναμένεται να ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών στο Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού

Μέχρι απόψε αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο των συνεργείων της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας για καταγραφή των ζημιών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν χθες Κυριακή τον Δήμο Δρομολαξιάς Μενεού, ανέφερε στο ο Έπαρχος Λάρνακας Οδυσσέας Χατζηστεφάνου.

Πρόσθεσε ότι «το τελευταίο διήμερο είχαμε έντονη βροχόπτωση και στη δική μας επαρχία, όπου επλήγη ευτυχώς μόνο η περιοχή του Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού και σήμερα το πρωί τρία συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας μετέβησαν στις πληγείσες περιοχές για να καταγράψουν τις ζημιές που προκλήθηκαν σε περιουσίες, από τις έντονες βροχοπτώσεις».

«Μετά την καταγραφή θα ετοιμαστεί έκθεση η οποία θα αποσταλεί στον Υπουργό Εσωτερικών που με τη σειρά του θα την παρουσιάσει την Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη, για λήψη απόφασης για αποζημίωση των πληγέντων», εξήγησε.

Εξάλλου ο Δήμαρχος Δρομολαξιάς – Μενεού Κύπρος Ανδρονίκου ανέφερε ότι «ο Δήμος έχει καταγράψει και φωτογραφήσει τις ζημιές τις ζημιές που προκλήθηκαν και μαζί με τα συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας θα ετοιμαστεί ςκτεταμένη λίστα καταγραφής των ζημιών».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι «μέχρι την Τετάρτη θα είναι τελειωμένος ο κατάλογος ούτως ώστε ο Υπουργός Εσωτερικών να τον θέσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και οι πολίτες των οποίων οι κατοικίες και υποστατικά έχουν υποστεί ζημιές, να λάβουν άμεσα τη χρηματική αποζημίωση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ανδρονίκου είπε πως «ένα συγκεκριμένο σημείο στην οδό Αγίου Παντελεήμονος είναι το χαμηλότερο του δρόμου και μαζεύει όμβρια ύδατα από όλες τις περιοχές. Έχει κατασκευαστεί στη περιοχή ένα μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο αλλά δυστυχώς οι ποσότητες της βροχής ήταν τόσο μεγάλες που τα συστήματα δεν μπορούσαν αμέσως να απορροφήσουν και να διοχετεύσουν τα όμβρια ύδατα εκτός του Δήμου».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «έχουμε λάβει ορισμένες ιδέες από τους τεχνικούς του Δήμου για να βελτιωθεί η υποδομή στο συγκεκριμένο δρόμο και ευελπιστούμε ότι θα απαμβλυνθεί το πρόβλημα, ενώ μεσοπρόθεσμα θα πραγματοποιηθούν και άλλα έργα».

«Συγκεκριμένα, θα φέρουμε τοπογράφο για να καταγράψει τις κλίσεις, τα επίπεδα και άλλα, για να δούμε τι άλλο μπορεί να γίνει» είπε και σημείωσε πως «προς το παρόν προχωρούμε άμεσα με κάποια βελτιωτικά έργα τα οποία θα αμβλύνουν το πρόβλημα».

Σημειώνεται ότι στην Κοινότητα Μενεού οι δρόμοι που πλημμύρισαν είναι οι Γρηγόρη Αυξεντίου, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και Αγίας Μαρίνας, ενώ στη Δρομολαξιά οι οδοί Αισχύλου, Συνεργασίας, Γλαύκου Λληρίδη, Αρτέμιδος, Αγίου Παντελεήμονα, Αρχεπισκόπου Κυπριανού και Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Την περιοχή επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής Νίκος Κέττηρος ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «αυτό που ζητούμε είναι οι άνθρωποι που υπέστησαν ζημιές να αποζημιωθούν το συντομότερο δυνατόν.

Ο Υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε τον Δήμαρχο Δρομολαξιάς – Μενεού ότι την Τετάρτη θα πάρει το θέμα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και απευθύνουμε έκκληση η απόφαση να ληφθεί την Τετάρτη, ούτως ώστε τα χρήματα να καταβληθούν άμεσα στον κόσμο».

Πρόσθεσε ότι σε αντίθετη περίπτωση «σε οποιαδήποτε επόμενη θεομηνία όλες αυτές οι κατοικίες που σήμερα υπέστησαν προβλήματα θα αντιμετωπίσουν πολλαπλά ζητήματα. Επίσης αρκετός κόσμος περιμένει εδώ και αρκετούς μήνες, ορισμένοι και χρόνια για να επιδιορθωθούν οι κατοικίες τους στους προσφυγικούς συνοικισμούς αυτοστέγασης» ανέφερε και πρόσθεσε πως «όταν  υπάρχει αυτή η μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των ποσών για να επιδιορθωθούν οι κατοικίες, όταν έρχονται οι θεομηνίες θα αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα τα οποία βρίσκουμε σήμερα ενώπιον μας».

Είναι γι’αυτό το λόγο, συνέχισε ο κ. Κέττηρος «που οι διαδικασίες θα πρέπει να επιταχυνθούν, ώστε όλα τα λεφτά που αφορούν τον προσφυγικό κόσμο και επιστρέφονται πίσω στο πάγιο ταμείο επειδή δεν απορροφούνται από τις Υπηρεσίες του κράτους να δοθούν στους δικαιούχους».

«Υπολογίζουμε ότι τα χρήματα αυτά ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια ευρώ, εάν συνυπολογίσουμε και τα λεφτά που δεν απορροφήθηκαν από τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών και εάν χρησιμοποιούνταν για επιδιόρθωση των κατοικιών, τότε ίσως να μην αντιμετωπίζαμε τόσο μεγάλα προβλήματα», είπε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share