X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜη αναμενόμενη μείωση νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, παρά τις...

Μη αναμενόμενη μείωση νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, παρά τις αυξήσεις επιτοκίων από Fed

Μη αναμενόμενη μείωση σημείωσε την περασμένη εβδομάδα ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, υποδεικνύοντας έναν ακόμη μήνα σταθερής αύξησης της απασχόλησης, παρά τις προσπάθειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει τη ζήτηση για εργαζόμενους.

Η εβδομαδιαία έκθεση για τις αιτήσεις ανεργίας που δημοσιοποίησε την Πέμπτη το Υπουργείο Εργασίας πιθανότατα δεν αλλάζει τις προσδοκίες ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα περιορίσει περαιτέρω το μέγεθος των αυξήσεων των επιτοκίων της κατά τη συνεδρία της στον επόμενο μήνα.

Ωστόσο, περιόρισε τις ελπίδες των χρηματοπιστωτικών αγορών ότι η Fed θα σταματήσει τον ταχύτερο, από τη δεκαετία του 1980, κύκλο αύξησης των επιτοκίων, ο οποίος οδήγησε στην μείωση των λιανικών πωλήσεων τον Δεκέμβριο και στην υποχώρηση του πληθωρισμού.

«Το χαμηλό επίπεδο απολύσεων δείχνει ότι η ζήτηση για εργαζομένους παραμένει ισχυρή και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν σφικτές», δήλωσε η Rubeela Farooqi, επικεφαλής οικονομολόγος στην High Frequency Economics στη Νέα Υόρκη.

«Αντιμετωπίζοντας τις ελλείψεις εργαζομένων και τις προκλήσεις στις προσλήψεις, οι επιχειρήσεις φαίνεται να είναι απρόθυμες να μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους», πρόσθεσε.

Οι αρχικές αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 15.000 στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 190.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 14 Ιανουαρίου. Επίπεδο που αποτελεί το χαμηλότερο από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 214.000 αιτήσεις για την εβδομάδα.

Αύξηση στις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας σημειώθηκε στην Καλιφόρνια, η οποία αντισταθμίστηκε από την σημαντική μείωση σε Τζόρτζια, Μίσιγκαν, Νιου Τζέρσεϊ, Ουισκόνσιν, Νέα Υόρκη και Τέξας.

Την εβδομάδα που έληξε στις 7 Ιανουαρίου, οι λεγόμενες συνεχιζόμενες απαιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 17.000, στο 1,647 εκατομμύρια, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Microsoft ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα καταργήσει 10.000 θέσεις εργασίας, ακολουθώντας την ανταγωνίστρια της Amazon.com, η οποία προωθεί ένα σχέδιο απολύσεων 18.000 υπαλλήλων.

Εκτός του κλάδου της τεχνολογίας, οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι γενικά, οι εταιρείες διστάζουν να απολύσουν εργαζομένους μετά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν για εξεύρεση εργαζομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αναμένουν από τις εταιρείες να περικόψουν τις προσλήψεις πριν καταφύγουν σε απολύσεις.

Εξάλλου, η έναρξη ανέγερσης μονοκατοικιών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της κατασκευής κατοικιών στις ΗΠΑ, αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο κατά 11,3% στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 909.000 μονάδων, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2022.

Η συνολική έναρξη ανέγερσης κατοικιών μειώθηκαν κατά 1,4%, στις 1,38 εκατομμύρια μονάδες τον περασμένο μήνα. Η έναρξη κατοικιών το 2022 είχε μειωθεί κατά 3,0%.

Η Fed αύξησε πέρσι το επιτόκιο της κατά 425 μονάδες βάσης, από σχεδόν 0%,  στο τρέχον εύρος 4,25% – 4,50%, στο υψηλότερο από τα τέλη του 2007.

Το Δεκέμβριο, προέβλεψε τουλάχιστον επιπλέον αύξηση 75 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του 2023.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share