X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΜηδενικές ήταν οι καθυστερήσεις στον εναέριο χώρο της Κύπρου το 2022, συνεχίζεται...

Μηδενικές ήταν οι καθυστερήσεις στον εναέριο χώρο της Κύπρου το 2022, συνεχίζεται η αναβάθμιση των υπηρεσιών, αναφέρει ο Καρούσος

Μηδενικές ήταν οι καθυστερήσεις στον εναέριο χώρο της Κύπρου το 2022, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Μεταφορών.

Όπως σημειώνει, η Κύπρος πρέπει να νιώθει περήφανη για τις επιδόσεις της το 2022, ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όσον αφορά την αεροπορική κίνηση και τις καθυστερήσεις των αεροσκαφών στον εναέριο της χώρο.

Αναφέρει ότι ο Διεθνής Οργανισμός για την ασφάλεια της ευρωπαϊκής εναέριας κυκλοφορίας, γνωστός ως EUROCONTROL με έδρα τις Βρυξέλλες, στην πρόσφατη περιεκτική έκθεση του που κυκλοφόρησε στις 15 Σεπτεμβρίου, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι οι πτήσεις στην Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα ανήλθαν κατά μέσο όρο σε περίπου 30.300 την ημέρα, δηλαδή υπάρχει μείωση της τάξης του 13%, σε σύγκριση με την ίδια βδομάδα του 2019. Σε ετήσια βάση, το 2022, η κίνηση έφτασε τα επίπεδα του 82% του 2019.

Οι αφίξεις και οι αναχωρήσεις στα δύο αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρουσίασαν την περασμένη εβδομάδα μείωση της τάξης του 12% μόνο, σε σύγκριση με την ίδια εβδομάδα του 2019. Προστίθεται ότι το Κέντρο Ελέγχου Πτήσεων Λευκωσίας διαχειρίζεται καθ΄ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας καλοκαιρινής περιόδου πέραν των 1.200 πτήσεων την ημέρα, χωρίς οποιαδήποτε καθυστέρηση ή ταλαιπωρία των αεροπορικών εταιρειών.

Σε δήλωση του ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος ανέφερε ότι το Υπουργείο Μεταφορών δεν εφησυχάζει αλλά θα συνεχίσει τις προσπάθειες του για αναβάθμιση των Υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας, με τη δημιουργία υπηρεσιών ραντάρ προσέγγισης στα δύο αεροδρόμια, την αναβάθμιση και μετακίνηση του Κέντρου Ελέγχου Πτήσεων Λευκωσίας σε σύγχρονες εγκαταστάσεις στην Κοκκινοτριμιθιά, κ.α.

Επίσης, ο κ. Καρούσος εξαίρει την προσφορά των εργαζομένων στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας για τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση τους.

Σημειώνεται ότι η ημερήσια χωρητικότητα του Κέντρου Ελέγχου Πτήσεων Λευκωσίας το 2019 ενώ ήταν περίπου 1.000 αεροσκάφη, η Κύπρος εξυπηρετούσε πέραν των 1.500 πτήσεων, αλλά με αρκετές καθυστερήσεις.

“Με τον σωστό σχεδιασμό όμως του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, με τη συνεργασία του EUROCONTROL και τις Αρχές Πολιτικής Αεροπορίας του Ισραήλ και της Ελλάδας, έγιναν αναπροσαρμογές και ανασχεδιασμός των πολυσύχναστων αεροδιαδρόμων μας με αποτέλεσμα το 2022 να εξυπηρετούνται καθημερινά πέραν των 1200 πτήσεων με μηδενικές καθυστερήσεις, ενώ οι καθυστερήσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, παρόλη τη μείωση της κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας και της πολεμικής κρίσης στην ανατολική Ευρώπη” τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η αποδοτικότητα του ήδη διαφάνηκε από το 2021, έστω με τη μειωμένη αεροπορική κίνηση, όπου οι αεροπορικές εταιρείες κατάφεραν να εξοικονομήσουν πέραν των  5,6 εκ. ναυτικών μιλίων, 44.000 τόνων καυσίμου και 140.000 τόνων CO2, καταλήγει το Υπουργείο.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share