X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΜηνύματα αισιοδοξίας για τις προοπτικές του τομέα των επενδυτικών ταμείων, έστειλαν Α....

Μηνύματα αισιοδοξίας για τις προοπτικές του τομέα των επενδυτικών ταμείων, έστειλαν Α. Γιασεμίδης και Ε. Ευγενίου

Μηνύματα αισιοδοξίας για τις προοπτικές του τομέα των Επενδυτικών Ταμείων στην Κύπρο, παρά τις προκλήσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, έστειλαν ο Πρόεδρος τους Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων (CIFA) Ανδρέας Γιασεμίδης και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (Invest Cyprus) Ευγένιος Ευγενίου, με τον τελευταίο να τονίζει ότι τα επενδυτικά ταμεία αποτελούν ένα εργαλείο διαφοροποίησης του τομέα παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών στην Κύπρο.

Παρά την πτωτική τάση στα στοιχεία ενεργητικού υπό διαχείριση σε παγκόσμιο επίπεδο, πλην της Κίνας, τα αισιόδοξα μηνύματα για τον τομέα στην Κύπρο προκύπτουν από την πρόσφατη κάθοδο του Επενδυτικού Ταμείου του αραβικού κολοσσού, Saudi Aramcο, με αρχικό ενεργητικό υπό διαχείριση €1,25 δισ, και νωρίτερα της MUFG Investor Services, του παγκόσμιου βραχίονα εξυπηρέτησης περιουσιακών στοιχείων του Mitsubishi UFJ Financial Group, δύο περιπτώσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως οι «κράχτες» για την κυπριακή βιομηχανία επενδυτικών ταμείων.

«Ως CIFA πιστεύουμε στην ανθεκτικότητα και τη δυναμική του τομέα, ο οποίος συνέχισε να μεγαλώνει με σταθερά βήματα παρά τις αντιξοότητες», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος του Συνδέσμου.

Βάσει των τελευταίων στοιχείων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (α’ τρίμηνο του 2022), τα στοιχεία ενεργητικού υπό διαχείριση (AUM) των επενδυτικών ταμείων ανερχόταν στα €11,1 δισεκατομμύρια, ενώ ο αριθμός των αδειοδοτημένων οργανισμών ανήλθε σε 322, καταγράφοντας αύξηση 39,7% και 53,3% αντίστοιχα σε σύγκριση με τα προ της πανδημίας επίπεδα. Ο Ανδρέας Γιασεμίδης αναγνώρισε πως οι γεωπολιτικές εντάσεις και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν επίδραση στον τομέα παγκόσμια, με την Κύπρο το πρώτο τρίμηνο του 2022 να καταγράφει μια μικρή μείωση της τάξης του 3,9% στα περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, της πρώτης μείωσης έπειτα από 25 συνεχόμενα τρίμηνα ανόδου.

Πιο σημαντικό, σύμφωνα με τον κ. Γιασεμίδη, είναι ότι οι επενδύσεις στην Κύπρο ξεπέρασαν τα €2,5 δις με διάχυση σε τομείς όπως η ναυτιλία, ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, η εκπαίδευση, η τεχνολογία και τα ακίνητα.

«Οι προκλήσεις είναι πολλές, όπως πολλές είναι και οι προοπτικές», τόνισε ο κ. Γιασεμίδης, για να σημειώσει πως «η χώρα μας μπορεί να καταστεί σημαντικός κόμβος επενδυτικών ταμείων που επιθυμούν να αξιοποιήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες που προκύπτουν τόσο στην Ευρώπη όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».

Στις δικές του δηλώσεις, ο Ευγένιος Ευγενίου εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την ανάπτυξη του τομέα των επενδυτικών ταμείων τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για ένα νέο σχετικά τομέα, ο οποίος αναπτύχθηκε στην Κύπρο μέσα από συντονισμένη προσπάθεια και με πρωτοβουλία του Invest Cyprus κατά την οικονομική κρίση.

«Πλέον είμαστε σε θέση να κάνουμε λόγο και για την απτή και ποικιλότροπη συνεισφορά του στην κυπριακή οικονομία, η οποία εκτός από μετρήσιμη είναι πλέον και υπολογίσιμη», είπε, προσθέτοντας πω η συνεισφορά του τομέα, αποτυπώνεται μέσω των επενδύσεων εντός Κύπρου, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, των νέων πηγών εσόδων που προκύπτουν για το κράτος και κυρίως από τη διαφοροποίηση του οικονομικού μοντέλου της χώρας.

Είναι ένας τομέας ο οποίος συμβάλλει στη μετεξέλιξη του τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, είπε προσθέτοντας ότι «δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι τα επενδυτικά ταμεία είναι μια νέα, πολλά υποσχόμενη πτυχή του τομέα παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών».

Ο κ. Ευγενίου τόνισε ακόμη ότι η προώθηση της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου με έμφαση την εγγραφή επενδυτικών ταμείων αποτελεί βασικό μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια και είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι βλέποντας τη μεγέθυνση του τομέα.

«Άλλωστε», συνέχισε, «ο τομέας αυτός αποτελεί ένας από τους τρεις άξονες δράσης του Invest Cyprus ως ο αρμόδιος κρατικός οργανισμός για προσέλκυση επενδύσεων και διεθνών οργανισμών στην Κύπρο, οι άλλοι δύο άξονες είναι η προσέλκυση εταιρειών υψηλής εξειδίκευσης και ταλέντου καθώς κι επενδύσεις που συνάδουν με την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση καθώς και στους τομείς του τουρισμού, της υγείας και της εκπαίδευσης».

«Κράχτες» οι περιπτώσεις της Saudi Aramco και MUFG

Ερωτηθείς για την προσέλκυση της Saudi Aramco, ο κ. Γιασεμίδης είπε πως η όλη διαδικασία είχε ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια, προσθέτοντας ότι ο CIFA είναι πολύ χαρούμενος για την ευόδωση των προσπαθειών αυτών.

Επεσήμανε δε πως με δεδομένο ότι το επενδυτικό ταμείο της Aramco θα αρχίσει με ενεργητικό €1,25 δις αυτό θα σημαίνει ότι τα συνολικά στοιχεία ενεργητικού υπό διαχείριση των επενδυτικών ταμείων στη Κύπρο θα καταγράψουν αύξηση 10%. Ο κ. Γιασεμίδης είπε πως η εταιρεία ανέφερε σε παρουσίασή της πως ο στόχος είναι όπως το ενεργητικό να φτάσει στα €10 δις σε βάθος χρόνου.

Σημείωσε δε πως ο ίδιος θεωρεί ότι οι δύο μεγάλες επιτυχίες, όπως είπε, της προσέλκυσης της MUFG της Mitsubishi και της Saudi Aramco «είναι κράχτης και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για να έλθουν και άλλες» εταιρείες.

Δεν υπάρχει πρόβλημα για νομοσχέδιο για έλεγχο ξένων άμεσων επενδύσεων

Σε ερώτηση αν το νομοσχέδιο για τον έλεγχο των ξένων άμεσων επενδύσεων, που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο από την Βουλή, πάσχει σε ότι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων, ο κ. Ευγενίου, αφού υπενθύμισε πως πρόκειται για μεταφορά ευρωπαϊκής οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, τόνισε πως ο ίδιος δεν θεωρεί πως το συγκεκριμένο νομοθέτημα έχει ανασταλτική λειτουργία.

«Εμείς το βλέπουμε ως ένα εργαλείο το οποίο βρίσκεται στα χέρια του κράτους για προστασία ζητημάτων που άπτονται εθνικής ασφάλειας», είπε, προσθέτοντας ότι εμείς είμαστε επικεντρωμένοι στο ρόλο μας να προωθούμε την προσέλκυση επενδύσεων στη βάση της στρατηγικής μας.

Από την πλευρά του, κ. Γιασεμίδης είπε πως ως CIFA είναι υπέρ της καθόδου να έρχονται επενδυτικά ταμεία – και χαιρόμαστε που υπάρχει ενδιαφέρον για τις κυπριακές τράπεζες – να επενδύουν στην κυπριακή οικονομία, περιλαμβανομένου του τραπεζικού τομέα.  «Αντιλαμβάνομαι ότι το ΥΠΟΙΚ προφανώς θα κάνει τη σωστή αξιολόγηση, όταν και εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον στο μέλλον, έτσι ώστε να μην απορρίψει καλές επενδύσεις οι οποίες θα βοηθήσουν τη χώρα», πρόσθεσε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share