X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜικρότερη από την αναμενόμενη η ύφεση στην Γερμανία το 2023, σύμφωνα με...

Μικρότερη από την αναμενόμενη η ύφεση στην Γερμανία το 2023, σύμφωνα με το Ifo

Μικρότερη από την προβλεπόμενη, αναμένεται να είναι η ύφεση στην Γερμανία το 2023, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το γερμανικό ινστιτούτο Ifo, το πρώτο μεγάλο οικονομικό ινστιτούτο που εκδίδει ευνοϊκότερες προοπτικές για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Η οικονομική παραγωγή αναμένεται να συρρικνωθεί κατά μόλις 0,1% το 2023, αναφέρει ο Ifo, αναθεωρώντας την προηγούμενη πρόβλεψή του για συρρίκνωση 0,3%.

Οι εκτοξευόμενες τιμές της ενέργειας λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησαν σε υψηλό πληθωρισμό ο οποίος έχει πλήξει τους Γερμανούς καταναλωτές και βιομηχανίες που εξαρτώνται από τις εξαγωγές.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει από 7,8% το 2022, σε 6,4% το 2023, καθώς τέθηκαν σε εφαρμογή τα κυβερνητικά μέτρα για τη μείωση των τιμών της ενέργειας.

Η ζήτηση για αγαθά στον μεταποιητικό τομέα είναι επίσης ισχυρή με τα βιβλία παραγγελιών να είναι πλήρη με αποτέλεσμα η παραγωγή να έχει «αυξηθεί ελαφρώς μέχρι πολύ πρόσφατα», σημειώνει το Ifo.

Ο Timo Wollermershaeuser, επικεφαλής προβλέψεων στο Ifo, σημείωσε ότι η παραγωγή της Γερμανίας είχε ήδη μια καλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση, κατά 0,4% το τρίτο τρίμηνο.

Ενώ τα δύο επόμενα τρίμηνα είναι πιθανό να παρουσιάσει υποχώρηση, «μετά από αυτό, τα πράγματα θα αρχίσουν να επανέρχονται», είπε, προβλέποντας ανάπτυξη 1,6% για το 2024.

Η θετική προοπτική από το Ifo έρχεται μια ημέρα μετά την έρευνα που κατέδειξε ότι η εμπιστοσύνη των Γερμανών επενδυτών αυξήθηκε ξανά τον Δεκέμβριο.

Ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών του ινστιτούτου ZEW αυξήθηκε τον Δεκέμβριο 13,4 μονάδες, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, καταγράφοντας την τρίτη συνεχόμενη αύξηση μετά από αρκετούς μήνες πτώση.

Η γερμανική Κυβέρνηση παρουσίασε πακέτο στήριξης 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για να μετριάσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ωστόσο, η Κυβέρνηση αναμένει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,4% το 2023.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share