X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΜήνυμα στήριξης για την επίλυση του Κυπριακού στέλνουν οι EUMED στη διακήρυξή...

Μήνυμα στήριξης για την επίλυση του Κυπριακού στέλνουν οι EUMED στη διακήρυξή τους

Την ισχυρή τους δέσμευση για βιώσιμη συνολική επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, εξέφρασαν στην κοινή τους διακήρυξη, οι εννέα ηγέτες των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕUMED), μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της σημερινής Συνόδου.

«Επιβεβαιώνουμε την ισχυρή μας δέσμευση για μια βιώσιμη συνολική επίλυση του Κυπριακού ζητήματος επί τη βάσει μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά, δεσμευτικά για όλους, Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και όπως προβλέπεται από το κεκτημένο, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ», αναφέρει η κοινή διακήρυξη των εννέα ηγετών.

Παράλληλα, η διακήρυξη χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτη οποιαδήποτε πρόταση για λύση δύο κρατών» και υπογραμμίζει ότι οι προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων «δεν πρέπει να υπονομευθούν περαιτέρω από παράνομες και προκλητικές συμπεριφορές στις θαλάσσιες ζώνες και στην εδαφική επικράτεια της Κύπρου».

Αναφερόμενοι και στις τουρκικές ενέργειες στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, οι εννέα ηγέτες καταδικάζουν σθεναρά τις συγκεκριμένες ενέργειες, υπογραμμίζοντας ότι αυτές παραβιάζουν τα Ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σε αυτό το πλαίσιο, η κοινή διακήρυξη των EUMED καλεί στην ανάκληση των συγκεκριμένων ενεργειών «σύμφωνα με την Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της 23ης Ιουλίου 2021, και της Δήλωσης του Ύπατου Εκπροσώπου εξ ονόματος της ΕΕ της 27ης Ιουλίου 2021».

«Η Μεσόγειος αντιμετωπίζει πληθώρα συνεχιζόμενων κρίσεων, οι οποίες επηρεάζουν όχι μόνο τα κράτη και τους λαούς της περιοχής, αλλά και πέραν αυτής. Καλούμε όλες τις χώρες της περιοχής να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ στις θαλάσσιες ζώνες τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας», αναφέρει η κοινή διακήρυξη.

Παράλληλα, η κοινή διακήρυξη υπογραμμίζει ότι «η οριοθέτηση Υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης πρέπει να διευθετείται με ειρηνικά μέσα επίλυσης διαφορών και σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εννέα ηγέτες επαναλαμβάνουν την απαίτησή τους προς την Τουρκία «να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κύπρου για συμμετοχή σε διάλογο σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στις ακτογραμμές τους, συμπεριλαμβανομένου μέσω της υποβολής του ζητήματος στο Διαρκές Διεθνές Δικαστήριο».

«Σύμφωνα με τα συναφή Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και τη Δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, είναι θεμελιώδες όλα τα κράτη να τηρούν τη διεθνή νομιμότητα και να απέχουν, με συνεπή και μόνιμο τρόπο, από προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Επαναβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητά μας, σε περίπτωση τέτοιας ενέργειας, να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ για να υπερασπισθεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών-μελών της, καθώς και να διαφυλάξει την περιφερειακή σταθερότητα», αναφέρει η κοινή διακήρυξη.

Τέλος, επαναλαμβάνεται η ετοιμότητα των EUMED να συζητήσουν με «τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο, για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, υπό την προϋπόθεση σεβασμού των προϋποθέσεων που τέθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούνιο».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share