X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΜνημόνιο συνεργασίας Κύπρου-Αυστρίας για ψηφιακό μετασχηματισμό, αρχή με αναβάθμιση συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Μνημόνιο συνεργασίας Κύπρου-Αυστρίας για ψηφιακό μετασχηματισμό, αρχή με αναβάθμιση συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Μνημόνιο συναντίληψης στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Αυστρίας υπεγράφη σήμερα, Πέμπτη, στο Προεδρικό Μέγαρο, από τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκο Κόκκινο, και τον Υφυπουργό του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών, Andreas Reichhardt.

Σε πρακτικό επίπεδο, το μνημόνιο παίρνει σάρκα και οστά αφού με τις συμβουλές των Αυστριακών εμπειρογνωμόνων και την τεχνογνωσία τους θα γίνει ανάπτυξη ενός νέου αναβαθμισμένου συστήματος που θα επιτρέψει στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων να προσφέρουν ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση στους πολίτες, όπως αναφέρθηκε κατά την εκδήλωση. Στην τελετή υπογραφής μίλησε και ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κυριάκος Κούσιος, ενώ παρευρέθηκε και η Πρέσβειρα της Αυστρίας, Dorothea Auer.

Ο κ. Κόκκινος ανέφερε ότι η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με την Κυβέρνηση της Αυστρίας θεσμοθετεί μια στενή συνεργασία προς τους εθνικούς οδικούς χάρτες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των δύο χωρών. Πρόσθεσε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί υψηλή προτεραιότητα στην ατζέντα της ΕΕ, καθώς αποτελεί βασικό πυλώνα για την τροφοδότηση της ανταγωνιστικότητας και της κοινωνικής ευημερίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό, συνέχισε ο κ. Κόκκινος, αντικατοπτρίζεται και στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και στον οδικό χάρτη της Ψηφιακής Δεκαετίας 2030 της Ευρώπης, και η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, που ανταλλάσσουν γνώσεις, εμπειρογνωμοσύνη και λύσεις, αποτελεί βασικό παράγοντα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Δήλωσε ακόμη, ότι η συνεργασία με χώρες συμμάχους της ΕΕ, όπως η Αυστρία, ανοίγει μια νέα εποχή ευκαιριών και για τις δύο χώρες, επιτρέποντας και διευκολύνοντας την ανάπτυξη ψηφιακών τεχνολογιών σε όλη την Κυβέρνηση και τη βιομηχανία, ενώ βελτιστοποιεί την ικανότητα καινοτομίας του κράτους μέλους, που είναι ζωτικής σημασίας για μια γρήγορη ανάκαμψη που οδηγεί σε μια πιο πράσινη, χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμη οικονομία και μια ισχυρότερη, ανθεκτική ευρωπαϊκή κοινωνία.

«Σήμερα θέσαμε τα θεμέλια για συνεργασία με στόχο την επιτάχυνση της ψηφιακής μας μετάβασης, έναν βασικό πυλώνα ανάκαμψης, ανάπτυξης και ευημερίας», είπε ο κ. Κόκκινος. Ανυπομονούμε, πρόσθεσε, να συνεργαστούμε με την Αυστρία, με κοινό στόχο να επιταχύνουμε έναν ολιστικό ψηφιακό μετασχηματισμό και για τις δύο χώρες.

Ο κ. Κούσιος στην ομιλία του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή του μνημονίου και την πρώτη συνεργασία που αφορά το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ειδικότερα την αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος των Υπηρεσιών των Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Αναμφίβολα, δήλωσε ο κ. Κούσιος θα επωφεληθούμε σε μεγάλο βαθμό από την τεχνογνωσία, τη γνώση και τις συμβουλές των αυστριακών εμπειρογνωμόνων για την ανάπτυξη ενός νέου αναβαθμισμένου συστήματος που θα επιτρέψει στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων να προσφέρουν ταχύτερη, ακριβέστερη και αποτελεσματικότερη υπηρεσία, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των πολιτών ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα την απάτη και τα λάθη.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε ο κ. Κούσιος, η καθοδήγηση των ειδικών τόσο στην απλοποίηση των διαδικασιών, όσο και στο σχεδιασμό της αρχιτεκτονικής του συστήματος θα είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του έργου. «Η συνεργασία μεταξύ μας θα επιτρέψει και στις δύο χώρες να προωθήσουν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, να επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και να μειώσουν το ψηφιακό χάσμα μεταξύ τους», κατέληξε.

Ο Υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών της Δημοκρατίας της Αυστρίας, Andreas Reichhardt, δήλωσε ότι είναι ευχαριστημένος που αυτό το μνημόνιο προβλέπει ήδη συγκεκριμένα πιθανά θέματα συνεργασίας όπως την αυστριακή υποστήριξη για την κυπριακή μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς επίσης και την ψηφιοποίηση της διαδικασίας της συνταξιοδοτικής ασφάλισης.

Ο κ. Reichhardt δήλωσε ότι η Αυστρία ξεκίνησε μια διαδικασία μετασχηματισμού του Συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεών της, ήδη από τις αρχές του 21ου αιώνα. Ο κύριος στόχος του μετασχηματισμού, είπε, ήταν να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευση και να διασφαλιστούν υπηρεσίες για τις μελλοντικές γενιές. Η μεταρρύθμιση, συνέχισε, ξεκίνησε με έναν ολοκληρωμένο επανασχεδιασμό με νομοθετικές ενέργειες και διαρθρωτικές αλλαγές. Σημείωσε ότι σήμερα το αυστριακό συνταξιοδοτικό σύστημα είναι 100% ψηφιοποιημένο.

Ο κ. Κούσιος σε δηλώσεις του μετά το πέρας της εκδήλωσης δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι με την υλοποίηση του προγράμματος της πλήρους ψηφιοποίησης του Υπουργείου Εργασίας θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τον πολίτη μας πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. «Η προσπάθεια είναι να γίνει ψηφιοποιήση όλων των υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας, αλλά η προτεραιότητά μας είναι οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις και θα ακολουθήσουν και άλλα προγράμματα», ανέφερε.

Παράλληλα, ο κ. Κόκκινος από πλευράς του δήλωσε ότι πέραν του εκσυγχρονισμού των συστημάτων των Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας εξετάζονται και άλλα έργα συνεργασίας, καθώς η Κυβέρνηση της Αυστρίας αξιολογεί διάφορα έργα της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία μπορεί να είναι χρήσιμα για αυτούς. Το μνημόνιο αυτό, συνέχισε, είναι η ομπρέλα για μια διαχρονική σχέση συνεργασίας.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share