Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΥΠΡΟΣ Η Κύπρος μνημονεύει σήμερα τα 13 θύματα της έκρηξης στο Μαρί

Η Κύπρος μνημονεύει σήμερα τα 13 θύματα της έκρηξης στο Μαρί

Η Κύπρος μνημονεύει σήμερα τα 13 θύματα της έκρηξης στο Μαρί, η οποία σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2011 και βύθισε τη χώρα στο πένθος.

Στις 8 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα παραστεί και θα εκφωνήσει επιμνημόσυνο λόγο στο μνημόσυνο των ηρώων του Μαρί στη Ναυτική Βάση “Ευάγγελος Φλωράκης”, στο Μαρί.

Στη συνέχεια θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων στις εγκαταστάσεις της ΕΜΑΚ, στην Κοφίνου.

Από την έκρηξη των εμπορευματοκιβωτίων με πολεμοφόδια στη Ναυτική Βάση ‘Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης’  έχασαν τη ζωή τους ο Πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, ο Αντιπλοίαρχος Λάμπρος Λάμπρου, ο Αρχικελευστής Κλεάνθης Κλεάνθους, ο ΕΠΥ Κελευστής Μιχάλης Ηρακλέους, οι ναύτες Μίλτος Χριστοφόρου, Χριστάκης Χριστοφόρου και Ανδρέας Χαραλάμπους, ο Αρχιλοχίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο Αρχιπυροσβέστης Γιώργος Γιακουμή και οι πυροσβέστες Βασίλης Κρόκος, Σπύρος Τταντής, Παναγιώτης Θεοφίλου και Αδάμος Αδάμου.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ανακήρυξε σε ήρωες του 13 ανθρώπους που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος, ενώ η δικαιοσύνη επέβαλε ποινές σε όσους κρίθηκε ότι είχαν ευθύνες για την τραγωδία.

Οι  τρεις φονικές εκρήξεις, με πιο ισχυρή αυτήν γύρω στις πέντε και μισή το πρωί, στα εμπορευματοκιβώτια που φυλάγονταν στη ναυτική βάση,  συγκλόνισε το παγκύπριο.

Η ναυτική βάση ισοπεδώθηκε, ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός καταστράφηκε με σημαντική επιβάρυνση στην οικονομία ενώ οι κοινότητες που γειτνιάζουν υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Share
Translate »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap