X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΜνημόνιο Συνεργασίας Υπουργείου Ενέργειας και Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη...

Μνημόνιο Συνεργασίας Υπουργείου Ενέργειας και Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία

Σε υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας προχώρησαν την Τρίτη το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ), και το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI). Το Μνημόνιο υπέγραψαν η Νατάσα Πηλείδου, Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, και o Ζαχαρίας Σιόκουρος, Διευθύνων Σύμβουλος του CMMI, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο .

Δελτίο Τύπου που στάληκε σήμερα στα ΜΜΕ αναφέρει ότι η Συμφωνία Συνεργασίας επιτρέπει στους δύο Οργανισμούς να αναλάβουν από κοινού δράσεις σε πεδία αμοιβαίου ενδιαφέροντος με στόχο την προώθηση της Νέας Βιομηχανικής Πολιτικής 2019-2030, που αποσκοπεί στη στρατηγική διασύνδεση της παραδοσιακής βιομηχανίας με τους υπόλοιπους τομείς οικονομικής δραστηριότητας και τη δημιουργία ενός σύγχρονου και συνδυαστικού μοντέλου ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο του Μνημονίου, τα δύο μέρη θα συνεργαστούν για τη βελτίωση των υποδομών και των λειτουργιών του βιομηχανικού οικοσυστήματος με εισαγωγή καινοτομικών ψηφιακών εφαρμογών, αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας και δημιουργία κατάλληλα καταρτισμένου και δια βίου εκπαιδευόμενου ανθρώπινου δυναμικού.

Στον πυρήνα της συνεργασίας τίθενται η δημιουργία Κέντρου Αριστείας για την επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και επιμόρφωση και Ερευνητικού Κόμβου για την απεξάρτηση από τον άνθρακα.

Στόχος της συνεργασίας, αναφέρεται, είναι βελτίωση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας του βιομηχανικού οικοσυστήματος με την εξασφάλιση όρων αειφορίας, καθώς και η ολοκληρωμένη επιστημονική προσέγγιση στη διαμόρφωση και εφαρμογή πολιτικών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Υπουργός δήλωσε ότι η Κυβέρνηση στηρίζει οποιεσδήποτε δράσεις συνδράμουν στην προστασία του περιβάλλοντος, ειδικά όταν αφορούν υποσχόμενους τομείς όπως τη θάλασσα και τη ναυτιλία. Η κ. Πηλείδου τόνισε ότι το Υπουργείο θα αποτελέσει στενό συνεργάτη του Ινστιτούτου και θα αξιοποιήσει την εμπειρογνωμοσύνη του για την περαιτέρω εκπαίδευση της επιχειρηματικής κοινότητας.

Ο κ. Σιόκουρος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου ανέφερε ότι η θεσμική κατοχύρωση και η δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου θα αποτελέσει τη βάση για την συνανάπτυξη ενός ευρύτατου φάσματος πρωτοβουλιών, δράσεων και έργων, τα οποία θα φέρουν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Πρόσθεσε πως οι προκλήσεις της Δίδυμης Μετάβασης, Πράσινης και Ψηφιακής, αλλά και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που θα κληθεί να την υλοποιήσει, είναι στις πρώτες προτεραιότητες του CMMI και εμπίπτουν στις αρμοδιότητες και τα ενδιαφέροντα του ΥΕΕΒ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία θα αναδείξει τις δυνατότητες της Κύπρου και θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο τη θέση της χώρας στην Ευρώπη και διεθνώς.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share