X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΜονόωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων της ΑΗΚ

Μονόωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων της ΑΗΚ

Μονόωρη προειδοποιητική στάση εργασίας, μεταξύ των ωρών 11:00-12:00, πραγματοποίησαν σήμερα μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων της ΑΗΚ παγκύπρια, καλώντας τους αρμόδιους να αφουγκραστούν τις ανησυχίες τους και να λάβουν αποφάσεις. Την επόμενη Τετάρτη προγραμματίζεται ολοήμερη απεργία.

Έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΑΗΚ στη Λευκωσία δεκάδες μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων της Ελεύθερης Παγκύπριας Οργάνωσης Προσωπικού Αρχής Ηλεκτρισμού (ΕΠΟΠΑΗ),  της Συντεχνίας Ημικρατικών Δημοτικών & Κοινοτικών Εργατοϋπαλλήλων Κύπρου (ΣΗΔΗΚΕΚ),  της Συντεχνίας Επιστημονικού Προσωπικού Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΣΕΠΑΗΚ) και της Συντεχνίας Υπαλλήλων Βάρδιας Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΣΥΒΑΗΚ) απείχαν για μια ώρα από τα καθήκοντά τους.

Οι απεργοί έφεραν πινακίδες με συνθήματα όπως «Όχι στην αισχροκέρδεια. Εκσυγχρονίστε την Δεκέλεια», «Ανταγωνισμός και όχι στραγγαλισμός της ΑΗΚ», «Αφήστε την ΑΗΚ να λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας», «ΑΠΕ στην ΑΗΚ, όφελος στον καταναλωτή», «ΟΧΙ στα πειράματα, ΑΗΚ=Ασφάλεια», «ΟΧΙ τρίτο συνταξιοδοτικό στην ΑΗΚ», «Ελλιπής στελέχωση ΑΗΚ, Ελλιπής εξυπηρέτηση», «Σεβασμός στις συλλογικές συμβάσεις ΑΗΚ» και «Τέρμα στην καταστροφή της ΑΗΚ».

Μιλώντας στους απεργούς ο Πρόεδρος της ΣΕΠΑΗΚ, Σώτος Σάββα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η σημερινή παγκύπρια στάση εργασίας δεν γίνεται για μισθολογικά οφέλη των υπαλλήλων της ΑΗΚ, αλλά για θέματα που αφορούν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, την βιωσιμότητα της ΑΗΚ, αλλά και την εξυπηρέτηση των καταναλωτών. Μέχρι σήμερα, συνέχισε, δεν υπήρξε κάποια θετική αντίδραση στα αιτήματα και για αυτό «είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε την επόμενη βδομάδα με την δωδεκάωρη, ολοήμερη απεργία την Τετάρτη, διεκδικώντας εκείνο το οποίο εμείς πιστεύουμε ότι είναι όφελος της κοινωνίας, της ΑΗΚ, αλλά και του καταναλωτή ευρύτερα».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ, Κυριάκος Ταφούνας, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι είχαν έγκαιρα προειδοποιήσει ότι σήμερα θα κατέλθουν σε μονόωρη προειδοποιητική στάση εργασίας με σκοπό να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να ληφθούν εκείνες οι αποφάσεις σε ό,τι αφορά τα θέματα τα οποία αναδείχθηκαν εδώ και πολύ καιρό και αφορούν την ΑΗΚ, τον τομέα της ενέργειας αλλά και το κόστος που ο καταναλωτής επωμίζεται.

Πρόσθεσε ότι, είναι θέματα τα οποία επηρεάζουν, τόσο την λειτουργική ικανότητα του οργανισμού όπως είναι η σωστή στελέχωση, η ικανότητα του οργανισμού να προχωρήσει στην υλοποίηση του αναπτυξιακού του προγράμματος, αλλά και στο να μπορέσει να προσφέρει όσο καλύτερες υπηρεσίες είναι δυνατόν στους καταναλωτές, υλοποιώντας και ικανοποιώντας τις όποιες σύγχρονες απαιτήσεις τους.

Αναφορικά με την υποστελέχωση της ΑΗΚ, ο κ. Ταφούνας, είπε ότι τόσο η διεύθυνση όσο και το διοικητικό συμβούλιο έχουν πάρει αποφάσεις, έχουν υποβάλει τις ανάγκες στα αρμόδια υπουργεία εδώ και ένα χρόνο και σήμερα «είμαστε ενώπιον αποφάσεων που καταδεικνύουν ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό θέσεων θα εγκριθούν για την ΑΗΚ, πέραν του ότι παραπέμπουν την αρχή στην αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, κάτι το οποίο εμείς δεν γνωρίζουμε, να υπάρχουν τέτοιες εταιρείες ή οργανισμοί που να έχουν τέτοια εξειδίκευση, την οποία αποκτά το προσωπικό της ΑΗΚ μέσα από την πρακτική εξάσκηση και την πείρα που αποκτάται μέσα από την εργασία στην ΑΗΚ».

Πέραν τούτων, ανέφερε ο κ. Ταφούνας είναι και το σοβαρό θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ο αποκλεισμός της ΑΗΚ από αυτές. «Λέμε ότι οι ΑΠΕ είναι η φτηνή ενέργεια που μπορεί να έχουμε πρόσβαση σήμερα αφού είμαστε εξαρτημένοι από ορυκτά καύσιμα τα οποία είναι πανάκριβα και ρυπογόνα. Άρα οι αποφάσεις για να μπορέσει η παραγωγή της ΑΗΚ να κάνει τα δικά της πάρκα αλλά και η προμήθεια της ΑΗΚ να μπορεί να έχει πρόσβαση και να μπορεί να αγοράζει φτηνή ενέργεια από ΑΠΕ είναι αυτό που θα συνεισφέρει στην μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος».

Ακόμη, πρόσθεσε ότι υπάρχει σοβαρό θέμα με τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Δεκέλειας. Ο σταθμός αυτός, είπε, έχει ένα σημαντικό παραγωγικό δυναμικό 360 μεγαβάτ, λειτουργεί παλιές μονάδες οι οποίες είναι και ρυπογόνες και κοστοβόρες. Υπάρχει απόφαση του κράτους παράτασης της λειτουργίας του, εφόσον ο σταθμός είναι αναγκαίος και για την επάρκεια και για την διασπορά παραγωγής, αλλά και για την καλύτερη λειτουργία των δικτύων και αυτό το οποίο απαιτείται από το κράτος είναι η αντικατάσταση αυτών των μονάδων με πιο σύγχρονες και οικονομικές, ούτως ώστε να μην επιβαρύνεται ο καταναλωτής.

Ανέφερε ακόμη, ότι προωθείται από πλευράς, Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων η αποξένωση του ελέγχου των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων των καταναλωτών.

Ένα άλλο θέμα είπε ο κ. Ταφούνας, αφορά το νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο για το οποίο «εμείς έχουμε ζητήσει εξαίρεση, εφόσον στη βάση καθοδηγητικού πλαισίου του ιδίου του Υπουργείου Οικονομικών, όταν αποφάσισε η Βουλή ότι δεν θα λειτουργούν πλέον ταμεία συντάξεων, έχουμε προχωρήσει στη σύσταση ταμείου προνοίας για το νεοεισερχόμενο προσωπικό της ΑΗΚ, που κοστίζει και στον εργοδότη λιγότερο και διασφαλίζει για πάντα ένα σταθερό κόστος, πέραν του ότι θεωρούμε ότι και τα ωφελήματα που το προσωπικό θα απολαμβάνει θα είναι καλύτερα από αυτό το σχέδιο το οποίο προωθεί».

Ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ, είπε ότι δεν υπήρξε καμία πρόσκληση σε διάλογο, ενώ ανέφερε ότι αν δεν υπάρξουν αποφάσεις σε ό,τι αφορά τα θέματα που τους προβληματίζουν τα μέτρα που αποφάσισαν να λάβουν θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Πρόσθεσε ότι, το προσωπικό της ΑΗΚ δεν επιθυμεί να προκαλέσει οποιαδήποτε ταλαιπωρία στο καταναλωτικό κοινό και για αυτό «καλούμε τους αρμόδιους φορείς που εμπλέκονται, το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Μεταφορών, το Υπουργείο Εμπορίου, την ΡΑΕΚ να αφουγκραστούν τις ανησυχίες των εργαζομένων, να υιοθετήσουν και να πάρουν αποφάσεις, οι οποίες πάρθηκαν από τη διεύθυνση και τη διοίκηση αυτού του οργανισμού και είναι αυτά που στηρίζουμε εμείς σήμερα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν έχουν γίνει οποιεσδήποτε ενέργειες από πλευράς  της διεύθυνσης και του διοικητικού συμβουλίου της ΑΗΚ προκειμένου να διευθετηθεί κάποια συνάντηση προκειμένου να προλάβουν και την απεργία της Τετάρτης ο κ. Ταφούνας είπε ότι μέχρι την ώρα που διενεργείτο η στάση εργασίας δεν υπήρχε καμία τέτοια πληροφόρηση.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share