Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Μπάιντεν και Μόντι σε «ειλικρινείς» συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς η στάση της Ινδίας απογοητεύει τις ΗΠΑ

Μπάιντεν και Μόντι σε «ειλικρινείς» συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς η στάση της Ινδίας απογοητεύει τις ΗΠΑ

0
Μπάιντεν και Μόντι σε «ειλικρινείς» συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς η στάση της Ινδίας απογοητεύει τις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι είχαν μια «ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων» για την κρίση στην Ουκρανία σε διαδικτυακή σύνοδο κορυφής τη Δευτέρα, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν ωστόσο σημειώσει μάλλον μικρή πρόοδο στο να μεταβάλλουν την ουδέτερη στάση της Ινδία απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Είναι σημαντικό όλες οι χώρες, ιδίως εκείνες που έχουν επιρροή, να πιέσουν τον Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο κορυφής, την οποία ακολούθησε προσωπική συνάντηση με τον Ινδό ομόλογό του και τους Υπουργούς Άμυνας των δύο χωρών. «Και είναι επίσης σημαντικό οι δημοκρατίες να είναι ενωμένες και να μιλούν με μια φωνή για να υπερασπιστούν τις αξίες που μοιραζόμαστε», δήλωσε ο Μπλίνκεν μετά τις συνομιλίες, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από έναν Αμερικανό αξιωματούχο ως «θερμές και παραγωγικές».

Ο Μπάιντεν δεν προέβη σε σημαντικές απαιτήσεις από την Ινδία, βασικό στρατηγικό σύμμαχο στα σχέδια των ΗΠΑ για τον περιορισμό της αυξανόμενης κινεζικής ισχύος στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, και δεν υπήρξε καμία ένδειξη σημαντικής προόδου προς την κατεύθυνση μιας ενιαίας στάσης για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Εντούτοις, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι ο Μπάιντεν «κατέστησε σαφές ότι δεν πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον της Ινδίας να επιταχύνει ή να αυξήσει τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας και άλλων προϊόντων».

Ο Μόντι έχει προσπαθήσει να ισορροπήσει μεταξύ της διατήρησης των σχέσεων με τη Δύση και της αποφυγής αποξένωσης της Ρωσίας, αλλά έχει προκαλέσει ανησυχίες στην Ουάσινγκτον συνεχίζοντας να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο.

Στις συνομιλίες του με τον Μπάιντεν ανέφερε απλώς ότι η κατάσταση είναι «πολύ ανησυχητική» και υπενθύμισε την υποστήριξή του στις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, τις οποίες η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Τζαϊσάνκαρ δήλωσε ελαφρώς ενοχλημένος στους δημοσιογράφους που ρωτούσαν για την πίεση του Μπάιντεν προς την Ινδία να μειώσει τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία ότι «πιθανώς οι συνολικές αγορές μας για το μήνα θα είναι λιγότερες από τις αντίστοιχες της Ευρώπης σε ένα απόγευμα».

Ο Μπάιντεν πιέζει τους παγκόσμιους ηγέτες να ακολουθήσουν σκληρή γραμμή απέναντι στη Μόσχα, αν και Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν υπάρχει «συγκεκριμένο ερώτημα και συγκεκριμένη απάντηση» σχετικά με τις εισαγωγές ενέργειας.

«Η Ινδία πρέπει να λάβει τις δικές της αποφάσεις για το πώς προσεγγίζει αυτή την πρόκληση», δήλωσε ο Μπλίνκεν, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ινδία «έχει κάνει πολύ ισχυρές δηλώσεις καταδικάζοντας τη δολοφονία αμάχων στην Ουκρανία» και «παρείχε σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια».

Αποτυγχάνοντας να κερδίσει έναν τόσο βασικό σύμμαχο για τον σκοπό της, η Ουάσινγκτον φαίνεται ότι αντ’ αυτού συσσωρεύει υποσχέσεις φιλίας για να αποτρέψει την Ινδία από το να διολισθήσει σταδιακά στο ρωσικό στρατόπεδο, με τη Μόσχα να την φλερτάρει ενεργά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι κάθε χώρα που βοηθά ενεργά τη Ρωσία να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις θα υποστεί «συνέπειες». Ωστόσο, αυτό δεν έχει αποτρέψει την Ινδία από το να συνεργαστεί με τη Ρωσία σε έναν μηχανισμό πληρωμών ρουπίας-ρουβλίου για την παράκαμψη των τραπεζικών κυρώσεων, εκμεταλλευόμενη παράλληλα τις μειωμένες τιμές πετρελαίου που προσφέρουν οι Ρώσοι παραγωγοί.

Εν τω μεταξύ, η Ινδία έχει αγοράσει τουλάχιστον τρία εκατομμύρια βαρέλια αργού από τη Ρωσία από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, παρά το εμπάργκο των δυτικών χωρών.

Ο Μπάιντεν δήλωσε στις 21 Μαρτίου ότι η Ινδία αποτελεί εξαίρεση μεταξύ των συμμάχων της Ουάσινγκτον με την «κάπως ασταθή» αντίδρασή της στη ρωσική επίθεση. Στον Ψυχρό Πόλεμο, η επισήμως αδέσμευτη Ινδία έτεινε προς τη Σοβιετική Ένωση, εν μέρει λόγω της υποστήριξης των ΗΠΑ προς τον αρχικό αντίπαλο Πακιστάν.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, η Ρωσία παραμένει ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ινδίας σε σημαντικά όπλα και η Ινδία είναι επίσης ο μεγαλύτερος αγοραστής όπλων της Ρωσίας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Μόντι στο Νέο Δελχί στις αρχές Απριλίου, επαίνεσε την Ινδία για την προσέγγισή της στη σύγκρουση, και ειδικότερα για την κρίση «της κατάστασης στο σύνολό της, όχι μόνο με μονόπλευρο τρόπο».

Πηγή:ΚΥΠΕ