X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΜπάιντεν και σύμμαχοι σε «έκτακτες» συνομιλίες μετά τα πυραυλικά πλήγματα στην Πολωνία

Μπάιντεν και σύμμαχοι σε «έκτακτες» συνομιλίες μετά τα πυραυλικά πλήγματα στην Πολωνία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι ηγέτες των κυρίων συμμάχων είχαν «έκτακτες» συνομιλίες τη Τετάρτη μετά την πρόσκρουση πυραύλου σε πολωνικό έδαφος κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των χωρών της G7, της Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών – ήταν μεταξύ αυτών που συμμετείχαν στην συνάντηση στο Μπαλί, όπου λάμβαναν μέρος στη σύνοδο κορυφής των μεγάλων οικονομιών της G20.

Ο δικτυακός τόπος του Λευκού Οίκου αποκάλεσε τη συνεδρίαση «στρογγυλή τράπεζα έκτακτης ανάγκης», η οποία πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, αφού ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να αποχωρήσουν.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν μπορούσε να παράσχει ενημέρωση σχετικά με τον πύραυλο, ο οποίος σκότωσε δύο ανθρώπους σε πολωνικό χωριό, ο Μπάιντεν απάντησε απλά «όχι».

Η έκρηξη στην Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ, προκάλεσε αμέσως ανησυχίες ότι η συμμαχία θα μπορούσε να εμπλακεί στον σχεδόν εννεάμηνο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας που υποστηρίζεται από τη Δύση.

Ο Λευκός Οίκος ήταν επιφυλακτικός στην αρχική του αντίδραση και δεν απέδωσε ευθύνες για τον πύραυλο.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα προσπάθησε επίσης να κατευνάσει τις εντάσεις, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν «αδιαμφισβήτητες αποδείξεις» για το από πού προήλθε ο πύραυλος και ότι το είδε ως ένα «μεμονωμένο» περιστατικό.

«Τίποτα δεν μας δείχνει ότι θα υπάρξουν κι άλλα», δήλωσε.

Σε πρωινό τηλεφώνημα από το Μπαλί, ο Μπάιντεν είπε στον Ντούντα ότι «οι ίδιοι και οι ομάδες τους θα πρέπει να παραμείνουν σε στενή επαφή για να καθορίσουν τα κατάλληλα επόμενα βήματα καθώς η έρευνα προχωρά», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι επικοινώνησε με τους ομολόγους του της Πολωνίας και της Ουκρανίας.

«Δεσμευτήκαμε να παραμείνουμε σε στενό συντονισμό τις επόμενες ημέρες καθώς η έρευνα προχωρά και καθορίζουμε τα κατάλληλα επόμενα βήματα», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σε tweet ότι είχε ζητήσει μια «σκληρή και με αρχές» απάντηση κατά τη διάρκεια της κλήσης με τον Μπλίνκεν.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επισκίασε τη συνάντηση της G20, με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να απουσιάζει από τη διεθνή διάσκεψη και τον Μπάιντεν να ηγείται των προσπαθειών για την οικοδόμηση ενότητας στην καταδίκη του Κρεμλίνου.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share