Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Να ληφθεί υπ’ όψιν η γυναικεία διάσταση για στέγαστρα στάσεων ζητά η Φημονόη

Να ληφθεί υπ’ όψιν η γυναικεία διάσταση για στέγαστρα στάσεων ζητά η Φημονόη

0
Να ληφθεί υπ’ όψιν η γυναικεία διάσταση για στέγαστρα στάσεων ζητά η Φημονόη

Να ληφθεί υπ’ όψιν η γυναικεία διάσταση την τοποθέτηση στεγάστρων στις στάσεις των λεωφορείων ζητά το ίδρυμα Φημονόη από τον Υπουργό Μεταφορών, Αλέξη Βαφεάδη.

Σε επιστολή της προς τον Υπουργό, το Ίδρυμα ζητά να πληροφορηθεί κατά πόσο στις προδιαγραφές για την αγορά και τοποθέτηση στεγάστρων σταθμών λεωφορείων λήφθηκε σοβαρά η διάσταση του φύλου, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ και του EIGE.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δίδει ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια των πολίτιδων και των πολιτών όλων των ηλικιών. Δίδει όμως ιδιαίτερη σημασία στις γυναίκες διότι σύμφωνα με έρευνες των ΗΕ και της ΕΕ οι γυναίκες είναι αυτές που χρησιμοποιούν πιο συχνά τα λεωφορεία, αλλά είναι και στόχος βίαιων επιθέσεων. Παρόλα αυτά, όπως αναφέρεται, οι ανάγκες και η ασφάλειά τους δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν στον σχεδιασμό των πόλεων και των διευκολύνσεων που παρέχουν οι δήμοι σε αυτές.

Η ΕΕ και η EIGE προτρέπουν και πιέζουν τα κράτη να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τη γυναικεία διάσταση, αλλά και την κατάσταση άλλων ομάδων πολιτών, σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό των πόλεων, το πλάτος των πεζοδρομίων, το είδος στεγάστρων, την τοποθέτηση στεγάστρων λεωφορείων και τον φωτισμό κοντά στις στάσεις λεωφορείων και αλλού, με στόχο την προστασία των πολίτιδων και των πολιτών.

Λαμβάνοντας τα πιο πάνω υπόψη το ίδρυμα ΦΗΜΟΝΟΗ ζητά από τον Υπουργό να λάβει υπ’ όψιν του τη γυναικεία διάσταση όταν θα αγορασθούν τα στέγαστρα και συγκεκριμένα ζητά να αγορασθούν στέγαστρα που να επιτρέπουν την ορατότητα για να διασφαλίζεται η ασφάλεια κυρίως των γυναικών.

Ζητά να τοποθετηθούν τα στέγαστρα των σταθμών σε χώρους όπου υπάρχει ορατότητα και όχι σε γωνιές, στριψίματα και απομονωμένους χώρους, καθώς και να ληφθεί πρόνοια ώστε να υπάρχει αρκετός φωτισμός στον χώρο όπου θα τοποθετηθούν

Ζητά να υπάρχει αναρτημένο το ωράριο με τα δρομολόγια των λεωφορείων για να μη χρειάζεται να περιμένουν στη στάση οι πολίτες πολλή ώρα, καθώς και να μην τοποθετούνται στέγαστρα σε στενά πεζοδρόμια διότι παρεμποδίζουν τη διάβαση σε καροτσάκια, μητέρες που κρατούν τα παιδιά τους και τροχοκαθίσματα.

Οι πιο πάνω εισηγήσεις πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν σοβαρά διότι μεταξύ άλλων θα συμβάλουν προληπτικά και στην πάταξη της βίας κατά των γυναικών, καταλήγει η επιστολή.

Πηγή:ΚΥΠΕ