Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Να σεβαστεί τα δικαιώματα των Κουβανών καλεί την Αβάνα η Ουάσινγκτον

Να σεβαστεί τα δικαιώματα των Κουβανών καλεί την Αβάνα η Ουάσινγκτον

0
Να σεβαστεί τα δικαιώματα των Κουβανών καλεί την Αβάνα η Ουάσινγκτον

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Κυριακή ότι τον περασμένο Ιούλιο, ο λαός της Κούβας βγήκε γενναία και αυθόρμητα στους δρόμους για να απαιτήσει αλλαγή από την κυβέρνησή του: σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεγαλύτερη ελευθερία της έκφρασης και τέλος στην οικονομική κακοδιαχείριση από ένα αυταρχικό καθεστώς που δεν έχει καλύψει τις πιο βασικές του ανάγκες.

Το κουβανικό καθεστώς απάντησε με βία, λογοκρισία, συλλήψεις και συνοπτικές δίκες, στερώντας στους πολίτες του τα δικαιώματά τους στην ελευθερία της έκφρασης και στην ελευθερία του ειρηνικού συνέρχεσθαι, πρόσθεσε.

Στις 15 Νοεμβρίου, οι Κουβανοί θα καλέσουν ξανά την Κυβέρνησή τους να ακούσει τις επιθυμίες τους για ένα καλύτερο μέλλον, είπε ο κ. Μπλίνκεν για να προσθέσει ότι η κουβανική Κυβέρνηση έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει να ακούσει. Το καθεστώς αρνήθηκε την άδεια για τις διαδηλώσεις, απέλυσε υποστηρικτές της αντιπολίτευσης από τις δουλειές τους και απείλησε τους διαφωνούντες με φυλάκιση, συμπλήρωσε ο Υπουργός.

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν σθεναρά αυτές τις τακτικές εκφοβισμού και καλούν την κουβανική Κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματα των Κουβανών, επιτρέποντάς τους να συγκεντρώνονται ειρηνικά και να χρησιμοποιούν τη φωνή τους χωρίς φόβο κυβερνητικών αντιποίνων ή βίας, και διατηρώντας ανοιχτές τις γραμμές του Διαδικτύου και των τηλεπικοινωνιών για την ελεύθερη ανταλλαγή πληροφοριών, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι ΗΠΑ, συμπληρώνεται, προτρέπουν επίσης την κουβανική Κυβέρνηση να απορρίψει τη βία και, αντ’ αυτού, να αγκαλιάσει αυτή την ιστορική ευκαιρία να ακούσει τις φωνές του λαού της, ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν.

Ακόμη, αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ καλούν όλους τους δημοκρατικούς συμμάχους τους να επαναλάβουν την υποστήριξή τους στους Κουβανούς διαδηλωτές που επιδιώκουν να ασκήσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες τους. Είναι επιτακτική ανάγκη η διεθνής κοινότητα να υπερασπιστεί αυτά τα παγκόσμια δικαιώματα όποτε και όπου απειλούνται, σημειώνεται. Πρέπει να μιλήσουμε με μία φωνή, καλώντας την κουβανική Κυβέρνηση να σεβαστεί όσους ασκούν τα δικαιώματά τους σε ειρηνικές διαμαρτυρίες στις 15 Νοεμβρίου και να απελευθερώσει όλους όσους κρατούνται άδικα, είπε ο Υπουργός.

Ολοκληρώνοντας τη δήλωση του ο κ. Μπλίνκεν σημείωσε ότι οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του λαού της Κούβας. Επαινούν τη γενναιότητα και την ακλόνητη επιδίωξη της δημοκρατίας, της ευημερίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να επιδιώκουν μέτρα που υποστηρίζουν τον κουβανικό λαό και προωθούν την ευθύνη για την καταστολή του κουβανικού καθεστώτος και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατέληξε.

Πηγή:ΚΥΠΕ