Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Nα συμπεριληφθεί η Rosatom στις κυρώσεις της ΕΕ αναμένει το Κίεβο

Nα συμπεριληφθεί η Rosatom στις κυρώσεις της ΕΕ αναμένει το Κίεβο

0
Nα συμπεριληφθεί η Rosatom στις κυρώσεις της ΕΕ αναμένει το Κίεβο

Το Κίεβο αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμπεριλάβει τη ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom στον επόμενο γύρο κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ.

‘Ύστερα από συνομιλίες στο Κίεβο με τον Φρανς Τίμερμανς, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Πρωθυπουργός είπε ότι η βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας θα πρέπει να τιμωρηθεί για την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία από τον περασμένο Μάρτιο και ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέδωσε διάταγμα τον περασμένο Οκτώβριο μεταβίβασης του ελέγχου του εργοστασίου από την ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom σε θυγατρική της Rosatom. Το Κίεβο λέει ότι η κίνηση ισοδυναμεί με κλοπή.

«Εργαζόμαστε ενεργά με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για την παροχή υποστήριξης σε τέσσερις τομείς: αποστρατιωτικοποίηση του πυρηνικού σταθμού, προμήθεια ηλεκτρικού εξοπλισμού, ευκαιρίες εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την ΕΕ και κυρώσεις κατά της Ρωσίας», έγραψε ο Σμιχάλ στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχία για τον βομβαρδισμό του εργοστασίου της Ζαπορίζια.

Πρότεινε επίσης τη δημιουργία μιας ζώνης προστασίας πυρηνικής ασφάλειας γύρω από τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης. Ο Πρωθυπουργός είπε επίσης ότι ο ίδιος και ο Τίμερμανς συμφώνησαν ότι η μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα πρέπει να βασίζεται σε πράσινες αρχές.

Πηγή:ΚΥΠΕ