X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝέα Επιβράδυνση του Προπορευόμενου Δείκτη ΣΠΟΔ λόγω της Ουκρανικής Κρίσης

Νέα Επιβράδυνση του Προπορευόμενου Δείκτη ΣΠΟΔ λόγω της Ουκρανικής Κρίσης

Νέα επιβράδυνση παρουσίασε τον Μάρτιο ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου, αντανακλώντας τον αντίκτυπο της κρίσης στην Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της κυπριακής οικονομίας.

Ειδικότερα, ο ΣΠΟΔ, που καταρτίζεται από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με την Ελληνική Τράπεζας, κατέγραψε ετήσια αύξηση 11,3% το Μάρτιο του 2022, φτάνοντας σε επίπεδο 115,4. Η αύξηση παρουσιάζει επιβράδυνση σε σύγκριση με τις ετήσιες αυξήσεις 14,2% το Φεβρουάριο και 15,3% τον Ιανουάριο του 2022.

«Μολονότι η κυπριακή οικονομία έδειξε σημάδια ανάκαμψης από την πανδημική κρίση, ο επιβραδυνόμενος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ το Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2022 αντανακλά τον αντίκτυπο των επιπτώσεων του Ρώσο-ουκρανικού πολέμου και των διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας», αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου.

Στην επιβράδυνηση του ΣΠΟΔ τον Μάρτιο συμβάλλει η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου (Brent Crude) το Μάρτιο του 2022 σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ μολονότι οι Δείκτες Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην Κύπρο και στην ευρωζώνη ενισχύθηκαν το Μάρτιο του 2022 σε σύγκριση με το περασμένο έτος, η επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε συνδυασμό με την ασθενέστερη βελτίωση σε όλους τους υπόλοιπους επιχειρηματικούς τομείς συγκράτησαν το ΣΠΟΔ, αναφέρεται.

Εξάλλου, σύμφωνα με προκαταρτικά στοιχεία τα οποία καταγράφει ο δείκτης, ο όγκος λιανικών πωλήσεων προσθέτει περαιτέρω φραγμούς στην άνοδο του ΣΠΟΔ, με τον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης των λιανικών πωλήσεων να σημειώνει πτώση το Φεβρουάριο και ασθενή άνοδο το Μάρτιο.

Προς την ίδια κατεύθυνση συμβάλει και η αναμενόμενη επιβράδυνση, λόγω του πολέμου, στο ρυθμό μεγέθυνσης των τουριστικών αφίξεων το Μάρτιο.

Αντίθετα, ενισχυτικά εξακολουθούν να επιδρούν στον ΣΠΟΔ, καταγράφοντας επιτάχυνση στο ρυθμό μεγέθυνσης τους το Μάρτιο του 2022 σε σχέση με το περασμένο έτος, ο προσαρμοσμένος με βάση τη θερμοκρασία – όγκος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η αξία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, και τα συνολικά πωλητήρια έγγραφα ακινήτων.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share