Home Featured Νέα εποχή για τη Γιουβέντους μετά την παραίτηση Ανιέλι

Νέα εποχή για τη Γιουβέντους μετά την παραίτηση Ανιέλι

0
Νέα εποχή για τη Γιουβέντους μετά την παραίτηση Ανιέλι

Ο ιδιοκτήτης της κορυφαίας ιταλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Γιουβέντους πρότεινε τη Τρίτη τον ορισμό νέου προέδρου, ύστερα από τη δραματική παραίτηση σύσσωμου του διοικητικού συμβουλίου λόγω της έρευνας για καταγγελίες περί ψευδών λογιστικών στοιχείων.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήεσεων, η Exor, η οποία κατέχει το 63,8% του συλλόγου της Serie A, δήλωσε ότι προτείνει τον Τζιανλούκα Φερέρο για να αντικαταστήσει τον επί σειρά ετών πρόεδρο Αντρέα Ανιέλι, ο οποίος ηγήθηκε των παραιτήσεων το βράδυ της Δευτέρας.

Το διοικητικό συμβούλιο παραιτήθηκε μαζικά μετά τη λήψη ανεξάρτητης νομικής συμβουλής σχετικά με την έρευνα των εισαγγελέων του Τορίνο για καταγγελίες περί ψευδών λογιστικών στοιχείων και παρατυπιών στις μεταγραφές και τους δανεισμούς παικτών.

Ο Ανιέλι, γόνος μιας από τις ισχυρότερες και πλουσιότερες οικογένειες της Ιταλίας, βρισκόταν στο τιμόνι της Γιουβέντους από το 2010, ενώ τόσο ο θείος του Τζιάνι, όσο και ο πατέρας του Ουμπέρτο διετέλεσαν στο παρελθόν πρόεδροι της ομάδας.

Ανέλαβε τη διοίκηση μετά την πιο σκοτεινή περίοδο στην ιστορία του συλλόγου λόγω του σκανδάλου Calciopoli για τον επηρεασμό του ορισμού των διαιτητών, εξαιτίας του οποίου της αφαιρέθηκαν δύο τίτλοι (2005 και 2006) και υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία αν και κέρδισε αμέσως την άνοδο (περίοδος 2006/07).

Ωστόσο, υπό την προεδρία του 46χρονου Ανιέλι, οι μέρες δόξας επέστρεψαν και οι γίγαντες του Τορίνο κατέκτησαν εννέα συνεχόμενους τίτλους στη Serie A, ενώ έφτασαν και στον τελικό του Champions League το 2015 και το 2017.

Ο Ανιέλι έστειλε μια συναισθηματική αποχαιρετιστήρια επιστολή στους υπαλλήλους του συλλόγου, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

«Όταν η ομάδα δεν είναι συμπαγής… αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο. Εκείνη τη στιγμή πρέπει να είστε διαυγείς και να περιορίσετε τη ζημιά», ανέφερε η επιστολή, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα. «Καλύτερα να φύγουν όλοι μαζί, δίνοντας σε μια νέα ομάδα την ευκαιρία να ανατρέψει τον αγώνα», πρόσθεσε.

Η Exor δήλωσε ότι ο Φερέρο, εταιρικός σύμβουλος, εσωτερικός ελεγκτής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου πολλών εταιρειών, διαθέτει «σημαντική εμπειρία και τις απαιτούμενες τεχνικές ικανότητες».

Με «γνήσιο πάθος για τον σύλλογο των μπιανκονέρι», ήταν «το πιο κατάλληλο πρόσωπο για να εκπληρώσει αυτόν τον ρόλο», ανέφερε.

Η Γιούβε ελέγχεται για κεφαλαιακά κέρδη 282 εκατομμυρίων ευρώ από μια σειρά μεταγραφών παικτών που εγγράφηκαν στα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2019, το 2020 και το 2021.

Οι εισαγγελείς του Τορίνο ερευνούν το ενδεχόμενο ο σύλλογος, ο οποίος είναι εισηγμένος στο ιταλικό χρηματιστήριο, να παρουσίασε ψευδή λογιστικά στοιχεία στους επενδυτές και να προσκόμισε τιμολόγια για ανύπαρκτες συναλλαγές κατά την εν λόγω περίοδο.

Το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο θεώρησε ότι ήταν «προς το κοινωνικό συμφέρον να συστήσει στη Γιουβέντους να εκλέξει ένα νέο διοικητικό συμβούλιο για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων», ανέφερε ο σύλλογος.

Από τον διευθύνοντα σύμβουλο Μαουρίτσιο Αριβαμπένε ζητήθηκε να παραμείνει για μια προσωρινή περίοδο, έως ότου συγκροτηθεί το νέο διοικητικό συμβούλιο.

Οι μετοχές του συλλόγου υποχώρησαν σχεδόν πέντε τοις εκατό στο χρηματιστήριο του Μιλάνου το πρωί της Τρίτης και η αξία τους ήταν 0,265 ευρώ περίπου στις 09:40 π.μ. (ώρα Κύπρου).

Οι μέτοχοι θα συνεδριάσουν στις 18 Ιανουαρίου για να διορίσουν το νέο διοικητικό συμβούλιο.

Μια σειρά από μεταγραφές στις οποίες εμπλέκεται η Γιούβε και άλλοι σύλλογοι αποτελούν επίσης αντικείμενο παράλληλης έρευνας που ξεκίνησε η Ιταλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία τον Οκτώβριο.

Ό,τι ανακαλυφθεί από τους εισαγγελείς θα διαβιβαστεί στη συνέχεια στην Ομοσπονδία, η οποία έχει την εξουσία να επιβάλει κυρώσεις στους συλλόγους με μια σειρά από ποινές, από πρόστιμα μέχρι και αποβολή από το πρωτάθλημα.

Ο σύλλογος δήλωσε τη Δευτέρα ότι «θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις εποπτικές και αθλητικές αρχές».

Πηγή:ΚΥΠΕ