Home Featured Νεκρή η κόρη του Αλεξάντρ Ντούγκιν μετά από έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητο που οδηγούσε

Νεκρή η κόρη του Αλεξάντρ Ντούγκιν μετά από έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητο που οδηγούσε

0
Νεκρή η κόρη του Αλεξάντρ Ντούγκιν μετά από έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητο που οδηγούσε

Κατά παραγγελία προσχεδιασμένο έγκλημα χαρακτηρίστηκε από την αρμόδια για τις έρευνες Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας η έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας, που είχε τοποθετηθεί σε όχημα και στοίχισε τη ζωή δημοσιογράφου Ντάριας Ντούγκινα, κόρης του διάσημου καθηγητή φιλοσοφίας Αλεξάντρ Ντούγκιν.

Η έκρηξη του τζιπ, που οδηγούσε η 30χρονη πολιτική επιστήμονας, έγινε εν κινήσει περί τις 21.00 το βράδυ του Σαββάτου και σημειώθηκε στον οικισμό Μπαλσίε Βιάζεμι στα περίχωρα της Μόσχας, όταν εκείνη επέστρεφε από ένα μουσικό φεστιβάλ πατριωτικού χαρακτήρα με την ονομασία «Παράδοση». Το όχημα ανήκε στον πατέρα της, με τον οποίον είχαν μεταβεί νωρίτερα στο σημείο των εκδηλώσεων, στο χώρο στάθμευσης των οποίων εκτιμάται ότι έγινε η παγίδευσή του με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, που τοποθετήθηκε κάτω από τη θέση του οδηγού, προκαλώντας την πλήρη καταστροφή του οχήματος από τις διαδοχικές εκρήξεις και τη φωτιά και τον σχεδόν ακαριαίο θάνατο της Ντούγκινα, η σορός της οποίας καταγράφηκε από τους πρώτους αυτόπτες μάρτυρες να κείτεται δίπλα στο φλεγόμενο τζιπ.

Σύμφωνα με συνεργάτες και ομοϊδεάτες του Ντούγκιν, ο γνωστός καθηγητής φιλοσοφίας και ιδεολόγος του «ευρασιανισμού» ήταν πιθανότατα ο στόχος της επίθεσης, αλλά την τελευταία στιγμή δεν επιβιβάστηκε στο όχημα, αποφασίζοντας να επιβιβαστεί σε όχημα φίλου του, πιθανότατα του γνωστού ιδιοκτήτη τηλεοπτικού σταθμού και επιχειρηματία Κονσταντίν Μαλοφέγεφ, το οποίο ακολούθησε εκείνο, που οδηγούσε η κόρη του. Γι’ αυτό και βρέθηκε από τους πρώτους στο σημείο της βομβιστικής επίθεσης και καταγράφηκε να θρηνεί δημοσίως για την απώλειά της.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας οι έρευνες για την υπόθεση διεξάγονται από την Κεντρική Διεύθυνση της υπηρεσίας, δείγμα της ιδιαίτερης σημασίας, που θα αποδοθεί στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Η πρώτη επίσημη έως τώρα αντίδραση από τη ρωσική Κυβέρνηση ανήκει στην εκπρόσωπο του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η οποία δήλωσε ότι «εάν οι αρμόδιες υπηρεσίες επιβεβαιώσουν το ουκρανικό ίχνος, τότε λόγος θα γίνει για πολιτική κρατικής τρομοκρατίας από το Κίεβο».

Την ανακοίνωση του θανάτου της Ντούγκινα έκανε από τους πρώτους ο επικεφαλής της αποσχισθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ» Ντενίς Πουσίλιν, ο οποίος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Telegram ότι «οι τρομοκράτες του ουκρανικού καθεστώτος, επιχειρώντας να εξοντώσουν τον Αλεξάντρ Ντούγκιν, ανατίναξαν την κόρη του», την οποία χαρακτήρισε «μια αληθινή Ρωσίδα».

Ο Αλεξάντρ Ντούγκιν είναι ένας από τους πιο γνωστούς ιδεολόγους του λεγόμενου «Ρωσικού Κόσμου», της συσπείρωσης δηλαδή και εντέλει της συνένωσης όλων των Ρώσων σε όποια χώρα της πρώην ΕΣΣΔ και αν διαβιούν, όπως και της αναβίωσης της Ρωσίας ως ευρασιατικής υπερδύναμης μέσω μιας «Ευρασιατικής Ένωσης», καταγγέλλει συχνά τον «φιλελεύθερο ολοκληρωτισμό» της Δύσης, ενώ παρόμοιες ιδέες εξέφραζε και η κόρη του, η οποία είχε, όπως και ο ίδιος πολλές επαφές με αντίστοιχους θεωρητικούς και οργανώσεις σε δυτικές χώρες.

Σε πολλά δυτικά ΜΜΕ ο Ντούγκιν περιγράφεται ως «σύμβουλος του Πούτιν» ή ως κεντρικός ιδεολόγος της σημερινής Ρωσίας, που επηρεάζει πολλούς αξιωματούχους, ακόμη και εμπνευστής της ρωσικής πολεμικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ωστόσο ο ίδιος έχει διαψεύσει οποιαδήποτε υπαλληλική σχέση με το Κρεμλίνο, λέγοντας ότι δεν έχει καν γνωριστεί κατ’ ιδίαν με τον Πρόεδρο της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στο παρελθόν ο Ντούγκιν έχει εργαστεί ως σύμβουλος του Προέδρου της ρωσικής Κρατικής Δούμας και άλλων αξιωματούχων, ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας Λομονόσοφ, αλλά και έχει επικρίνει τον Ρώσο ηγέτη για «διστακτικότητα» και «έλλειψη αποφασιστικότητας» στο Ουκρανικό. Έχει διακριθεί για ακραίες εκτιμήσεις, όπως ότι ο Πούτιν «είναι περικυκλωμένος από Αμερικανούς πράκτορες» ή ότι πρέπει «να σκοτώνουμε, να σκοτώνουμε, να σκοτώνουμε», ως απάντηση στην πολύνεκρη πυρπόληση του Μεγάρου των Συνδικάτων στην Οδησσό κατά την έναρξη του ουκρανικού εμφυλίου το 2014, όταν κάηκαν ζωντανοί δεκάδες φιλορώσοι πολίτες και ακτιβιστές.

Ο Ντούγκιν είναι από το 2014 στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ και από το 2015 στις αντίστοιχες λίστες των ΗΠΑ και του Καναδά, λόγω της υποστήριξης στην προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία. Μετά την έναρξη της ρωσικής πολεμικής επιχείρησης στην Ουκρανία, την οποία ο Ντούγκιν υποστηρίζει με κάθε τρόπο, είχε δηλώσει ότι οι «υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ρωσίας πρέπει ανοιχτά να εκφράσουν τη θέση τους έναντι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης είτε να εγκαταλείψουν το αξίωμά τους. Ορισμένοι σιωπούν ύποπτα».

Η Ντάρια Ντούγκινα ήταν «δεξί χέρι» του πατέρα της και εμφανιζόταν μαζί του σε διαλέξεις και εκδηλώσεις του υπερσυντηρητικού Διεθνούς Ευρασιατικού Κινήματος, που εκείνος έχει ιδρύσει, αρθρογραφούσε δε ως Ντάρια Πλατόνοβα σε πολλά ρωσικά ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων το Russia Today και το χριστιανικό-πατριωτικό τηλεοπτικό δίκτυο «Τσαργκράντ» (Βασιλεύουσα), του Α.Μαλοφέγεφ. Η δολοφονία της, η οποία ήταν κατά όλες τις εκτιμήσεις απόπειρα κατά του διάσημου πατέρα της και σημειώθηκε μάλιστα στα περίχωρα της Μόσχας, φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τη ρωσική ηγεσία και προσωπικά τον Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς είναι πολυάριθμα πλέον τα σχόλια στα ρωσικά ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αναρωτιούνται «πότε επιτέλους θα ξεπεραστούν οι κόκκινες γραμμές» και «πότε θα χτυπηθούν τα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ουκρανία», όπως επανειλημμένως έχουν δηλώσει διάφοροι εκπρόσωποι της ρωσικής ηγεσίας, χωρίς όμως να έχει αποφασιστεί έως τώρα κάτι παρόμοιο.

Πηγή:ΚΥΠΕ