Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Νόμιμη αλλά πολιτικά μη αποδεκτή η επισύνδεση στο κινητό Ανδρουλάκη, είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός

Νόμιμη αλλά πολιτικά μη αποδεκτή η επισύνδεση στο κινητό Ανδρουλάκη, είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός

0
Νόμιμη αλλά πολιτικά μη αποδεκτή η επισύνδεση στο κινητό Ανδρουλάκη, είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός

Στην υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), αναφέρθηκε σε δήλωσή του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για μια νόμιμη μεν, αλλά πολιτικά μη αποδεκτή ενέργεια.

Παράλληλα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν γνώριζε για τη συγκεκριμένη ενέργεια, την οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα επέτρεπε ποτέ αν είχε τεθεί εις γνώση του.

«Πριν από λίγες μέρες, ενημερώθηκα ότι τον Σεπτέμβριο του 2021, και ενόσω ήταν ακόμα Ευρωβουλευτής, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είχε προβεί σε νόμιμη επισύνδεση στο κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η διαδικασία είχε την έγκριση ανώτατης εισαγγελέως, όπως ακριβώς ορίζει η διάταξη που ψηφίστηκε το 2018 από την προηγούμενη κυβέρνηση. Διήρκεσε τρεις μήνες και διεκόπη αυτόματα, όπως προβλεπόταν από τον νόμο, λίγες μέρες αφότου εκλέχτηκε ο κ. Ανδρουλάκης πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ», συμπλήρωσε.

«Παρότι όλα έγιναν νόμιμα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης ενέργειας. Ήταν τυπικά επαρκής, όμως πολιτικά μη αποδεκτή. Δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, προκαλώντας ρωγμές στην εμπιστοσύνη των πολιτών στις Υπηρεσίες Εθνικής Ασφάλειας», τόνισε ο ίδιος.

Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, αναφέρθηκε σε ελλιπή χειρισμό της υπόθεσης, ο οποίος οδήγησε στην απομάκρυνση του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος και στην ανάληψη της πολιτικής ευθύνης με την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Γραφείου του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη.

«Αυτό που έγινε μπορεί να ήταν σύμφωνο με το γράμμα του νόμου, ήταν όμως λάθος. Δεν το γνώριζα και, προφανώς, δεν θα το επέτρεπα ποτέ», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο της δήλωσής του, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το έργο της ΕΥΠ δεν θα πρέπει να επισκιαστεί από «ένα ολίσθημα».

«Ένα ολίσθημα, συνεπώς, δεν μπορεί να σκιάσει ένα έργο με μετρήσιμο εθνικό όφελος», επισήμανε ο ίδιος.

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης, σημείωσε ότι γίνεται πλέον καθαρό ότι απαιτείται βελτίωση της επιχειρησιακής επάρκειας της ΕΥΠ αλλά και συνολική επαναξιολόγηση του πλαισίου ελέγχου και εποπτείας της.

Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε τη συμφωνία της κυβέρνησης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία, όμως, όπως σημείωσε, «δεν πρέπει να μετατραπεί σε κατασκοπευτικό σήριαλ προς κομματική κατανάλωση».

Παράλληλα, εξήγγειλε τέσσερις άξονες για αλλαγές αναφορικά με την ΕΥΠ, που συνίστανται: πρώτον, στην ενίσχυση της λογοδοσίας της Υπηρεσίας και της εποπτείας του Κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, δεύτερον, στην αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ, τρίτον, στη θωράκιση του πλαισίου νόμιμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα και τέλος, σε αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ.

«Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας. Υπάρχουν πολλοί εχθροί της πατρίδας που καραδοκούν και θα ήθελαν μία αδύναμη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Και αν κάποιες σκοτεινές δυνάμεις εκτός Ελλάδας απεργάζονται οποιοδήποτε σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, να ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι και ισχυρή και θεσμικά θωρακισμένη», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ζούμε σε έναν επικίνδυνο κόσμο. Είμαστε όμως μια Δημοκρατική πολιτεία. Και έχουμε ιερή υποχρέωση να ισορροπούμε ανάμεσα στην ασφάλεια του τόπου και των πολιτών και στην προστασία των θεμελιωδών αρχών που προστατεύουν την ιδιωτική σφαίρα και το απόρρητο των επικοινωνιών», κατέληξε.

Πηγή:ΚΥΠΕ