X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΝομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της δικαστικής εξουσίας προκαλούν έντονες αντιπαραθέσεις στο Ισραήλ

Νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της δικαστικής εξουσίας προκαλούν έντονες αντιπαραθέσεις στο Ισραήλ

Εν μέσω πολιτικής έντασης μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης εκτυλίχθηκε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών με αφορμή τη νομοθετική μεταρρύθμιση, που προωθεί ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ, Γιαρίβ Λεβίν, με στόχο την αναδιάρθρωση των αρμοδιοτήτων της δικαστικής εξουσίας σε σχέση με τις νομοθετικές αρμοδιότητες της Κνέσετ. Συγκεκριμένα, το νέο νομοθετικό πακέτο μεταρρυθμίσεων, που υπολογίζεται να υποβληθεί προς ψήφιση στο κοινοβούλιο τις επόμενες δύο εβδομάδες, έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις εκ μέρους της αντιπολίτευσης, μεγάλης μερίδας δικαστών και άλλων κοινωνικών φορέων, που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι σκοπεύει να περιορίσει τη δυνατότητα της δικαστικής εξουσίας να ελέγχει τη συνταγματικότητα των νομοσχεδίων που υπερψηφίζονται από την Κνέσετ.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής, βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση Νετανιάχου ότι «θέλει να καταστρέψει τη δικαστική εξουσία», ενώ άλλοι πρόσθεσαν ότι η νέα κυβέρνηση «σχεδιάζει να επιβάλει ένα νομοθετικό πραξικόπημα και να καταλύσει τη δημοκρατία». Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, που προέρχονται από όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα που την εκπροσωπούν αποχώρησαν από την αίθουσα αφού κατήγγειλαν ότι ο προεδρεύων, βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος «Θρησκευτικός Σιωνισμός», Σίμχα Ρότμαν, έκλεισε τα μικρόφωνά τους.

Η νομοθετική μεταρρύθμιση για τη δικαστική εξουσία και οι αντιδράσεις

Όπως ανακοίνωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιαρίβ Λεβίν, με τα προτεινόμενα νομοθετήματα θα θεσπισθούν βασικές αλλαγές στις αρμοδιότητες της δικαστικής εξουσίας έναντι της νομοθετικής. Συγκεκριμένα, η Κνέσετ, με απλή πλειοψηφία 61 βουλευτών θα δύναται να ορίσει ότι συγκεκριμένος νόμος δεν θα επιδέχεται δικαστικό έλεγχο συνταγματικότητας εκ μέρους του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τα δικαστήρια δεν θα ελέγχουν την συνταγματικότητα διατάξεων που περιέχονται σε Θεμελιώδεις Νόμους του Κράτους με αυξημένη τυπική ισχύ, ενώ όσοι νόμοι θα επιδέχονται έλεγχο συνταγματικότητας, θα ακυρώνονται μόνο με ενισχυμένη ειδική πλειοψηφία. Όσον αφορά τη διαδικασία προαγωγής των δικαστών, οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις μεταβάλλουν την σύνθεση της επιτροπής προαγωγών, ενισχύοντας τον αριθμό των μελών τους που θα ορίζει ο εκάστοτε Υπουργός Δικαιοσύνης και θεσπίζοντας δημόσια συνεδρίαση της επιτροπής προαγωγών δικαστών όταν κρίνεται η προαγωγή δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Όπως διέρρευσε στα ισραηλινά ΜΜΕ την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση προτίθεται να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση που θα καθιστά τις γνωμοδοτήσεις των νομικών συμβούλων εκάστοτε υπουργείου ως «απλές γνώμες», αφαιρώντας τον δεσμευτικό τους χαρακτήρα ως προς το περιεχόμενο των νομοθετημάτων ή των εγκυκλίων που θα βρίσκονται στο στάδιο της προπαρασκευής.

Όπως καταγγέλλουν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, οι μεταρρυθμίσεις επιδιώκουν να μειώσουν τις αρμοδιότητες της δικαστικής εξουσίας και να καταστήσουν την έννομη τάξη απολύτως εξαρτώμενη από την εκτελεστική εξουσία, οποτεδήποτε αυτή θα ελέγχει την ελάχιστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 61 εδρών στην 120μελή Κνέσετ. Την περασμένη Δευτέρα, οι ηγέτες όλων των εβραϊκών κομμάτων της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, Μπένι Γκαντς, Αβίγκντορ Λίμπερμαν και Μεράβ Μιχαέλι, κάλεσαν τους πολίτες σε δυναμικές αντιδράσεις κατά της νομοθετικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση στη λειτουργία της δικαστικής εξουσίας.

Το κλίμα πόλωσης εντάθηκε περισσότερο τόσο μετά από τη διαδήλωση χιλιάδων πολιτών στο κέντρο του Τελ Αβίβ το περασμένο Σάββατο, όσο και μετά τη χθεσινή αντικυβερνητική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην είσοδο του Πανεπιστημίου Μπεν-Γκουριόν στην πόλη Μπεέρ-Σέβα του νοτίου Ισραήλ, όταν ένας θρησκευόμενος οπαδός της κυβέρνησης οδήγησε το ΙΧ αυτοκίνητό του προς το συγκεντρωμένο πλήθος φωνάζοντας «Έξω οι αριστεροί αναρχικοί από εδώ», χωρίς ευτυχώς να σημειωθούν θύματα. Το συμβάν προκάλεσε δηλώσεις του βουλευτή του ακροδεξιού κόμματος της συμπολίτευσης «Εβραϊκή Ισχύς», ο οποίος σε χθεσινή συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση κάλεσε την αστυνομία να συλλάβει τον πρώην πρωθυπουργό Γιαΐρ Λαπίντ και τον πρώην Υπουργό Άμυνας Μπένι Γκαντς, με την κατηγορία ότι καλούν τους πολίτες σε ανυπακοή και εξέγερση κατά της πολιτείας. Απαντώντας στις δηλώσεις Φόγκελ, ο Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε ότι «μόνο σε χώρες μη δημοκρατικές, η εξουσία πάντοτε απειλεί ότι θα συλλάβει τους ηγέτες της αντιπολίτευσης» ενώ ο Μπένι Γκαντς κάλεσε τον πρωθυπουργό Νετανιάχου «να αναλάβει δράση για να σταματήσει το ρήγμα μεταξύ των πολιτών της χώρας».

Εν μέσω πολιτικής έντασης, ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ιτσχάκ Χέρτσογκ, πραγματοποίησε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Γιαρίβ Λεβίν, και με τον Υπουργό Επικοινωνιών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Σλόμο Κάρι. Σύμφωνα με τις διαρροές στα τοπικά ΜΜΕ, ο Πρόεδρος Χέρτσογκ συνέστησε στους δύο υπουργούς να αναθεωρήσουν τα νομοθετήματα που προωθούν, ο μεν πρώτος για την μεταρρύθμιση της λειτουργίας της δικαστικής εξουσίας, ο δε δεύτερος για την μεταρρύθμιση που φέρεται να προωθεί στον ραδιοτηλεοπτικό χάρτη της χώρας, η οποία περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης λόγω υψηλού λειτουργικού κόστους.

Το ερχόμενο Σάββατο το βράδυ αναμένεται να πραγματοποιηθεί αντικυβερνητική διαδήλωση στο κέντρο του Τελ Αβίβ κατά των μεταρρυθμίσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Η διαδήλωσε διοργανώνεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και από ομάδες πολιτών για την προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share