X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΝορβηγία: Ασυνήθιστα Φωτεινός Μετεωρίτης διέσχισε τον Ουρανό

Νορβηγία: Ασυνήθιστα Φωτεινός Μετεωρίτης διέσχισε τον Ουρανό

Το περασμένο Σάββατο 19/11, ένας «ασυνήθιστα φωτεινός» μετεωρίτης «διέσχισε» τον ουρανό της νοτιοδυτικής Νορβηγίας, με το εντυπωσιακό φαινόμενο να προκαλεί μάλιστα ανησυχία σε κάποιους πολίτες, οι οποίες ενημέρωσαν τις Αρχές για την έντονη πράσινη λάμψη που παρατήρησαν.

Επιστήμονες από το Νορβηγικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο, εκτιμούν ότι ο μετεωρίτης ανήκε στην ετήσια βροχή μετεωριτών που συνοδεύει τις βόρειες Ταυρίδες.

Σύμφωνα με το Νορβηγικό Δίκτυο Μετεωριτών (ΝΜΝ) ο μετεωρίτης ήταν ορατός επί τουλάχιστον πέντε δευτερόλεπτα μετά την εμφάνισή του γύρω στη μία τα χαράματα της Κυριακής τοπική ώρα. Ταξιδεύοντας με ταχύτητα περίπου 16,3 χλμ ανά δευτερόλεπτο ήταν ορατός σε μεγάλες περιοχές της νότιας Σκανδιναβίας, περιλαμβανομένης της γειτονικής Σουηδίας.

Ο μετεωρίτης έπεσε με τόσο μεγάλη ταχύτητα που αρκετοί πολίτες ανέφεραν ότι άνοιξαν παράθυρα και πόρτες από το ωστικό κύμα της διέλευσης του ουράνιου σώματος.

Η λάμψη ήταν ιδιαίτερα έντονη, εκτυφλωτική όπως την περιέγραψαν αρκετοί πολίτες, γιατί το ουράνιο σώμα «καιγόταν» κατά την είσοδό του στη γήινη ατμόσφαιρα.

Η αστυνομία δεν κατέγραψε τραυματισμούς ή ζημιές από την πτώση του μετεωρίτη. Μια ομάδα ειδικών βρίσκεται στα ίχνη του, πιστεύοντας ότι κατέληξε σε δασική έκταση, περίπου 60 χλμ δυτικά της πρωτεύουσας Όσλο.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό θραυσμάτων του μετεωρίτη συνεχίζονται, ενώ υπολογίζεται πως ζυγίζουν αρκετά κιλά και θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύτιμα για έρευνα.

Τέτοιες πτώσεις μετεωριτών είναι σχετικά σπάνιες, αλλά μία εξ’ αυτών προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές και τον τραυματισμό τουλάχιστον 1.600 ατόμων στο Τσελιαμπίνσκ στα Ουράλια Όρη της Ρωσίας πριν από οκτώ χρόνια.

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share