X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟ Βούλγαρος Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιτυχή έκδοση ομολόγων ως αναγνώριση της σταθερότητας...

Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιτυχή έκδοση ομολόγων ως αναγνώριση της σταθερότητας της Κυβέρνησης

Το πολύ χαμηλό επιτόκιο που επιτεύχθηκε για την έκδοση ομολόγων σε ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών τη Τρίτη καταδεικνύει ότι οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές αναγνωρίζουν τη σταθερότητα που προέρχεται από την Κυβέρνηση, δήλωσε την Πέμπτη ο μεταβατικός Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Γκάλαμπ Ντόνεφ, προβαίνοντας σε απολογισμό του έργου του Υπουργικού Συμβουλίου τους τελευταίους έξι μήνες.

Ο Ντόνεφ ανέφερε ότι το Υπουργείο Οικονομικών έκανε πολύ καλή δουλειά και πέτυχε πολύ χαμηλό επιτόκιο σε σύγκριση με άλλες χώρες όπως η Ρουμανία και η Ουγγαρία, οι οποίες εξέδωσαν χρεόγραφα με επιτόκιο μεγαλύτερο από αυτό των βουλγαρικών ομολόγων κατά περισσότερο από 1,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Την Τρίτη, η Βουλγαρία προχώρησε στην έκδοση ομολόγων αξίας 1,5 δισ. ευρώ, με δεκαετή διάρκεια και ετήσιο τοκομερίδιο 4,5%, εξασφαλίζοντας έτσι οικονομική ρευστότητα για φέτος, δήλωσε η Υφυπουργός Οικονομικών Λιουντμίλα Πέτκοβα.

Κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, το υπηρεσιακό Υπουργείο Οικονομικών συνέταξε 16 νομοσχέδια, ορισμένα από τα οποία τροποποιούν τους φορολογικούς νόμους. Επίσης, χαλάρωσαν τους όρους για τους οικονομικούς φορείς που αποθήκευαν μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ορισμένα από τα νομοσχέδια σχετίζονται με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών II και τη σχεδιαζόμενη μετάβαση στο ευρώ, είπε η Πέτκοβα.

Το έλλειμμα στο πλαίσιο του δημοσιονομικού προγράμματος το 2022 εκτιμάται στο 2,9% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, ενώ η πρώτη πρόβλεψη ήταν 6%.

«Αυτό δίνει μια σταθερή προοπτική για την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωζώνη», είπε.

Σημείωσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών βρήκε τα 6,1 δισεκατομμύρια λέβα για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος για το 2022, την αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους και τη διατήρηση του δημοσιονομικού αποθεματικού.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share