Home Featured Ο Διεθνής Τύπος εστιάζει στις Παγκόσμιες Διαστάσεις της σύγκρουσης στην Ουκρανία

Ο Διεθνής Τύπος εστιάζει στις Παγκόσμιες Διαστάσεις της σύγκρουσης στην Ουκρανία

0
Ο Διεθνής Τύπος εστιάζει στις Παγκόσμιες Διαστάσεις της σύγκρουσης στην Ουκρανία

Καθώς συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία, τα διεθνή μέσα εστιάζουν στις παγκόσμιες διαστάσεις της σύγκρουσης η οποία ξεκίνησε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη του Φλεβάρη. Στο διεθνή Τύπο ξεχωρίζει η φράση «Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος», με πολλούς αρθρογράφους και αναλυτές να εκφράζουν έντονο προβληματισμό για την τροπή των εξελίξεων στο πολεμικό μέτωπο.

Σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική εφημερίδα «Washington Post» στις 12 Απριλίου με τίτλο «Η Ρωσία συνεχίζει να χάνει πολέμους λόγω της δυσλειτουργικής στρατιωτικής κουλτούρας της», ο Max Boot εκφράζει την άποψη ότι παρά την λανθασμένη στρατιωτική στρατηγική της η Μόσχα θα συνεχίσει να πιέζει την Ουκρανία στο μέλλον. Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος η ιστορία έχει δείξει ότι η στρατηγική της Ρωσίας έχει πολλά κενά και ελλείψεις. «Οι Ρώσοι μπορεί τελικά να είναι σε θέση να συγκεντρώσουν νέες δυνάμεις για να πολεμήσουν στην περιοχή του Ντονμπάς — αν και θα χρειαστεί κάποιος χρόνος — αλλά δεν θα μπορέσουν να αλλάξουν την προβληματική στρατιωτική τους κουλτούρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο περιμένω από τους Ουκρανούς να συνεχίσουν να κερδίζουν τον πόλεμο υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα όπλα και τα πυρομαχικά που χρειάζονται από τη Δύση. Μια ανώτερη στρατιωτική κουλτούρα είναι το μυστικό όπλο της Ουκρανίας», σημειώνει ο κ. Boot.

Η βρετανική «Independent», σε άρθρο γνώμης με τίτλο «Η Ουκρανία βιώνει τώρα τις χειρότερες φρικαλεότητες στην Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», που ήταν δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα της εφημερίδας στις 14 Απριλίου, προειδοποιεί ότι η διαιώνιση των εχθροπραξιών φέρνει την Ουκρανία αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη καταστροφή. Παράλληλα με την καταστροφή στην Ουκρανία, η εφημερίδα προειδοποιεί τους αναγνώστες της για τον κίνδυνο του «Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου», αναφέροντας τα εξής: «Όσο δύσκολο και αν είναι η Δύση πρέπει να τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικών φυσικών πόρων αν και κάτι τέτοιο θα βλάψει τις οικονομίες και τα νοικοκυριά. Η εναλλακτική λύση είναι να συνεχίσουμε να χρηματοδοτήσουμε την πολεμική μηχανή του κ. Πούτιν, να παρατείνουμε τις μάχες και να τον βοηθήσουμε να πληρώσει για νέους εξοπλισμούς ώστε να συνεχίσει να επιτίθεται στους επόμενους στόχους του. Με τη συνεργασία του με την Κίνα, ο Πρόεδρος Πούτιν είναι έτοιμος να συνεχίσει τον ευκαιριακό επεκτατισμό του. Κατά κάποιο τρόπο, ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη αρχίσει».

Ο Andrei Kolesnikov σε παρέμβασή του που δημοσιεύτηκε στις 14 Απριλίου στην έντυπη έκδοση της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde», με τίτλο «Όταν ένα έθνος είναι κουφό, βουβό και τυφλό, (οι σφαγές) της Μαριούπολης και της Μπούτσα γίνονται πραγματικότητα», εστιάζει στο μερίδιο ευθύνης της ρωσικής κοινής γνώμης για την κλιμάκωση της έντασης. «Θα συζητάμε τη Μπούτσα και τη Μαριούπολη για πολύ καιρό ακόμη, όπως συζητήσαμε το Άουσβιτς και τη Σρεμπρένιτσα. Αυτά είναι παραδείγματα άσκοπης βαρβαρότητας. Με την επίθεσή του στην Ουκρανία το καθεστώς του Πούτιν βρίσκεται τώρα επί ίσοις όροις με αυτό ενός Pol Pot», τονίζει ο αρθρογράφος, ο οποίος εστιάζει στην ευθύνη του ρωσικού λαού στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η γερμανική «Süddeutsche Zeitung» σε άρθρο του Von Reine Steinke με τίτλο «Ενάντια στη φρίκη», που δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας στις 14 Φεβρουαρίου, αναρωτιέται αν «Θα πάει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο δικαστήριο;». Συνεχίζοντας, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι « Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ΔΠΔ) έχει εντολή δίωξης των εγκλημάτων πολέμου. Δεν λήγουν τα σχετικά εντάλματα σύλληψης. Δεν είναι ακόμη γνωστό αν έχουν ήδη εκδοθεί (τέτοια) εντάλματα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Μόνο ένα πράγμα είναι σίγουρο: οι προετοιμασίες για μια (τέτοια) διαδικασία βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη». Στο δημοσίευμα τίθενται επίσης τα εξής ερωτήματα: «Θα εξακολουθήσει η ουκρανική κυβέρνηση να θέλει με τόση χαρά να συνεργαστεί με το ΔΠΔ στη Χάγη; Θα συνεχίσουν τα δυτικά κράτη την επιμελή παραγωγή στοιχείων; Ένα πράγμα είναι σίγουρο: το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα θέσει σε δοκιμασία όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για τις αρχές του δικαίου».

Ο προβληματισμός των Ρώσων και Ουκρανών αρθρογράφων

Παράλληλα οι Ρώσοι και Ουκρανοί αναλυτές προβληματίζονται για την κλιμάκωση της έντασης στο ουκρανικό μέτωπο πάντα από την οπτική γωνία των ιδιαίτερων εθνικών συμφερόντων των χωρών τους. Οι Ρώσοι αναλυτές ασκούν δριμύτατη κριτική στη Δύση την στιγμή που οι Ουκρανοί αρθρογράφοι εξακολουθούν να προβληματίζονται για την πιθανή έκβαση του πολέμου στη χώρα τους.

«Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη αρχίσει. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν το τελευταίο διάστημα το κοινό οι δυτικοί πολιτικοί και τα μέσα ενημέρωσης. Έπειτα τίθεται η ιδέα του πυρηνικού πολέμου κατά της Ρωσίας ως κάτι αναπόφευκτο. Αυτό συνοδεύεται από την προσπάθεια να χαρακτηριστεί ως υπερβολικός ο φόβος για την ανταλλαγή πυρηνικών επιθέσεων και για την παγκόσμια καταστροφή», γράφει ο Vladimir Kornilov, σε παρέμβαση με τίτλο «Η δυτική κοινωνία προετοιμάζεται για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο» που δημοσιεύτηκε στις 13 Απριλίου στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ria Novosti». Στο τέλος της παρέμβασης ξεχωρίζει η εξής άποψη: «Πολύ λίγοι άνθρωποι προσπαθούν να πείσουν την κοινωνία τους ότι η απερίσκεπτη άντληση όπλων από την Ουκρανία δεν φέρνει τη Δύση πιο κοντά στους στόχους της, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας καταστροφής. Αλλά αυτές οι προειδοποιητικές φωνές πνίγονται στην ψευδαίσθηση ότι «Η Δύση δεν μπορεί να επιτρέψει στη Ρωσία να κερδίσει». Αυτός είναι ο κίνδυνος της σύγχρονης προσέγγισης της δυτικής ρωσοφοβικής προπαγάνδας, η απώλεια της αίσθησης κινδύνου, της αίσθησης της αναλογίας και η έλλειψη της κατανόησης ότι είναι απαραίτητο να σταματήσει κάπου αυτή η πορεία έτσι ώστε να αποφευχθεί ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος».

Ο Sergey Grabovsky σε άρθρο γνώμης με τίτλο «Μια νέα ματιά στην ιδέα της αποτελεσματικής ειρηνευτικής δύναμης», που δημοσιεύθηκε στις 12 Απριλίου στην ουκρανική εφημερίδα «Den», προβάλλει την άποψη ότι τα χειρότερα στο μέτωπο της Ουκρανίας θα μπορούσαν να αποφευχθούν μόνο με τη διαμεσολάβηση του διεθνή παράγοντα και την ανάπτυξη μιας διεθνούς ειρηνευτικής αποστολή στα ουκρανικά εδάφη. «Κατά τη γνώμη μου, η εκδοχή της αποτελεσματικής ειρηνευτικής δύναμης θα μπορούσε να είναι ένα από τα κύρια συστατικά της ευθυγράμμισης του Πούτιν με το διεθνές δίκαιο. Το αν η Δύση θα τολμήσει να πραγματοποιήσει τέτοιους είδους αποφασιστικά βήματα είναι φυσικά ένα δύσκολο ερώτημα. Δεν μπορούν όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ (να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση), αλλά μερικά δεν φαίνεται να τα πειράζει», τονίζει ο κ. Grabovsky.

Η «οργή» της Κίνας και ο προβληματισμός της Αυστραλίας για την παγκόσμια οικονομία

Όπως η υπόλοιπη διεθνής κοινή γνώμη έτσι και ο Τύπος της Ασίας καταγράφει με έντονο προβληματισμό την κορύφωση της έντασης στον πόλεμο που συνεχίζεται στην Ουκρανία. Ο κινεζικός Τύπος για μια ακόμη εβδομάδα ασκεί δριμύτατη κριτική στη Δύση για το επικίνδυνο σημείο που έχουν φτάσει οι εξελίξεις. Ο αυστραλέζικος Τύπος δε, εστιάζει στις παγκόσμιες οικονομικές διαστάσεις της κρίσης.

«Η αυθαίρετη απόφαση της συμμαχίας του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να μεταφέρει τη λεγόμενη γραμμή άμυνας για συλλογική ασφάλεια στα σύνορα της Ρωσίας και της Ουκρανίας οδήγησε στην κρίση στην Ουκρανία. Αυτό αποκάλυψε περαιτέρω την ουσία της αμερικανικής ηγεμονίας και τις καταστροφικές επιπτώσεις της ψυχροπολεμικής νοοτροπίας των ΗΠΑ», αναφέρει ο Gao Ge στο επίσημο όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, «People’s Daily Online». Στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην αγγλόφωνη εφημερίδα στις 13 Απριλίου, ο αρθρογράφος προβάλλει την άποψη ότι «Παρά το γεγονός ότι πέρασαν δεκαετίες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ορισμένοι Αμερικάνοι πολιτικοί δεν εγκατέλειψαν ποτέ τη ψυχροπολεμική νοοτροπία τους. Οι κινήσεις της Ουάσιγκτον για να διατηρήσει την παγκόσμια ηγεμονία της έχουν δημιουργήσει διαιρέσεις και συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο. Οι ΗΠΑ, οι τωρινοί συνωμότες του Ψυχρού Πολέμου στον 21ο αιώνα, αποτελούν πραγματική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα».

Η αυστραλέζικη εφημερίδα «Financial Review», σε δημοσίευμα με τίτλο «Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μετέτρεψε σε όπλο το δολάριο των ΗΠΑ», που δημοσιεύτηκε στις 13 Απριλίου, εστιάζει στις παγκόσμιες οικονομικές διαστάσεις της μεγάλης έντασης που επικρατεί στο διεθνές σκηνικό. «Το κατά πόσον το δολάριο ΗΠΑ θα μειωθεί σε αξία καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να μειώνουν τις συμμετοχές τους και αν αυτή η μείωση θα επιταχυνθεί, παραμένει αβέβαιο», σημειώνεται στο άρθρο. Συνεχίζοντας ξ ανάλυση επισημαίνει ότι  παρ’ όλα αυτά «Τουλάχιστον είναι σίγουρο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η οικονομική αντίδραση των δυτικών δυνάμεων θα αυξήσουν τις προσπάθειες της Κίνας και της Ρωσίας να μειώσουν τα αποθέματά τους σε δολάριο.

Αυτές οι νέες πιέσεις που αντιμετωπίζει το δολάριο αντικατοπτρίζουν «μια παγκόσμια σύγκρουση μεταξύ μεγάλων δυνάμεων και μια εξελισσόμενη κρίση εμπορευμάτων. Πόλεμοι όπως η σύγκρουση στην Ουκρανία, ανατρέπουν την κυριαρχία των νομισμάτων και συμβάλλουν στη γέννηση νέων νομισματικών συστημάτων».

Πηγή:ΚΥΠΕ