Home Featured O Διεθνής Τύπος για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις προεκτάσεις του

O Διεθνής Τύπος για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις προεκτάσεις του

0
O Διεθνής Τύπος για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις προεκτάσεις του

Μια εβδομάδα μετά το ξεκίνημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο διεθνής Τύπος θέτει στο μικροσκόπιο του την επόμενη ημέρα του πολέμου. Ο ρωσικός και κινεζικός Τύπος εστιάζει στις εξελίξεις που αναμένουν την Ουκρανία και την Ευρώπη μετά το τέλος των εχθροπραξιών. Ο γερμανικός και γαλλικός Τύπος προσεγγίζει το ίδιο ζήτημα από τη σκοπιά των ιδιαίτερων ευρωπαϊκών συμφερόντων και διακυβευμάτων. Την ίδια στιγμή, τουρκική ανάλυση προειδοποιεί ότι μακροπρόθεσμα η Ρωσία ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με σημαντικά προβλήματα στο διεθνές σκηνικό.

Ευρωπαϊκά δημοσιεύματα προσεγγίζουν την πιθανή κατάληξη του πολέμου στην Ουκρανία από την οπτική γωνία των συμφερόντων, διακυβευμάτων και της ασφάλειας της Ευρώπης. Σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στην γερμανική «Χάντελσμπλατ» με τίτλο «Οι Βρυξέλλες δίνουν ψεύτικες υποσχέσεις στην Ουκρανία» και με ημερομηνία έκδοσης την 1η Μαρτίου, επισημαίνεται ότι η ΕΕ μπορεί να ενισχύσει το Κίεβο με ρεαλιστικές κινήσεις και υποσχέσεις. Διαφορετικά, στο τέλος της αναμέτρησης, η ΕΕ ενδέχεται να «κινδυνεύσει να εμφανιστεί αναξιόπιστη. Οι Βρυξέλλες εγείρουν ανέκαθεν υποψίες ότι υπόσχονται πολλά και κρατούν λίγες υποσχέσεις». Η γερμανική εφημερίδα, η «Ζέιτ» σε ανάλυση με τίτλο, «Μπορεί το ΝΑΤΟ να υπερασπιστεί τον εαυτό του;», η οποία δημοσιεύτηκε στις 2 Μαρτίου, θέτει το εξής ερώτημα: «Τι θα συμβεί αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά από μια νίκη στην Ουκρανία, μπει στον πειρασμό να δοκιμάσει το ΝΑΤΟ, την υπόσχεση παροχή βοήθειας που περιέχεται στο άρθρο 5 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου;» Σύμφωνα με την εφημερίδα, η βορειοατλαντική συμμαχία θα πρέπει να αναζητήσει πολυδιάστατα την απάντηση αυτού του κρίσιμου ερωτήματος.

Για την παρούσα φάση του πολέμου στην Ουκρανία και την επόμενη ημέρα της κρίσης, η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» φιλοξένησε στις 2 Μαρτίου τις απόψεις του ιστορικού Τόμας Γκομάρ, σύμφωνα με τον οποίο η Ρωσία την παρούσα στιγμή επιχειρεί να επιβάλλει μια νέα ισορροπία δυνάμεων σε ολόκληρη την Ευρασία τρομοκρατώντας στην Δύση. Σύμφωνα με τον Γάλλο ιστορικό, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανοίγει τον δρόμο για την αναθεώρηση σειρά κρίσιμων ζητημάτων όπως λ.χ. το μέλλον των πυρηνικών όπλων. Ταυτόχρονα επικεντρώνει την προσοχή μας στις περιοχές που επικρατούν εντάσεις. «Η μεγαλύτερη ένταση εντοπίζεται στη διασταύρωση μεταξύ Ευρώπης, της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας που συνορεύει με τη Ρωσία. Από την πλευρά του Ειρηνικού, η Θάλασσα της Κίνας, το Ταϊβάν, η Κορέα και η Ιαπωνία είναι τα πεδία της αναμέτρησης», προσθέτει ο κ. Γκομάρ.

Για το ίδιο ζήτημα, η «Φιγκαρό», σε άρθρο με τίτλο «Η ουκρανική μεταστροφή του Μακρόν», το οποίο υπέγραψε στις 1η Μαρτίου η Ιζαμπέλ Λασέρ, εστιάζει στην αλλαγή στάσης του Γάλλου Προέδρου στην Ουκρανική Κρίση μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής. «Οι πολλές πρωτοβουλίες του Γάλλου προέδρου μετά την εκλογή του για «θερμές» σχέσεις με το Κρεμλίνο υποκινήθηκαν εν μέρει από την πεποίθησή του ότι η Ρωσία είναι βαθιά ευρωπαϊκή», γράφει η κ. Λασέρ, η οποία προσθέτει ότι μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Εμμανουέλ Μακρόν άλλαξε στρατηγική και σκλήρανε τη στάση του απέναντι στην Μόσχα.

Την μετεξέλιξη και τα πιθανά αποτελέσματα των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στα ουκρανικά εδάφη θέτει υπό το μικροσκόπιο του το τουρκικό κέντρο στρατηγικών μελετών «Seta», σε ανάλυση που δημοσιεύτηκε από την επίσημη ιστοσελίδα του κέντρου με τον τίτλο «Η πολιτική και στρατιωτική αξιολόγηση της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία». Η ανάλυση συνοψίζει τα στρατιωτικά και διπλωματικά δεδομένα στην Ουκρανική Κρίση, στις απαρχές των εχθροπραξιών και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Δύση απέτυχε να εμποδίσει την ρωσική επιθετικότητα. Επιπλέον, αναφέρει ότι η Ρωσία ενδέχεται μακροπρόθεσμα να αντιμετωπίσει προβλήματα στο πεδίο του διεθνούς δικαίου καθώς παραβιάζει το σύστημα (ασφαλείας), οι ρίζες του οποίου χάνονται στην Συνθήκη της Βεστφαλίας, τις βασικές αρχές της ιδρυτικής συνθήκης του ΟΗΕ και εμφανίζεται στο διεθνές σκηνικό ως μια επιθετική δύναμη.

Η ρωσική «Πράβντα» σε άρθρο γνώμης που φέρει τον τίτλο «Πως θα ανασυγκροτηθεί η Ουκρανία», με ημερομηνία έκδοσης την 26η του Φλεβάρη, εστιάζει στην επόμενη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Το δημοσίευμα προβάλλει την άποψη ότι οι τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν προϊδεάζουν για τον οδικό χάρτη της Ρωσίας για την μεταπολεμική Ουκρανία. Σύμφωνα με την «Πράβντα», μετά την «αποναζικοποίηση» και «αποστρατικοποίηση» της Ουκρανίας «είναι πιθανό να διεξαχθούν δημοψηφίσματα σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας. Αυτό δεν θα συμβεί σε ένα χρόνο ή ακόμη και σε δύο, αλλά μόνο όταν η Ρωσία αποκαταστήσει τους προηγούμενους οικονομικούς δεσμούς της με την Ουκρανία».

Ο «Κομερσάντ», εστιάζοντας στην Ουκρανική Κρίση προχωρά ένα βήμα πιο πέρα και αναρωτιέται για το αν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μακροπρόθεσμα θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάδυση ενός νέου συστήματος ασφαλείας στην Ευρώπη. «(Στην Δύση) επικρατεί η άποψη ότι η ρωσική ηγεσία προσπαθεί να αναδημιουργήσει τη Σοβιετική Ένωση. Πρόκειται για μια στρεβλή ερμηνεία των κινήτρων της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής», αναφέρει το άρθρο γνώμης του Ρώσου ακαδημαϊκού και διεθνολόγου, Αντρέϊ Σουσέντσοβ, το οποίο φιλοξένησε η «Κομερσάντ» στις 1η Μαρτίου. Ο Ρώσος ειδικός ασκεί κριτική τις ΗΠΑ με το σκεπτικό ότι ο απώτερος στόχος τους είναι «η υποστήριξη των μαξιμαλιστικών αιτημάτων των κρατών της Βαλτικής, της Ουκρανίας και της Πολωνίας κατά της Ρωσίας». Υπό τη σκιά των μεγάλων διαφορών της Ρωσίας με τις ΗΠΑ και την Δύση, ο κ. Σουσέντσοβ καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: «Προκειμένου να σταματήσει η διολίσθηση της Ευρώπης σε μια μεγάλη στρατιωτική κρίση, απαιτούνται προσπάθειες για την επίτευξη πολιτικής διευθέτησης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Μια σημαντική βάση για τέτοιες διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι η εις βάθος ανάλυση των θέσεων του εταίρου και της εποικοδομητικής ενσυναίσθησης».

Στην επόμενη ημέρα των εχθροπραξιών στην Ουκρανία εστιάζει και ο κινεζικός Τύπος. Η αγγλική έκδοση της «China Daily», σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στις 2 Μαρτίου και υπογράφει ο Γιάνγκ Σιουίκινγκ, προβάλλει την άποψη ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν πρόκειται να φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αντιθέτως, δεν αποκλείεται να προκαλέσουν νέα προβλήματα και επιπλοκές στην διεθνή οικονομία. Η εφημερίδα, σε κύριο άρθρο της που δημοσιεύτηκε στις 1η Μαρτίου, το οποίο φέρει τον τίτλο «Ο κόσμος πρέπει να ενωθεί για να ξεπεράσει τις διαιρέσεις του Ψυχρού Πολέμου» γράφει ότι η διπλωματία είναι η μοναδική διέξοδος από την Ουκρανική κρίση. «Παρά τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων, οι διαπραγματευτές θα πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπίσουν τα ρεαλιστικά αιτήματα κάθε πλευράς» αναφέρει το δημοσίευμα της «China Daily», το οποίο ολοκληρώνεται με το εξής μήνυμα: «Αυτό, όπως δήλωσε ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, σημαίνει κοινή, ολοκληρωμένη, συνεργατική και βιώσιμη ασφάλεια. Η ασφάλεια μιας χώρας δεν πρέπει να αποβεί εις βάρος της ασφάλειας άλλων χωρών, και η περιφερειακή ασφάλεια δεν πρέπει να διασφαλίζεται με την ενίσχυση ή ακόμη και την επέκταση των στρατιωτικών μπλοκ. Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες και των δύο πλευρών και να εξευρεθεί μια πρακτική λύση, η οποία μπορεί να δημιουργήσει χώρο για έναν ισορροπημένο, αποτελεσματικό και βιώσιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό ασφαλείας που θα συμφωνηθεί μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων».

Πηγή:ΚΥΠΕ