X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΟ Ιάπωνας Πρωθυπουργός λέει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο επίσκεψης στην Ουκρανία

Ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός λέει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο επίσκεψης στην Ουκρανία

Ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα, η χώρα του οποίου φιλοξενεί τη φετινή σύνοδο της Ομάδας των Επτά (G7), δήλωσε την Τετάρτη ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Ουκρανία, μετά από πρόσκληση του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί αυτή τη στιγμή σχετικά με την επίσκεψή μου στην Ουκρανία», είπε στο κοινοβούλιο.

«Θα το εξετάσω υπό το φως διαφόρων περιστάσεων και συνθηκών», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Το Τόκιο συνεργάστηκε με τους συμμάχους της G7 για να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία και να ενισχύσει την υποστήριξη στο Κίεβο, κάνοντας ακόμη και το σπάνιο βήμα να προσφέρει καταφύγιο σε όσους φεύγουν από τη σύγκρουση.

Ενώ ο Κισίντα έχει μιλήσει με τον Ζελένσκι αρκετές φορές, δεν έχουν συναντηθεί προσωπικά. Ο Ουκρανός ηγέτης κάλεσε τον Ιάπωνα ομόλογό του να επισκεφθεί τη χώρα κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στις 6 Ιανουαρίου.

Το ταξίδι θα είναι η πρώτη φορά στη μεταπολεμική περίοδο που Ιάπωνας Πρωθυπουργός επισκέπτεται μια χώρα κατά τη διάρκεια μιας ενεργού σύγκρουσης.

Οι ηγέτες άλλων χωρών της G7- των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας – συναντήθηκαν με τον Ζελένσκι στο Κίεβο ή αλλού, με εξαίρεση την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζιόρτζια Μελόνι, της οποίας ο προκάτοχος συνάντησε τον Ουκρανό ηγέτη. Η ίδια έχει πει ότι αναμένει να επισκεφθεί την Ουκρανία σύντομα.

Η Ιαπωνία θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής της G7 στη Χιροσίμα τον Μάιο και η σύγκρουση στην Ουκρανία αναμένεται να είναι ψηλά στην ημερήσια διάταξη.

Ο Κισίντα περιόδευσε αυτόν τον μήνα σε πολλές χώρες της G7, αλλά η επίσκεψη στην Ουκρανία θα έθετε προκλήσεις ασφαλείας που φέρεται να κάνουν ορισμένους Ιάπωνες αξιωματούχους να έχουν ενδοιασμούς. Καθώς το ταξίδι του Πρωθυπουργού πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, οι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι μπορεί να είναι δύσκολο να κρατηθεί μυστικό ο χρόνος του ταξιδιού, σύμφωνα με το πρακτορείο Τύπου Jiji.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σωματοφύλακες του Κισίντα έχουν περιορισμούς όσον αφορά στα όπλα που μπορούν να φέρουν και δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να επιτρέπει στον ιαπωνικό στρατό να προστατεύει τον Πρωθυπουργό στο εξωτερικό, ανέφερε το Jiji.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share