Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ζητά να αυξηθεί το «πυρηνικό υλικό για όπλα» της Βόρειας Κορέας

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ζητά να αυξηθεί το «πυρηνικό υλικό για όπλα» της Βόρειας Κορέας

0
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ζητά να αυξηθεί το «πυρηνικό υλικό για όπλα» της Βόρειας Κορέας

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να επεκτείνει την παραγωγή «πυρηνικών υλικών για όπλα», ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη, καθώς η Πιονγκγιάνγκ αποκάλυψε κάτι που φαινόταν να είναι μια νέα, μικρότερη τακτική πυρηνική κεφαλή.

Ο Κιμ εμφανίστηκε σε εικόνες από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης περιτριγυρισμένος από ένστολους στρατηγούς να επιθεωρούν μια σειρά από συμπαγείς πράσινες κεφαλές που προσδιορίζονται ως “Hwasan-31”, που σημαίνει ηφαίστειο στα Κορεατικά.

Η Βόρεια Κορέα αναζητά εδώ και καιρό την τεχνολογία για να «σμικρύνει» μια πυρηνική κεφαλή που της επιτρέπει να τοποθετηθεί στους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους της για να απειλήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα διαγράμματα στους τοίχους στις φωτογραφίες δείχνουν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι δυνατό με το Hwasan-31.

Ο Κιμ ενημερώθηκε από αξιωματούχους του ινστιτούτου πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας, μετέδωσε το επίσημο Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (KCNA). Τους κάλεσε να επεκτείνουν «την παραγωγή πυρηνικών υλικών για όπλα» για αύξηση του οπλοστασίου της χώρας.

Ο Κιμ «ενθάρρυνε επίσης τη συνέχιση της παραγωγής ισχυρών πυρηνικών όπλων» που είπε ότι θα προκαλούσε φόβο στους εχθρούς της Βόρειας Κορέας, ανέφερε το KCNA.

Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι η αποκάλυψη ενός πιθανού τακτικού πυρηνικού όπλου έδειξε πράγματι βασικά σημάδια τεχνικής προόδου και θα μπορούσε να υποδηλώνει μια επικείμενη πυρηνική δοκιμή.

Παράλληλα, μια ομάδα κρούσης αερομεταφορέων του Ναυτικού των ΗΠΑ έφτασε στη Νότια Κορέα την Τρίτη.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών της κορεατικής χερσονήσου βρίσκονται σε ένα από τα χαμηλότερα σημεία των τελευταίων ετών, με τη Σεούλ και την Ουάσινγκτον να εντείνουν τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, καθώς η Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί όλο και πιο προκλητικές δοκιμές όπλων, ενώ κατηγορεί τη Νότια Κορέα για την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας.

«Η τρέχουσα προσέγγιση σκληρής γραμμής πιθανότατα στοχεύει στο να δικαιολογήσει τις δοκιμές τους για νέα όπλα και μια πυρηνική δοκιμή στο μέλλον», δήλωσε ο Τσεόνγκ Σεόνγκ-τσανγκ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Σετζόνγκ.

«Η Βόρεια Κορέα αποκάλυψε μια σημαντικά μικροσκοπική τακτική πυρηνική κεφαλή αυτή τη φορά», είπε.

“Η πιθανότητα η Βόρεια Κορέα να πραγματοποιήσει μια έβδομη πυρηνική δοκιμή με αυτές τις τακτικές πυρηνικές κεφαλές ως επόμενο βήμα έχει αυξηθεί”, δήλωσε ο Τσεόνγκ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μεγάλο κόστος

Η Πιονγκγιάνγκ έχει μπει σε ένα μοτίβο εκτοξεύσεων και δοκιμών πυραύλων ως ανταπόδοση στις στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, κάτι που αντιπροσωπεύει μια τεράστια – και μη βιώσιμη – οικονομική δαπάνη για τη φτωχή χώρα, είπε ένας ειδικός.

“Η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε για μια συντριπτική απάντηση σε κάθε κοινή εκπαίδευση Νότιας Κορέας-ΗΠΑ, αλλά κοιτάζοντας τον αριθμό των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν, δεν μπορούν να συνεχίσουν αυτό για πάντα”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Παρκ Ουόν-γκον, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ewha στη Σεούλ.

«Αν ναι, η έβδομη πυρηνική δοκιμή θα σηματοδοτήσει κάποιου είδους τέλος, θα δηλώσουν ότι είναι πυρηνική δύναμη και θα στραφούν στη διαπραγμάτευση με τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.

Ο στρατός της Βόρειας Κορέας διεξήγαγε επίσης μια άσκηση βολής τη Δευτέρα, προσομοιώνοντας μια πυρηνική επίθεση και χρησιμοποιώντας τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, ανέφερε το KCNA σε ξεχωριστή έκθεση, μέρος μιας σειράς δοκιμών που έσπασε ρεκόρ τον περασμένο χρόνο.

“Η Βόρεια Κορέα στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα. Αγωνίζεται για την αναγνώρισή της ως πυρηνική δύναμη”, είπε ο Παρκ.

Ισχυρισμός για δημιουργία υποβρύχιου drone

Η Βόρεια Κορέα ισχυρίστηκε την Τρίτη ότι πραγματοποίησε μια δεύτερη επιτυχημένη δοκιμή ενός νέου υποβρύχιου πυρηνικού επιθετικού drone.

Η πρώτη δοκιμή του Haeil, που σημαίνει τσουνάμι στα Κορεατικά, υποστηρίχθηκε ότι πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε αυτό που είπε η Πιονγκγιάνγκ ότι ήταν μια απάντηση στις πρόσφατες στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας, τις μεγαλύτερες των τελευταίων πέντε ετών.

Η Σεούλ έχει αμφισβητήσει τον ισχυρισμό, με τον στρατό της Νότιας Κορέας να λέει ότι «ζυγίζει την πιθανότητα» η δοκιμή να ήταν υπερβολική ή ακόμα και «κατασκευασμένη».

Υπήρχαν κάποιες ενδείξεις ότι «η Βόρεια Κορέα αναπτύσσει μη επανδρωμένα υποβρύχια, αλλά εκτιμάται ότι βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο», ανέφερε το Γενικό Επιτελείο της Νότιας Κορέας.

Η Πιονγκγιάνγκ είπε την Τρίτη ότι το Haeil έκανε υποβρύχιους ελιγμούς «για 41 ώρες και 27 λεπτά παρακολουθώντας μια προσομοίωση διαδρομής μήκους 600 χιλιομέτρων» προτού καταστρέψει έναν στόχο έξω από την επαρχία του Βόρειου Χαμγκιόνγκ νωρίς τη Δευτέρα, σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του KCNA.

Η δοκιμή “απέδειξε όλα τα στρατηγικά προσόντα καθώς και την ασφάλεια και την αξιοπιστία στο οπλικό σύστημα”, ανέφερε το KCNA.

Η Ρωσία φέρεται να έχει αναπτύξει επίσης ένα παρόμοιο όπλο, την τορπίλη Poseidon με πυρηνική ικανότητα, αλλά η άρτια γνώση της πολύπλοκης τεχνολογίας που απαιτείται για τέτοια όπλα μπορεί να είναι ακόμη πέρα ​​από τη Βόρεια Κορέα, είπαν ειδικοί.

Πηγή:ΚΥΠΕ