Home Featured Ο Κώστας Μητσοτάκης ανακοίνωσε στήριξη 500 εκ. ευρώ για τις πυρόπληκτες περιοχές

Ο Κώστας Μητσοτάκης ανακοίνωσε στήριξη 500 εκ. ευρώ για τις πυρόπληκτες περιοχές

0
Ο Κώστας Μητσοτάκης ανακοίνωσε στήριξη 500 εκ. ευρώ για τις πυρόπληκτες περιοχές

Τους κύριους άξονες της στρατηγικής της κυβέρνησης σχετικά με το σχέδιο άμεσης ενίσχυσης των πυρόπληκτων και της αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών, αλλά και αυτοκριτική εμπεριείχε η δήλωση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη διοχέτευση ενός πόσου, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, ως πακέτο άμεσης στήριξης, ενώ προανήγγειλε στοχευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης και ανάπτυξης ειδικά για την Εύβοια. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες «για τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν», όπως είπε χαρακτηριστικά και διαβεβαίωσε πως «οι αστοχίες θα εντοπιστούν και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει».

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ευχαρίστησε τις χώρες που συνδράμουν στην προσπάθεια της Ελλάδας για κατάσβεση των πυρκγιών για την αλληλεγγύη τους. «Κυρίως, όμως, ευγνωμονώ όλες και όλους που δίνουν τον αγώνα στο πεδίο. Παλεύουν με ένα φυσικό φαινόμενο που, συχνά, ξεπερνά τις δυνάμεις τους. Και όμως, δεν το βάζουν κάτω. Στα μαυρισμένα τους πρόσωπα βλέπουμε την Ελλάδα που αντιστέκεται και επιμένει», είπε.

Το ότι σώθηκαν άνθρωποι με πλήρη σχέδια εκκένωσης, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «οφείλεται στον επαγγελματισμό της Πολιτικής Προστασίας, στη δράση της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Δεν ήταν αυτονόητο, ούτε δεδομένο. Το ίδιο ισχύει και για την προστασία πολλών οικισμών που τελικά δεν κάηκαν χάρη στην αυτοθυσία πυροσβεστών και εθελοντών, και φυσικά των πιλότων μας και των Ενόπλων Δυνάμεων».

«Μέσα σε λίγα 24ωρα σε 141 περιοχές έγιναν 62 οργανωμένες απομακρύνσεις κατοίκων», πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε ότι «η έκταση της καταστροφής, ειδικά στην Εύβοια και στην Αττική, μαυρίζει την καρδιά όλων μας. Και πρώτος εγώ ζητώ συγνώμη για τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν». Κατανοώ, ανέφερε, «απόλυτα τον πόνο των συμπολιτών μας που είδαν τα σπίτια ή τις περιουσίες τους να καίγονται. Την αναστάτωση όσων μετακινήθηκαν όπως-όπως από τον τόπο τους. Ακόμα και την οργισμένη απορία εκείνων που αναζητούσαν, για παράδειγμα, εναέρια βοήθεια, χωρίς να γνωρίζουν αν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη επιχειρούσαν αλλού ή αν οι συνθήκες ήταν απαγορευτικές».

Οι αντιδράσεις μας, ωστόσο, πρόσθεσε, «δεν πρέπει να είναι τυφλές». Διαβεβαίωσε ότι «οι τυχόν αστοχίες θα εντοπιστούν. Και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει». Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «το πρώτο ζητούμενο, αυτήν την ώρα, είναι οι λύσεις. Ακριβώς όπως και πρώτο ζητούμενο ήταν και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής». Γι` αυτό, είπε, «και ο απολογισμός αυτής της εμπειρίας οφείλει να μην περιλαμβάνει μόνο το τι χάθηκε, αλλά και το τι σώθηκε μέσα σε μία τέτοια φυσική λαίλαπα που δεν έχει προηγούμενο».

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας υποσχέθηκε ότι «θα βρεθούμε δίπλα σε όσους έπληξε η πυρκαγιά».

Ήδη, ανέφερε, «έχουμε εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης σημαντικούς πόρους για αναδασώσεις, κατά προτεραιότητα στην Εύβοια και την Αττική. Ενώ σήμερα ενέκρινα και συμπληρωματικό προϋπολογισμό 500 εκατομμυρίων ευρώ ειδικά για τις περιοχές αυτές. Και αν χρειαστεί θα υπάρξουν και πρόσθετες ευρωπαϊκές ενισχύσεις».

Το στοίχημά μας, πρόσθεσε, «είναι να γίνουν πρότυπα μιας νέας αρχής, μιας δυναμικής επανεκκίνησης, στην οποία είμαι σίγουρος ότι ιδρύματα, επιχειρήσεις και, πάνω απ` όλους, η ίδια η κοινωνία των πολιτών θα ανταποκριθούν».

Το πρόγραμμα της Πολιτικής Προστασίας του μέλλοντος, ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανέφερε, «ξεκινά επίσης με την πρόληψη σε κεντρικό ρόλο».

Είπε επίσης ότι «το όλο Σχέδιο Ανασυγκρότησης τίθεται υπό την εποπτεία του Γραφείου Πρωθυπουργού. Για την Εύβοια, μάλιστα, δεσμεύομαι ότι θα υπάρξει στοχευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης και ανάπτυξης του νησιού», προσθέτοντας ότι «αύριο, στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις».

Πηγή:ΚΥΠΕ