X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΟ Μαρκ Άνγκελ εκλέγηκε στη θέση του Αντιπροέδρου του ΕΚ από την...

Ο Μαρκ Άνγκελ εκλέγηκε στη θέση του Αντιπροέδρου του ΕΚ από την οποία καθαιρέθηκε η Εύα Καϊλή

Τον Ευρωβουλευτή Μαρκ Άνγκελ (Σοσιαλδημοκράτες, Λουξεμβούργο) επέλεξε μετά από δύο γύρους ψηφοφορίας η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη θέση του πέμπτου Αντιπροέδρου, η οποία παρέμενε κενή μετά την καθαίρεση της Εύας Καϊλή λόγω της φερόμενης συμμετοχής της σε σκάνδαλο διαφθοράς.

Κατά την ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε με μυστική ψήφο το μεσημέρι της Τετάρτης στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο κ. Άνγκελ, τον οποίο στήριξαν και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Φιλελεύθεροι, εκλέγηκε στη θέση του πέμπτου Αντιπροέδρου με 307 ψήφους.

Κατά την πρώτη ψηφοφορία, από σύνολο 648 ψήφων, εκ των οποίων 93 αποχές (δηλαδή 555 ψήφους επί των οποίων χρειαζόταν απόλυτη πλειοψηφία), ο κ. Άνγκελ έλαβε 263 ψήφους (για απόλυτη πλειοψηφία απαιτούνταν 278 ψήφοι), η Αναλίζα Ταρντίνο (Ταυτότητα και Δημοκρατία, Ιταλία) έλαβε 179 ψήφους, και η Γκουεντολίν Ντελμπός – Κορφίλντ (Πράσινοι, Γαλλία) έλαβε 113 ψήφους.

Λόγω της μη επίτευξης απόλυτης πλειοψηφίας πραγματοποιήθηκε δεύτερη ψηφοφορία μεταξύ όλων των υποψηφίων. Κατά τη δεύτερη ψηφοφορία ψήφισαν 645 ευρωβουλευτές και καταγράφηκαν 55 αποχές (δηλαδή 590 έγκυρες ψήφοι, ανεβάζοντας την απόλυτη πλειοψηφία στις 296). Σε αυτή τη ψηφοφορία ο κ. Άνγκελ έλαβε 307 ψήφους, η κ. Ταρντίνο 185 ψήφους και η κ. Ντελμπός – Κορφίλντ 98 ψήφους.

Οι δεκατέσσερις συνολικά Αντιπρόεδροι έχουν συγκεκριμένα καθήκοντα τα οποία τους αναθέτει η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, και μπορούν να την αντικαταστήσουν, μεταξύ άλλων προεδρεύοντας στις συζητήσεις της ολομέλειας και εκπροσωπώντας το Κοινοβούλιο σε συγκεκριμένες τελετές ή πράξεις, όταν είναι αναγκαίο.

Οι Αντιπρόεδροι είναι επίσης μέλη του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο μεταξύ άλλων καταρτίζει το προσχέδιο προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου και αποφασίζει για θέματα διοίκησης, προσωπικού και οργάνωσης.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share