X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΟ Μπεν Γουάλας φαβορί να διαδεχθεί το Τζόνσον σύμφωνα με τις στοιχηματικές

Ο Μπεν Γουάλας φαβορί να διαδεχθεί το Τζόνσον σύμφωνα με τις στοιχηματικές

Προβάδισμα έναντι των υπολοίπων πιθανών αντικαταστατών του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος εξακολουθεί να έχει ο Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, σύμφωνα και με νεότερες αποδόσεις που παρουσίασαν σήμερα στοιχηματικές εταιρείες στη Βρετανία.

Ο 52χρονος κ. Γουάλας οφείλει το προβάδισμα αυτό στην προτίμηση που του δείχνει η κομματική βάση. Νεότερη δημοσκόπηση της YouGov το πρωί δείχνει πως το 51% των μελών του Συντηρητικού Κόμματος θα τον ήθελε ως επόμενο Πρωθυπουργό, έναντι 30% του δεύτερου Ρίσι Σούνακ.

Ο παραιτηθείς τη Τρίτη από τη θέση του Υπουργού Οικονομικών κ. Σούνακ φαίνεται να ανακάμπτει από το πλήγμα στη δημοφιλία του που είχε προκαλέσει η αποκάλυψη πως η πάμπλουτη σύζυγός του δεν πλήρωνε φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με γραφεία στοιχημάτων ο 42χρονος πολιτικός πλασάρεται στη δεύτερη θέση των πιθανότερων διαδόχων.

Τα νεότερα ποσοστά δίνουν την τρίτη θέση στον Τομ Τούγκενχατ, εκπρόσωπο της κεντρώας πτέρυγας των Τόρις ο οποίος έχει ενδυναμώσει το πολιτικό του προφίλ ως επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων. Ο 49χρονος πρώην αξιωματικός του στρατού έγινε τη νύχτα της Πέμπτης ο πρώτος που δήλωσε πως θα συμμετάσχει στην κούρσα διαδοχής μετά από το διάγγελμα του Μπόρις Τζόνσον περί αποχώρησης.

Ακολουθούν στη σειρά πιθανοτήτων των στοιχηματικών η 49χρονη πρώην Υπουργός Άμυνας Πένυ Μόρντοντ, η 46χρονη Υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, ο 52χρονος Σατζίντ Τζάβιντ που έδωσε το έναυσμα για το ντόμινο παραιτήσεων με τη δική του αποχώρηση την Τρίτη από το Υπουργείο Υγείας και ο 55χρονος πρώην Υπουργός Υγείας και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής υγείας Τζέρεμι Χαντ.

Τη συμμετοχή τους στην κούρσα διαδοχής έχουν επιβεβαιώσει ή εκτιμάται ότι μπορεί να δηλώσουν επίσης ο νέος Υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι, η Γενική Εισαγγελέας Σουέλα Μπράβερμαν, ο ακραιφνής Brexiteer και πολέμιος των μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής Στιβ Μπέικερ και ο Υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

Το χρονοδιάγραμμα της εσωκομματικής διαδικασίας ανάδειξης του νέου ηγέτη θα ανακοινωθεί πιθανότατα τη Δευτέρα, αμέσως μετά την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη της νέας σύνθεσης του αρμόδιου κομματικού οργάνου, της Επιτροπής 1922.

Ο ταμίας της Επιτροπής 1922 σερ Τζέφρι Κλίντον-Μπράουν δήλωσε ότι οι συνάδελφοί του ελπίζουν να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των αλλεπάλληλων ψηφοφοριών εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας για την ανάδειξη της τελικής δυάδας των υποψηφίων έως τις 21 Ιουλίου, την τελευταία ημέρα της κοινοβουλευτικής περιόδου πριν από τις θερινές διακοπές.

Η εσωκομματική διαδικασία προβλέπει ότι αυτό το τελικό ζευγάρι υποψηφίων θα τεθεί έπειτα στην κρίση της κομματικής βάσης, δηλαδή των κάτι παραπάνω από 100.000 μελών του Συντηρητικού Κόμματος που ενδεχομένως μέσα στον Αύγουστο θα κληθούν να επιλέξουν με επιστολική ψήφο τον νέο ηγέτη του κόμματος και της χώρας.

Τα κριτήρια που εκτιμάται ότι θα καθορίσουν την εσωκομματική επιλογή του νέου ηγέτη είναι η στάση έναντι της ΕΕ που θα προτείνουν οι υποψήφιοι, κυρίως αναφορικά με το Πρωτόκολλο Β. Ιρλανδίας που η κυβέρνηση Τζόνσον απειλεί να τροποποιήσει μονομερώς και η οικονομική και φορολογική πολιτική την ώρα που οι υψηλοί φόροι και η ακρίβεια έχουν δημιουργήσει αντικρουόμενα ρεύματα σκέψης στους κόλπους των Τόρις.

Οι περισσότεροι από τους υποψηφίους, εξάλλου, αναμένεται να προσπαθήσουν να προβληθούν ως ακέραιοι και σοβαροί χαρακτήρες, ένα κριτήριο αναβαθμισμένο στη συλλογιστική βουλευτών και ψηφοφόρων μετά από τα σκάνδαλα και τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις που συνόδευσαν την πρωθυπουργία Τζόνσον.

Όπως πάντα, βέβαια, σημαντικό ρόλο θα παίξει και η «εκλεξιμότητα» κάθε υποψηφίου. Σημερινή δημοσκόπηση για λογαριασμό των Times δίνει στους Εργατικούς το μεγαλύτερο προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου έναντι των Συντηρητικών από τον Ιανουάριο, με 40% έναντι 29%.

Την ίδια ώρα μοιάζει να έχει καταλαγιάσει σε ένα βαθμό η ένσταση στελεχών του Συντηρητικού Κόμματος κατά της παραμονής του Μπόρις Τζόνσον στο τιμόνι της χώρας μέχρι να αναδειχθεί ο/η διάδοχός του.

Ο κ. Τζόνσον φέρεται να διαβεβαίωσε στη χθεσινή συνεδρίαση του νέου Υπουργικού του Συμβουλίου ότι δεν προτίθεται να λάβει στο διάστημα αυτό σημαντικές αποφάσεις που θα δεσμεύουν τον επόμενο ένοικο του Νούμερου 10.

Τις αντιδράσεις του κόμματος ενδεχομένως να κατευνάσει περαιτέρω η απόφαση του ζεύγους Τζόνσον να μην διοργανώσουν τελικά το πάρτι για το γάμο τους στην επίσημη εξοχική κατοικία του Πρωθυπουργού στο Τσέκερς.

Την πληροφορία μετέδωσε η εφημερίδα Sun, η οποία επικαλείται κυβερνητική πηγή που χαρακτηρίζει «γελοίο» τον υπαινιγμό πως ο κ. Τζόνσον παρέμεινε στην πρωθυπουργία ελπίζοντας να χρησιμοποιήσει το Τσέκερς για το πάρτι.

Πάντως η αντιπολίτευση συνεχίζει την άμεση αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον από την πρωθυπουργία. Η αναπληρώτρια ηγέτιδα του Εργατικού Κόμματος Άντζελα Ρέινερ επανέλαβε το πρωί πως αν ο κ. Τζόνσον δεν φύγει εντός των ημερών, τότε η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταθέσει προστάτη μομφής εναντίον του στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share