X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΑΠΟΨΕΙΣΟ Πέτρος Γαλίδης ομιλητής στο «31ο Συνέδριο Postal and Delivery Economics»

Ο Πέτρος Γαλίδης ομιλητής στο «31ο Συνέδριο Postal and Delivery Economics»

Ομιλητής στο «31ο Συνέδριο Postal and Delivery Economics» που πραγματοποιήθηκε από τις 24 έως τις 26 Μαΐου στο Γκντάνσκ, στην Πολωνία, ήταν ο Πέτρος Γαλίδης, Βοηθός Επίτροπος Επικοινωνιών και Πρόεδρος του ERGP – European Regulators Group for Postal Services για το 2023.

Συμμετείχε επίσης σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Το μέλλον της ρύθμισης των ταχυδρομικών υπηρεσιών».

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, το Συνέδριο «Postal and Delivery Economics» είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση ακαδημαϊκών, ρυθμιστικών αρχών και επιχειρηματιών στον τομέα των ταχυδρομείων και της παρόδοσης ταχυδρομικών αντικειμένων.

Όπως αναφέρεται, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν μια επιλογή μελετών με θέματα, όπως η δυναμική του ανταγωνισμού στον τομέα της παράδοσης ταχυδρομικών αντικειμένων, η καινοτομία στον ταχυδρομικό τομέα, οι νέες τεχνολογίες και η τεχνητή νοημοσύνη, το ηλεκτρονικό εμπόριο και η παράδοση και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα στον ταχυδρομικό τομέα.

Ο κ. Γαλίδης παρουσίασε την κατεύθυνση και τις προτεραιότητες του ERGP για το 2023 και ανέλυσε τη θέση του ERGP για το μέλλον του ευρωπαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Αναφορικά με την κατεύθυνση και τις προτεραιότητες του ERGP για το 2023, ο κ. Γαλίδης τόνισε ότι, δεδομένης της μείωσης του επιστολικού ταχυδρομείου και της αύξησης του όγκου της αποστολής δεμάτων, και λαμβάνοντας υπόψη τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες εξελίξεις και προκλήσεις στον ταχυδρομικό τομέα και την ανάγκη αναθεώρησης του ρυθμιστικού πλαισίου, το ERGP στοχεύει να διασφαλίσει ότι το έργο του αντιστοιχεί στις τάσεις και τις ανάγκες του ταχυδρομικού τομέα και των χρηστών.

Είπε ότι θα συνεχίσει να παρέχει προληπτική και μακροπρόθεσμη υποστήριξη και ad-hoc συμβουλές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα επεξεργάζεται περαιτέρω τις μελλοντικές ανάγκες της καθολικής υπηρεσίας ενώ θα εξετάσει περαιτέρω νέες πιθανές προσεγγίσεις σχετικά με την καθολική υπηρεσία, λαμβάνοντας υπόψη τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των χρηστών και τις επακόλουθες αλλαγές στη δομή του κόστους επιστολών και δεμάτων και θα διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα υπηρεσιών παράδοσης σε όλους τους χρήστες, υψηλή ποιότητα υπηρεσιών και καλύτερη προστασία των καταναλωτών.

Επιπλέον, συνέχισε, το ERGP θα εξετάσει νέες προσεγγίσεις για την ενδυνάμωση των τελικών χρηστών, θα εξετάσει καλές πρακτικές και θα συλλέξει γνώσεις για την περιβαλλοντική διαχείριση και την αειφορία στον ταχυδρομικό τομέα, συμπεριλαμβανομένου του πιθανού ρόλου των ρυθμιστικών αρχών.

Επίσης, θα διερευνήσει περαιτέρω το κανονιστικό πλαίσιο και τον μελλοντικό ρόλο των ρυθμιστικών αρχών, ενώ θα συνεχίσει να τονίζει τη σημασία και τον επείγοντα χαρακτήρα της αναθεώρησης του Ρυθμιστικού Ταχυδρομικού Πλαισίου. Τέλος, το ERGP, είπε ο κ. Γαλίδης, στοχεύει να ενισχύσει τη θέση του ως σημείο αναφοράς όσον αφορά τη γνώση στον ταχυδρομικό τομέα και θα επανεξετάσει το μέλλον, την εξέλιξη, τη στρατηγική και την οργάνωσή του.

Όσον αφορά το μελλοντικό ευρωπαϊκό πλαίσιο ρύθμισης των ταχυδρομικών υπηρεσιών, ο κ. Γαλίδης τόνισε την ανάγκη η ρύθμιση να έχει μια προοπτική στραμμένη προς το μέλλον και να συνεχίσει να προστατεύει την αγορά , τον ανταγωνισμό και τους χρήστες.

Είπε ότι η Καθολική Ταχυδρομική Υπηρεσία πρέπει να οριστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να παρέχει εναρμονισμένους κανόνες, αλλά να παρέχει επαρκή ευελιξία στα κράτη μέλη και στις ρυθμιστικές αρχές  για να αντιμετωπίσουν τις εθνικές ιδιαιτερότητες, τις συνθήκες και την ανάπτυξη της αγοράς.

Οι συμβάσεις και η αποζημίωση των χρηστών σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, σημείωσε, αποκτούν μεγαλύτερη σημασία και απαιτούνται καλύτερες διατάξεις για τη διαφάνεια των εμπορικών προσφορών και το ρυθμιστικό πλαίσιο πρέπει να προσαρμοστεί στην ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής αγοράς, νέων παικτών και επιχειρηματικών μοντέλων και νέων αναγκών χρηστών, ενώ θα πρέπει συνεχίσει να προστατεύει τον ανταγωνισμό, την κοινωνία, τους εργαζόμενους και το περιβάλλον, καθώς και τους χρήστες που βασίζονται στο ταχυδρομείο ως μέσο επικοινωνίας και για την παράδοση των αγαθών.

Τέλος, συμπλήρωσε, το ρυθμιστικό πλαίσιο πρέπει να υιοθετήσει σαφείς και πιο εναρμονισμένους κανόνες για την προστασία των καταναλωτών και να αναγνωρίσει ότι η μετάβαση από την παροχή υπηρεσιών προσανατολισμένη στον αποστολέα σε προσανατολισμένη στον παραλήπτη απαιτεί συνεχή και αυξημένη προσοχή στη διασφάλιση των αναγκών και των συμφερόντων των καταναλωτών.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share