Home Featured Ο Πούτιν έθεσε σε συναγερμό τις δυνάμεις για τα πυρηνικά, η Ουκρανία αποδέχθηκε τις συνομιλίες με τη Ρωσία

Ο Πούτιν έθεσε σε συναγερμό τις δυνάμεις για τα πυρηνικά, η Ουκρανία αποδέχθηκε τις συνομιλίες με τη Ρωσία

0
Ο Πούτιν έθεσε σε συναγερμό τις δυνάμεις για τα πυρηνικά, η Ουκρανία αποδέχθηκε τις συνομιλίες με τη Ρωσία

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τη στρατιωτική διοίκησή του να θέσει τις ρωσικές δυνάμεις αποτροπής, μια αναφορά στις μονάδες που περιλαμβάνουν τα πυρηνικά όπλα, σε συναγερμό, επικαλούμενος τις επιθετικές δηλώσεις ηγετών κρατών μελών του ΝΑΤΟ και τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

“Διατάζω το Υπουργείο Άμυνας και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων να θέσουν τις δυνάμεις αποτροπής του ρωσικού στρατού στο ειδικό καθεστώς του συναγερμού για μάχη”, δήλωσε ο Πούτιν, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του, η οποία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση. “Όπως μπορείτε να δείτε, οι δυτικές χώρες όχι μονάχα λαμβάνουν εχθρικά μέτρα εναντίον της χώρας μας σε οικονομικό επίπεδο – εννοώ τις παράνομες κυρώσεις που όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά, αλλά επίσης ανώτεροι αξιωματούχοι ηγετικών κρατών του ΝΑΤΟ επιτρέπουν στους εαυτούς τους να κάνουν επιθετικές δηλώσεις προς τη χώρα μας”, είπε ο Πούτιν.

Νωρίτερα, ο Ρώσος Πρόεδρος κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία ότι δεν “άδραξε την ευκαιρία” των διαπραγματεύσεων, που θέλει να διεξαχθούν στη Λευκορωσία, χώρα απ` όπου η Ρωσία ξεκίνησε ένα μέρος της επιχείρησης εισβολής της εναντίον της Ουκρανίας.

Ωστόσο, η ουκρανική προεδρία ανέφερε σήμερα πως αποδέχθηκε τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, που θα πραγματοποιηθούν στα σύνορα με τη Λευκορωσία, κοντά στο Τσερνόμπιλ, μια απόφαση που ελήφθη μετά τη μεσολάβηση του Προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

“Η ουκρανική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τη ρωσική (αντιπροσωπεία), χωρίς να έχουν οριστεί προαπαιτούμενα, στα ουκρανο-λευκορωσικά σύνορα, στην περιοχή του ποταμού Πρίπιατ”, δήλωσε η προεδρία σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε σήμερα πως δεν υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα στην ουκρανική πρωτεύουσα, η οποία κρατάει άμυνα έναντι των επιθέσεων. “Όμως, ο στρατός μας, οι δυνάμεις επιβολής του νόμου και οι ομάδες άμυνας συνεχίζουν να εντοπίζουν και να εξουδετερώνουν τους δολιοφθορείς”, έγραψε ο Βιτάλι Κλίτσκο στον λογαριασμό του στο Telegram.

Έκκληση πάπα Φραγκίσκου να σιγήσουν τα όπλα

Μετά τη σημερινή θεία λειτουργία στον Άγιο Πέτρο, ο πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας στους πιστούς, ζήτησε και πάλι τον άμεσο τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

“Με καταπονεμένη καρδιά, επαναλαμβάνω: πρέπει να σιγήσουν τα όπλα”, είπε ο Φραγκίσκος και πρόσθεσε: “Βλέπω στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και πολλές σημαίες της Ουκρανίας. Δόξα σοι, Κύριε”. “Όποιος κάνει πόλεμο ξεχνά την ανθρωπότητα, δεν είναι με τον κόσμο, δεν ενδιαφέρεται για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, αλλά βάζει σε πρώτη μοίρα το συμφέρον της εξουσίας. Παραδίδεται στη διαβολική και διεστραμμένη λογική των όπλων, η οποία απέχει, όσο τίποτε άλλο, από την βούληση του Θεού”, είπε ο ποντίφικας.

Ο πάπας ζήτησε από όλους τους καθολικούς πιστούς, να προσευχηθούν για την Ουκρανία στις 2 Μαρτίου, ημέρα που η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία επέλεξε για μια προσευχή υπέρ της ειρήνης. Ο Φραγκίσκος, τέλος, τάχθηκε υπέρ της ενεργοποίησης ανθρωπιστικών διαδρόμων, με στόχο την ευκολότερη πρόσβαση των Ουκρανών πολιτών σε ασφαλείς περιοχές.

Πηγή:ΚΥΠΕ