X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΟ Πρόεδρος της Κολομβίας Γ.Πέτρο καλεί τη Λατινική Αμερική να ενωθεί για...

Ο Πρόεδρος της Κολομβίας Γ.Πέτρο καλεί τη Λατινική Αμερική να ενωθεί για να τερματιστεί ο « λεγόμενος πόλεμος κατά των ναρκωτικών»

Ο Κολομβιανός Πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο κάλεσε τις χώρες της Λατινικής Αμερικής να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να τερματιστεί ο λεγόμενος πόλεμος κατά των ναρκωτικών, στην πρώτη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο πρώτος Πρόεδρος στην ιστορία της Κολομβίας που ανήκει στην αριστερά χαρακτηρίζει εδώ και χρόνια αποτυχημένο τον λεγόμενο πόλεμο κατά των ναρκωτικών. Στην ομιλία του αμέσως μετά την ορκωμοσία του τον Αύγουστο, απηύθυνε έκκληση να καταρτιστεί νέα διεθνής στρατηγική για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών.

«Από την τραυματισμένη Λατινική Αμερική μου, σας ζητάω να τερματίσετε τον παραλογισμό του πολέμου κατά των ναρκωτικών», είπε ο Πέτρο, καλώντας τις χώρες της περιοχής να ενωθούν για να νικήσουν «το μαρτύριο για το σώμα μας».

Η διακίνηση ναρκωτικών και ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών έχουν μείζονα συμβολή στην εμφύλια σύρραξη η οποία διαρκεί έξι δεκαετίες στην Κολομβία, σύμφωνα με έκθεση της επιτροπής αλήθειας που συγκροτήθηκε μετά την υπογραφή το 2016 της συμφωνίας ειρήνης της τότε κυβέρνησης με την πρώην οργάνωση ανταρτών FARC.

Η λατινοαμερικάνικη χώρα που θεωρείται πως κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως στην παραγωγή κοκαΐνης δέχεται συχνά πίεση από τις ΗΠΑ να τη μειώσει. Τον Ιούλιο, η υπηρεσία του Λευκού Οίκου για την πολιτική ελέγχου των ναρκωτικών (Office of National Drug Control Policy, ONDCP) εκτίμησε πως η παραγωγή κοκαΐνης στην Κολομβία πιθανόν μειώθηκε το 2021 στους 972 τόνους, από 994 την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Η επιφάνεια που καλύπτουν καλλιέργειες κόκας, του φυτού τα φύλλα του οποίου είναι η πρώτη ύλη στη διαδικασία παραγωγής της ουσίας αυτής, επίσης μειώθηκε το 2021 στα 2.340.000 στρέμματα, σύμφωνα με την ONDCP.

Ο Γουστάβο Πέτρο, που υπόσχεται να μειώσει την εξάρτηση της Κολομβίας από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων, επέκρινε στην ομιλία του τον παγκόσμιο εθισμό στο πετρέλαιο και στον άνθρακα, ενώ τόνισε πως η προσπάθεια να αποτραπεί η κλιματική αλλαγή δεν φέρνει αποτέλεσμα. «Ο αγώνας εναντίον της κλιματικής κρίσης αποτυγχάνει», προειδοποίησε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share