X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΟ στρατός της Σομαλίας αποσπά από τους τζιχαντιστές στρατηγικό λιμάνι έπειτα από...

Ο στρατός της Σομαλίας αποσπά από τους τζιχαντιστές στρατηγικό λιμάνι έπειτα από 12 και πλέον χρόνια

Ο σομαλικός στρατός ανακατέλαβε, αποσπώντας από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Σεμπάμπ, λιμάνι «στρατηγικής» σημασίας που κατείχαν για πάνω από μια δωδεκαετία, ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ο Πρωθυπουργός της χώρας και πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας του κράτους στο Κέρας της Αφρικής.

Η Χαραντέρε, η πόλη όπου βρίσκεται το λιμάνι, περίπου 500 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μογκαντίσου, βρισκόταν από το 2010 στα χέρια της Σεμπάμπ («Νεολαίας»), οργάνωσης που ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα.

Ο Σομαλός Πρωθυπουργός Χάμζα Άμπντι Μπάρε έκανε λόγο για «ιστορική νίκη», τονίζοντας πως «τα γενναία μέλη των εθνικών ενόπλων δυνάμεων απελευθέρωσαν την πόλη-λιμάνι στρατηγικής σημασίας Χαραντέρε».

«Το 2023 θα είναι η χρονιά της ελευθερίας και της εξάλειψης της Σεμπάμπ», διαβεβαίωσε, «ολόκληρη η χώρα μας θα απελευθερωθεί».

«Οι πληροφορίες που έχουμε υποδεικνύουν ότι οι τρομοκράτες (της Σεμπάμπ) χρησιμοποιούσαν το λιμάνι για τον εφοδιασμό τους», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χουσέιν Άχμεντ, ο Υπουργός Ταχυδρομείων, παρών στο μέτωπο.

Ο Υπουργός και πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας ανέφεραν πως η πόλη ανακτήθηκε χωρίς να πέσει τουφεκιά: τα μέλη της Σεμπάμπ αποσύρθηκαν πριν καταφθάσουν τα κυβερνητικά στρατεύματα. Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι το χωριό Γκαλκάντ, που όπως η Χαραντέρε βρίσκεται στην πολιτεία Γκαλμουντούγκ, ανακαταλήφθηκε επίσης, χωρίς να δοθούν μάχες.

Η Σεμπάμπ διεξάγει από το 2007 ανταρτοπόλεμο εναντίον της ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, η οποία στηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Οι πολεμιστές της διώχτηκαν από τις κυριότερες πόλεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Μογκαντίσου το 2011, αλλά παραμένουν ριζωμένοι σε αχανείς περιοχές της επαρχίας και εξακολουθούν να εξαπολύουν αιματηρές επιθέσεις.

Ο Σομαλός Πρόεδρος Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ, ο οποίος επέστρεψε στην εξουσία τον Μάιο του 2022, υποσχέθηκε πως θα εξαπολυόταν «ολοκληρωτικός πόλεμος» εναντίον της οργάνωσης των τζιχαντιστών, ενώ πρόσφατα χαρακτήρισε τα μέλη της Σεμπάμπ «κοριούς». Διέταξε τον Σεπτέμβριο τον στρατό, συμπεριλαμβανομένων ειδικών δυνάμεων, να κλιμακώσει τις επιχειρήσεις, με την υποστήριξη τοπικών παραστρατιωτικών ομάδων, που έχουν πάρει τα όπλα εναντίον της Σεμπάμπ.

Η επίθεση, που υποστηρίζεται από τη δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (ATMIS) και από τις ΗΠΑ, επέτρεψε να ανακαταληφθούν αχανείς εκτάσεις σε δύο πολιτείες στο κεντρικό τμήμα της χώρας, τη Χιρσαμπέλ και την Γκαλμουντούγκ.

Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ανακατέλαβε στις αρχές του Δεκεμβρίου την Άνταν Γιαμπάλ, εμβληματική κοινότητα στη Χιρσαμπέλ, που κατείχε η Σεμπάμπ από το 2016 και θεωρείτο «στρατόπεδο εκπαίδευσης» και επιμελητειακός κόμβος των τζιχαντιστών στην περιοχή.

Παρά τις επιτυχίες που ανακοινώνει η Κυβέρνηση, οι αιματηρές επιθέσεις και τα αντίποινα της Σεμπάμπ συνεχίζονται.

Το Σάββατο, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση με όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά στη Χιράν, στην πολιτεία Χιρσαμπέλ, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση.

Δεκαεννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δυο παρόμοιες επιθέσεις στη Μαχάς (κεντρικά) στις αρχές Ιανουαρίου.

Την 29η Οκτωβρίου, οι πυροδοτήσεις δυο οχημάτων στις οποίες είχαν τοποθετηθεί μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 121 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 333. Επρόκειτο για την πιο πολύνεκρη επίθεση των τελευταίων πέντε ετών στην πάμφτωχη χώρα της Αφρικής που πέρα από τον πόλεμο πλήττεται από ιστορική ξηρασία.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share