X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΟ Σύλλογος Εργοθεραπευτών απορρίπτει την πρόταση ΟΑΥ για ένταξη των υπηρεσιών εργοθεραπείας...

Ο Σύλλογος Εργοθεραπευτών απορρίπτει την πρόταση ΟΑΥ για ένταξη των υπηρεσιών εργοθεραπείας στο ΓεΣΥ

Ο Παγκύπριος Σύλλογος Εργοθεραπευτών (ΠΣΕ), ανακοίνωσε ότι σε Γενική Συνέλευση την 29.01.2023, έλαβε ξεκάθαρη εντολή να απορρίψει την πρόταση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για ένταξη των υπηρεσιών εργοθεραπείας στο ΓεΣΥ, καθώς η πρόταση και οι «αναχρονιστικοί όροι της», όπως αναφέρει, οδηγούν τους Εργοθεραπευτές σε «επιστημονική και επαγγελματική καταδίκη».

Σε δελτίο Τύπου αναφέρεται πως έχοντας μελετήσει την πρόταση του ΟΑΥ και έχοντας ζητήσει την ανάλυση των δεδομένων από επιστημονικούς συμβούλους, ο ΠΣΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η όποια συναίνεση στο μοντέλο που εισηγείται ο ΟΑΥ θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για το επάγγελμα με τελικό αποδέκτη αυτών των συνεπειών, τον ίδιο τον δικαιούχο του ΓεΣΥ.

Σημειώνεται επίσης πως όσο ο ΟΑΥ και το πολιτικό σύστημα «εθελοτυφλούν» μπροστά στα προβλήματα του ΓεΣΥ, ο ΠΣΕ δεν μπορεί να είναι συμμέτοχος στο Σύστημα «εφόσον όπως κατέστη σαφές από τη στάση του, ο ΟΑΥ προτιμά να ευτελίσει την εργοθεραπευτική πράξη, χωρίς να αντιλαμβάνεται τη ζημιά που θα προκαλέσει στον επαγγελματία και τον κίνδυνο στον οποίο εξωθεί τον ασθενή».

Συγκεκριμένα, διευκρινίζεται πως οι επιφυλάξεις του ΠΣΕ έγκεινται στο ύψος του προϋπολογισμού που προτείνει ο ΟΑΥ για ένταξη των υπηρεσιών εργοθεραπείας που κρίνεται «επικίνδυνα ελλειμματικός». Λέει ακόμη ότι τίθεται εν αμφιβόλω η μέθοδος υπολογισμού του προϋπολογισμού, καθώς ο ΟΑΥ προτείνει προϋπολογισμό ύψους 12,8 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ με βάση υπολογισμούς και αναλύσεις των συμβούλων του Συλλόγου τα απαραίτητα κονδύλια για κάλυψη ικανοποιητικού ποσοστού των ασθενών κυμαίνονται στα 30 εκατ. ευρώ.

Προστίθεται πως μελετώντας την πρόταση, ο ΠΣΕ συμπεραίνει ότι ο ΟΑΥ δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσει όλες τις θεραπευτικές πράξεις που απαιτούνται για τους δικαιούχους, ενώ με λύπη του διαπιστώνει ότι η προσέγγιση στο ζήτημα γίνεται με καθαρά οικονομικά κριτήρια, δίχως καμία άλλη επιστημονική τεκμηρίωση, εις βάρος των ασθενών.

Αναφέρεται επίσης πως ο ΠΣΕ διαπίστωσε κατά τις διαπραγματεύσεις «παντελή απουσία» ασφαλιστικών δικλείδων και εγγυήσεων για εξασφάλιση μιας σταθερής τιμής για την εργοθεραπευτική φροντίδα και πως ο ΟΑΥ δεν έλαβε υπόψιν του κανένα από τα πλέον σημαντικά ζητήματα που ετέθησαν κατά τις επαφές των δύο πλευρών.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share