Home Featured Οι 27 ηγέτες καλούν την Κομισιόν να εξετάσει την πιθανότητα επιβολής πλαφόν στις τιμές εισαγωγής ηλεκτρισμού

Οι 27 ηγέτες καλούν την Κομισιόν να εξετάσει την πιθανότητα επιβολής πλαφόν στις τιμές εισαγωγής ηλεκτρισμού

0
Οι 27 ηγέτες καλούν την Κομισιόν να εξετάσει την πιθανότητα επιβολής πλαφόν στις τιμές εισαγωγής ηλεκτρισμού

Να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στις τιμές εισαγωγής ηλεκτρισμού και κατά πόσο κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατόν, καλούν την Κομισιόν τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αναγνωρίζεται η ανάγκη ολοκλήρωσης της διασυνδεσιμότητας όσον αφορά το φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό κατά τρόπο ώστε να καλύπτει και τα νησιώτικα κράτη, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το οποίο ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα της Τρίτης.

Ειδικότερα, στο κεφάλαιο των συμπερασμάτων της Συνόδου για την ενέργεια, στο άρθρο 27 (α), το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «προσκαλεί την Κομισιόν να διερευνήσει επίσης με τους διεθνείς εταίρους μας τρόπους περιορισμού των αυξανόμενων τιμών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσο είναι εφικτή η εισαγωγή προσωρινών πλαφόν στις τιμές εισαγωγής όπου χρειάζεται».

Το συγκεκριμένο μέτρο είναι ένα από τα όσα κατατίθενται ως βραχυπρόθεσμες προτεραιότητες στο πλαίσιο της διαφοροποίησης των πηγών και διαδρομών ενέργειας. Τα μέτρα και οι εισηγήσεις περιλαμβάνουν ακόμα την χρήση της Πλατφόρμας Αγοράς Ενέργειας της ΕΕ η οποία σημειώνεται είναι ανοιχτή και για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Γειτονίας, την προτροπή στο Συμβούλιο να προχωρήσει με την εξωτερική στρατηγική της ΕΕ για την ενέργεια και την αναγνώριση της σημασίας των ντόπιων πηγών ενέργειας.

Στην παράγραφο 27 (δ) γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στα νησιώτικα κράτη στο πλαίσιο της ανάγκης «ολοκλήρωσης και βελτίωσης των διασυνδέσεων των Ευρωπαϊκών δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού μέσω της επένδυσης και της ολοκλήρωσης υποδομών για υπάρχοντα και νέα έργα, συμπεριλαμβανομένων για LNG και ανθεκτικές στο μέλλον ηλεκτρικές διασυνδέσεις, έτοιμες για τη μεταφορά υδρογόνου, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένων των νησιωτικών κρατών μελών».

Στην ίδια παράγραφο οι 27 καλούν και για την ολοκλήρωση και βελτίωση διασυνδέσεων και υποδομών «και στη δυνατότητα παραγωγής ανανεώσιμων, μεταξύ άλλων, στη βάση της προσεχούς ανάλυσης των ρυθμιστών και του σημερινού γεωπολιτικού πλαισίου, μέσω της εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων της Ιβηρικής Χερσονήσου να συνεισφέρει στην ασφάλεια προμήθειας» της ΕΕ.

Οι 27 ζητούν ακόμα την προώθηση της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, και την επίσπευση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Όπως ανέφερε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, οι ΕΕ υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη ετοιμότητας σε περίπτωση διακοπής της παροχής ενέργειας.

Στις δικές της δηλώσεις η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς που ήδη γίνονται μέσω του προγράμματος REPowerEU για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, σημειώνοντας πως οι εισαγωγές LNG από άλλες πηγές εκτός της Ρωσίας έχουν διπλασιαστεί το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με πέρσι καθώς και πως η πληρότητα των χώρων αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι αυξημένη σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Οι δύο επικεφαλής των θεσμών αναφέρθηκαν ακόμα στα άλλα ζητήματα της δεύτερης ημέρας της Συνόδου, με τον κ. Μισέλ να σημειώνει πως οι 27 συζήτησαν με τον Πρόεδρο της Αφρικανικής Ένωσης Μάκι Σαλ το πώς Ευρώπη και Αφρική μπορούν να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας, ιδιαίτερα για τη στήριξη των αφρικανικών χωρών.

Όσον αφορά τη συζήτηση για την άμυνα της ΕΕ, ο κ. Μισέλ σημείωσε πως τα κράτη μέλη θα πρέπει να επενδύσουν όχι μόνο περισσότερα αλλά με καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο, μεταξύ άλλων και με κοινές αγορές, ενίσχυση της βιομηχανικής βάσης του τομέα της άμυνας και ιδιαίτερα τον ρόλο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η επικείμενη Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στα τέλη Ιουνίου θα είναι μια ευκαιρία να επαναβεβαιωθεί η σημασία της συνεργασίας των δύο οργανισμών.

Πηγή:ΚΥΠΕ