X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι αντοχές μας θα δοκιμαστούν σκληρά από την ενεργειακή κρίση, είπε ο...

Οι αντοχές μας θα δοκιμαστούν σκληρά από την ενεργειακή κρίση, είπε ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Πλήρη συνειδητοποίηση ότι το επόμενο διάστημα θα δοκιμαστούν σκληρά οι αντοχές της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης από την ενεργειακή κρίση, συνέστησε ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Κάνοντας λόγο για «τεράστια ανισορροπία στην παγκόσμια οικονομία», λόγω της σωρευτικής επίδρασης των επιπτώσεων της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «τα δημόσια οικονομικά φυσικά δεν μένουν ανεπηρέαστα, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολες μακροπρόθεσμα τις κρατικές παρεμβατικές πολιτικές».

Όπως σημείωσε, «καμιά Κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει από μόνη της όλο το κόστος των κρίσεων, παρότι τα προγράμματα κοινωνικής στήριξης είναι τα μεγαλύτερα από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά».

«Η εφιαλτική εκτίναξη των τιμών φυσικού αερίου και η συνακόλουθη έκρηξη στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα γεγονός αναμφισβήτητο που το βιώνουμε όλοι», παραδέχθηκε.

Όπως επισήμανε, η ανησυχία για το επόμενο διάστημα «εντείνεται ακόμη περισσότερο εξαιτίας της αβεβαιότητας στις ροές του ρωσικού φυσικού αερίου και των προβλημάτων, που αφορούν στην ενεργειακή επάρκεια».

«Όλα, πια, δείχνουν πως η Ρωσία επιδιώκει την ένταση της οικονομικής πίεσης, τη δημιουργία κοινωνικής αναταραχής και την πρόκληση πολιτικής αστάθειας σε όσες χώρες αντιδρούν στα σχέδιά της», υποστήριξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαμόρφωσης μιας αποτελεσματικής ευρωπαϊκής στρατηγικής απέναντι στην κρίση, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «η Κυβέρνηση χαιρετίζει την κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει πλέον καθόλου καιρός για χάσιμο».

«Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και χρειάζεται πανευρωπαϊκή απάντηση», είπε, προσθέτοντας ότι «η πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου των Υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου και οι σχεδιαζόμενες  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι ανάγκη να σπάσουν την περίοδο της ευρωπαϊκής αδράνειας».

Τέλος, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Στήριξης, εξαντλώντας –αλλά όχι παραβιάζοντας– τα δημοσιονομικά περιθώρια που δημιουργούνται».

Όπως είπε, οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, προσθέτοντας ότι στη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου συνέβαλε αποφασιστικά και η ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού, κατά το φετινό καλοκαίρι.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share